Μειώσεις-σοκ στις συντάξεις ανώτατων λειτουργών

Μειώσεις-σοκ στις συντάξεις ανώτατων λειτουργών

Κάτω από 1,500 ευρώ λαμβάνουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δικαστές

Συντάξεις απαξίωσης για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ανώτατους δικαστικούς προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», συνταξιούχοι ανώτατοι αξιωματικοί και δικαστές, που έχουν εξ αντικειμένου υπηρετήσει επί δεκαετίες στον «σκληρό πυρήνα» του κράτους, αναγκάζονται να περάσουν το γήρας τους βασισμένοι σε πενιχρές αποδοχές, οι οποίες διαρκώς περικόπτονται. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που έχουν το ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ λαμβάνουν από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο έχουν υπηρετήσει και τα επιδόματα κινδύνου που λαμβάνουν. Παράλληλα, ο ίδιος νόμος «κατεβάζει» τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.471 ευρώ.

Αναλόγου ύψους με του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι και οι τελικές συντάξεις για τους επίτιμους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, περιλαμβανομένων και των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα επικουρικά ταμεία των κλάδων τους, τα οποία, επίσης, λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η χαμηλότερη τιμή (περίπου 1.420 ευρώ) αφορά όσους προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς, ενώ η υψηλότερη όσους δικαιούνται επιδόματα κινδύνου, είτε υπήρξαν ιπτάμενοι, προσωπικό υποβρυχίου, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ και γενικά τα στελέχη που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πριν από το 2010 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, οι αντίστοιχες συντάξιμες αποδοχές κυμαίνονταν πάνω από τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Ακολούθησαν, αθροιστικά, ακόμη 10 περικοπές. Μετά το 2010 έπεσαν περίπου στις 2.900 ευρώ, ενώ το 2014 έγινε δραστική μείωση στα 1.750 ευρώ. Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξιμες αποδοχές έπεσαν κι άλλο (1.420-1.580 ευρώ).

Το συνολικό ποσοστό μείωσης των συντάξιμων αποδοχών στα τελευταία οκτώ χρόνια αγγίζει σχεδόν το 70%. Οπως αναφέρουν απόστρατοι αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», υπάρχει φόβος και για περαιτέρω περικοπές. Οι ίδιες πηγές διερωτώντο για το μήνυμα που στέλνει στους αξιωματικούς που υπηρετούν σήμερα σε ενεργές και νευραλγικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι πιλότοι των μαχητικών, οι οποίοι καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές τους πάνω από το Αιγαίο. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι το θέμα των πενιχρών συντάξιμων αποδοχών της ηγεσίας των Ε.Δ. δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, «αλλά πρωτίστως και κυρίως ηθική και αξιακή».

Συγκέντρωση

Για δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών, που φθάνουν στο 74% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κάνουν λόγο επτά δικαστικές ενώσεις, οι οποίες προανήγγειλαν πανδικαστική συγκέντρωση για το επόμενο Σάββατο, αντιδρώντας στις πρόσφατες περικοπές που «κατέβασαν» τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.471 ευρώ. Οι περικοπές, που προκαλούν και έντονες αντιδράσεις, με τον πρόσφατο νόμο του 2016 διαμορφώνουν πλέον τις συντάξεις των δικαστικών στα εξής επίπεδα: των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, ενώ των λοιπών δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.

Σημειωτέον ότι οι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται στα 65 ή στα 67 χρόνια, ανάλογα εάν είναι αρεοπαγίτες (67) και εφέτες ή πρόεδροι εφετών (65) και έχουν ήδη συμπληρώσει 37 έως 43 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα. Το βασικό επιχείρημα για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, πέραν της δραματικής μείωσής τους, σχετίζεται και με τη δυνατότητα που παρέχεται από το Σύνταγμα στους εν ενεργεία δικαστικούς να μπορούν να αποχωρήσουν, συνταξιοδοτούμενοι, σε περίπτωση που πιέζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΑΠΟΡΙΑ

Που να βρούνε να τους δώσουν περισσότερα;

ΙΩΝ

Απο τις κρατησεις για συνταξιοδιτηση που τους εκαναν επι 40 χρονια.

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΥ 3000 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΝΟΥΝ 500 ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞΗ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 45 ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΜΑΥΡΑ

Δεν πειράζει, ας κάνουν δίαιτα

Όσο ήταν εν υπηρεσία όλοι αυτοί οι "υψηλόβαθμοι" περνούσαν ζωή και κότα, ας είχαν την πρόνοια να βάλουν και κάτι - από τα τόσα που κονομούσαν - στην άκρη. Οι περισσότεροι δούλευαν σαν τα σκυλιά όλη τους την ζωή και σήμερα δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, τους σκέπτεται κανείς αυτούς ;

Το καραγκιοζιλικι

Στο φορτε του!

