Στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέα μέτρα μετά την «τρύπα» στα έσοδα τον Ιούλιο

Στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέα μέτρα μετά την «τρύπα» στα έσοδα τον Ιούλιο

Αγωνία για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ μετά την «αποχή» των φορολογουμένων από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος - Οι Βρυξέλλες μελετούν ήδη νέα μέτρα «για τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος» λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης τη διετία 2017-2018

Ξαφνικό πρόβλημα στο πεδίο των εσόδων περιμένει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο
κατά την επιστροφή του από τις θερινές διακοπές, μετά την «αποχή» των πολιτών από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος η οποία συνέτεινε στο άνοιγμα «τρύπας» 730 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου.
 

Με δεδομένη την πίεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για «λίγα πρόσθετα μέτρα» το 2018
, η πρώιμη κόπωση στα έσοδα προμηνύει νέο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων αρχής γενομένης από το τέλος του μήνα. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (τρύπα 340 εκατ. ευρώ) ενώ μετά τη νομοθέτηση της άμεσης επιστροφής φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ, οι επιστροφές φόρων τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 240 εκατ. ευρώ.

Χάρη στη γνωστή συνταγή της υπερσυγκράτησης δαπανών κατά επιπλέον 501 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο επτάμηνο του έτους έφτασε στα 3,053 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,098 δισ. ευρώ και περυσινής επίδοσης 2,715 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. 

Αποστάσεις από τα μεγάλα λόγια 

Ο κ. Τσακαλώτος μελετά τις επόμενες κινήσεις του και φροντίζει να κρατάει αποστάσεις από το υπεραισιόδοξο για πολλούς αφήγημα της καθαρής εξόδου (clean exit) από το μνημόνιο του χρόνου το καλοκαίρι. Η ρητορική της πλήρους απαλλαγής από τα μνημόνια έχει γίνει σημαία του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο βασικοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να κρατούν μικρό καλάθι, βλέποντας τις δυσκολίες, αλλά και με στόχο να περιφρουρήσουν την αξιοπιστία τους. 

Μετά τις πρώτες επαφές με την τρόικα που αναμένονται ήδη από το τέλος Αυγούστου, το πραγματικό κρας-τεστ θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 του μήνα. Αν η ροή των εσόδων είναι ενθαρρυντική και οι πολίτες ανταποκριθούν στις πρόσθετες υποχρεώσεις όπως η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου), τότε η κυβέρνηση θα «αγοράσει» χρόνο ως τον Νοέμβριο. 

Αν όμως η ανησυχητική εικόνα του Ιουλίου συνεχιστεί, τότε η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται ότι θα ανοίξει νωρίς το θέμα, ίσως και πριν από την οριστικοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2018, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. 

Η καθυστέρηση φέρνει μέτρα 

Ο βασικός λόγος που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο η κουβέντα για μέτρα -αυτή τη φορά από τους Ευρωπαίους και όχι το ΔΝΤ- είναι η ανάγκη για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλεονάσματος» όπως λένε στελέχη των Θεσμών από την ευρωπαϊκή πλευρά. 

Ως γνωστόν, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 που θα επιτευχθεί εύκολα, το 2018 η κυβέρνηση καλείται να πιάσει στόχο 3,5% του ΑΕΠ. Το άλμα αυτό φαινόταν εφικτό με βάση τις αρχικές προβλέψεις για υψηλή ανάπτυξη. Επειδή όμως η χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει πάντα και λιγότερα έσοδα (αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα) τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει.  

Αυτό συμβαίνει με τη διετία 2017-2018 μετά την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που άλλαξε τα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2016, όταν άρχιζε η αξιολόγηση, η Κομισιόν ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018. Πάνω εκεί χτίστηκε το μακροοικονομικό σενάριο της διετίας 2017-2018. 

Οι εκτιμήσεις αυτές όμως έχουν αλλάξει (και θα αλλάξουν κι άλλο). Παρότι η απόκλιση ήταν γνωστή κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι Θεσμοί άφησαν για λίγο στην άκρη το 2018 καθώς η προτεραιότητά τους ήταν να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα της διετίας 2019-2020 από το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Η απαίτηση ικανοποιήθηκε και η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε τον Ιούνιο. 

Το πρόβλημα όμως έχει αρχίσει να επανέρχεται ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Στις φετινές εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,1% (αντί 2,7%) και για το 2018 στο 2,5% (αντί 3,1%). Και αυτό είναι τα καλό σενάριο, εφόσον η κυβέρνηση υποβάθμισε ήδη από τον Μάιο (στο Μεσοπρόθεσμο) την πρόβλεψη για το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ. 

Αν η κόπωση των εσόδων δεν αποδειχτεί συγκυριακή, τότε η πτωτική πορεία θα επιβεβαιώσει την ανησυχία των Βρυξελλών ότι η βιωσιμότητα του πλεονάσματος στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως το 2022 απαιτεί κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιπλέξει κατά πολύ την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και θα φέρει πιο κοντά την πίεση για την εφαρμογή από το 2018 των μέτρων για τις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί για το 2019. 

ΣΧΟΛΙΑ (22)

??????

ΕΡΤ ---- 5-6000 ΑΤΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ....ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ...ΤΩΡΑ ΔΙΑΚΟΠΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ...ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ....

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Ολοι γνωρίζουμε οτι ο λογαριασμος δεν βγαίνει γιατι δεν ειναι βιώσιμο το ασφαλιστικο της Ελλάδας. Μακαρι η κυβερνηση Τσιπρα, που εχει τολμήσει αρκετές μεταρυθμισεις μεχρι σήμερα, να προχώρηςει ΑΜΕΣΑ στην απαιτούμενη μειωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατα ακομα 30-40%. Ειναι η μοναδική λυση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη συν την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Η μέση συνταξη δεν θα πρεπει να υπερβαίνει τα 500 ευρω απο 950 που ειναι σήμερα.

Θεριστης

συμφωνω απολυτα, και αρχη πρεπει να γινει με τις παλαιες συνταξεις υπαλληλων δεκο και τραπεζων που ειναι πανω απο χιλιαρικο.

Just...

Μια διόρθωση: τις μεταρρυθμίσεις τις έχει επιβάλλει η τρόικα. Όλες. Οι υπερσυντηρητικοί οπισθοδρομικοί παπανδρεϊκοί του τΣύριζα έχουν αντισταθεί τα μέγιστα στις όποιες μεταρρυθμίσεις. Κάποτε από τον δρόμο και τώρα από το κοινοβούλιο.

Ξυπνήστε Έλληνες

Μας φορτώνουν καθημερινά την αποτυχία του Τσίπρα να κυβερνήσει, αυτός κάνει τα λάθη εμείς όμως πληρώνουμε. Ως πότε θα τον αφήνουμε να το κάνει ; σε λίγο θα μας κλέψει τα πάντα.

Γιώργος

Εφαρμόζουμε το σύνθημα που φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει Κυβέρνηση...<< ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ>>

Μαζί σου αδελφέ

θα πάρετε τα φρύδια μας. Ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος.

Δημητρης Ραλλης

Για τον ΕΝΦΙΑ έκανα λίποκρυολυση να πέσει λίγο ο κωλος μπας και με γαμησε κανείς και μαζέψω κάνα φράγκο Γαμω την

Μακης

Εδω δεν μπορουμε να τα βγαλουμε περα χωρις να πληρωνουμε φορο εισοδηματος, ΕΝΦΙΑ και τελη κυκλοφοριας... φανταζεστε τι θα γινει αν πληρωσω και ΕΝΦΙΑ? Απλα θα πρεπει να κοψω το φαγητο. Ακομη και την ΔΕΗ με ρυθμιση την εχω. Υποψη οτι ειμαι Δ.Υ και ο μισθος μου ειναι 982 και εχω και αλλα 220 απο ενοικιο. Εννοειται οτι διακοπες, ταβερνα, ρουχα ειναι αγνωστες λεξεις για εμενα! Αρχες Αυγουστου εβγαλα την τετραμελη μου οικογενεια να φαει σε γυραδικο και ακομα τα κλαιω τα 35. Η κατασταση ειναι ΤΡΑΓΙΚΗ και δεν μπορω να καταλαβω τι πρεπει να κανω.

ΜΟΡΤΗΣ

Μα καλά, όλοι οι άλλοι που γεμίζουν τις ταβέρνες και οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ. Για κατέβα προς Φρεατύδα μεριά να ρωτήσεις κανέναν άνθρωπο. Εγώ πάντως νομίζω ότι ΔΕΝ πληρώνουν το ενοίκιό τους ας πούμε, ή τα κοινόχρηστα. Ή άλλες παρόμοιες υποχρεώσεις. ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ.

Θα σου πω εγώ τι πρέπει να κάνεις

Να αναγνωρίσεις επιτέλους ότι το πάνω από το 80% των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κηφήνες και ξύνονται και ότι όσοι εσείς οι ΔΥ ανέχεστε τις προσλήψεις από πόρτες και παράθυρα τόσο ο βαριά φορολογούμενος του ΙΤ θα κάνει τα πάντα για να μην πληρώσει φόρο. ΑΡΑ, με την ψήφο σου, ΑΠΑΙΤΗΣΕ να σταματήσει το παν-κομματικό πάρτυ, ζήτα να στείλουν τον Παυλόπουλο από ΠτΔ στην φυλακή για τις προσλήψεις, ΚΑΤΑΛΑΒΕ ότι ο Σύριζα αποτελείται από τα κατακάθια του κλεφτο-ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε τη χώρα και το μόνο που κάνει είναι να μεγιστοποιεί τις παθογένειες του παρελθόντος. Και μετά από όλα αυτά, αφού κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί και απολυθούν άχρείαστοι ΔΥ, τότε θα πέσουν και οι φόροι και θα πάρεις και εσύ μία ανάσα. Γιατί αν πιστεύεις ότι ξαφνικά θα φύγουν τα μνημόνια και θα τυπώσουμε δραχμές ώστε να ζεις βασιλικά, αυτό ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν παίζει. Μνημονια θα έχουμε μέχρι να καταλάβουμε ότι η μαιμού σύνταξη του 40άρη