Κουκου

Ε , πως δεν το ελυσαν ακομα με ενα αρθρο, δηλ απο την ώρα που κάποιος βγαίνει εκτός παραγωγικης διαδικασίας, το πιο δίκαιο θα είναι να περνει ενα χαρτζιλικι πχ 100-150 e κ απο εκεί κ πάνω μόνο με προσκομιση αποδειξεων (αγαθών εγκεκριμενων από την εκάστοτε κυβερνηση- νομεκλατουρα σε συγκεκριμμενο ύψος ποσου πχ 1 γιαουρτακι την ημέρα,περισσοτερα απο το χαρτζιλικι ), να εισπραττει οτι εγκεκριμμενα καταναλώνει. Θέλει πολύ αριστερό μυαλό να το κανουν πράξη! Αλλιώς τι ισοτητα μας λένε? Εμπρός λοιπόν ισότητα για όλους. Α κ το αλλο όμως με την έκδοση της συνταξης- χαρτζιλικι, να απαγορεύεται σε όλους τους επαγγελματίες ιδιωκτητες η ελευθερος, να περνούν εξω απο την επιχείρηση που είχαν η δουλευαν (κ αν βρίσκονται εκεί να επιβάλλεται πρόστιμο) στους αγροτες να μην εχουν τπτ μετά κ να μην σταβλιζονται με τα παιδιά τους κ να λαμβανουν συνταξη μόνο αν δεν εχουν πλεον στην κατοχή τους κινητα κ ακίνητα κοκ ΥΓ . Ερωτημα: Ποιος άλλος εκτός του συνταξιουχους του ευρυτερου Δημοσίου,(κ καποιων του πρωην ΙΚΑ) με το που λαμβάνει την συνταξη δεν συνεχίζει (κ Χωρίς εισφορες παρακαλώ) αν θέλει να εργάζεται, να εργάζεται? ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ (του μη Δημοσίου)!! Κοιταξτε τα μουτρα σας στο καθρεπτη! Για να αναγνωρισετε τα γουρουνια! Μπορείτε να πείτε οτι θέλετε για αξιοσυνη, όσο εργάζεται κάποιος, στουαποκκηρου της ζωής ομως? Κ κάτι ακόμα οι περισσότεροι του ιδιωτικου τομέα (οχι μισθωτοι) , εχουν να αφησουν κατι τις έτοιμο (μαγαζακι εστω) στα παιδιά τους, οι μισθωτοι ΔΗΜΟΣΙΟΥ Κ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ,τι εχουν να αφησουν? Παλι λοιπον ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ! τιμητες των πάντων, καφενοβοιοι της ζωης , τοκιστες -σουλατσαδωροι οι περισοτεροι, απο αυτούς σχολιαζουν εδω μεσα!

Στέργιος

Συμφωνούμε με τη μείωση συντάξεων, επιδομάτων, επικουρικών, εφάπαξ, μισθών, μεροκάματων, αφορολόγητου, αρκεί να μη μειώσουν τα εισοδήματα που έχουν οι λεβέντες της πραγματικής οικονομίας της αγοράς με τη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, υπεξαίρεση ΦΠΑ, κλοπή συνταξιοδοτικών-υγειονομικών κρατήσεων, ληστεία επιχειρηματικών τραπεζικών δανείων, ακατάβλητους φόρους-λογαριασμούς οργανισμών, ανεξόφλητα τέλη-πρόστιμα, απλήρωτους ή χαμηλόμισθους ή ανασφάλιστους ή μερικώς απασχολούμενους ή παράνομους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Τα ειπες ολα

Αν οοοι αυτοί οι "κυριοι" πλήρωναν οτι τους αναλογουσε θα είχαν λόγια κ για τους άλλους! Η μη απόδοση του ΦΠΑ ιδίως έπρεπε να τιμωρείται ως υπεξεραιση Δημοσίου Χρηματος? Δεν είναι ακριβώς έτσι?

Κωστής

Οι αποδοχές των συνταξιούχων μειώνονται επειδή δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, δεν απεργούν, δεν προκαλούν φασαρίες, δεν φωνάζουν, δεν κλείνουν δρόμους, δεν σπάνε τράπεζες, δεν καταστρέφουν καταστήματα, δεν καίνε αυτοκίνητα, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την αστυνομία, αλλά περιμένουν υπομονετικά, καρτερικά το τέλος του οικονομικά δυστυχούς βίου για να γλυτώσουν από τα βάσανα της μίζερης μάταιης ζωής.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ & ΚΟΚΟΚΟΨΑΡΑ

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΦΑΓΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΣΜΟΥ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ, ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΤΩΝ 450/ΕΥΡΟ/ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ..........

Μονο στην χωρα των προβατων

.... ο καθενας μας δεν συνταξιοδοτειται με ποσο που να προκυπτει απο τις συνολικες εισφορες που εχει καταβαλει ο ιδιος και ο εργοδοτης του. Στην περιπτωση των δημοσιων υπαλληλων λοιπον (οπου εργοδοτης ειναι το κρατος), ας κανουν τα απλα μαθηματικα με τις εισφορες που παρακρατηθηκαν αποδεδειγμενα (για το συνολο του εργασιακου βιου του καθενος) και μετα βλεπουμε εαν πρεπει καποιοι, και ποιοι, να διαμαρτυρονται απο τις μειωσεις. Δυστυχως σε αυτο το σημειο και ο Κουλης κλεινει το ματακι στο συνταξιοδοτικο εκτρωμα Κατρουγκαλου/Συριζα/Καλλονης, και δεν φαινεται διατεθειμενος να δημιουργησει ενα υγιες συστημα δικαιοσυνης και να σπασει αυγα. Λοιπον ας ξυπνησουμε και ας στηριξουμε διαφορετικες αποψεις που τα εχουν λυσει αυτα (δημιουργια ξανα).... Για οσους δεν καταλαβαινουν, προκαταβολικα, περαστικα....

Τι θα κάνει λέει ο Κούλης;

Σιγά μην πάει κόντρα ο Κούλης στους δικαστές. Αφού είναι από τα σώματα που τον στηρίζουν. Ο Κούλης θα τους ψιθυρίσει με γλυκά λογάκια πως θα βρουν κάποιον τρόπο να τους δώσουν πίσω αυτά που τους αφαιρούν τώρα. Η Δημιουργία ξανά είναι υγιές κόμμα, αλλά θα μπει στην βουλή; Μακάρι, αλλά και να μπει, θα αλλάξει κάτι; Δύσκολο, στην Ελλάδα το εκλογικό σώμα είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν άλλα πράγματα.

Βγάλτε χολή

Αποτυχημένοι και τεμπελχανάδες ελληνάρες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης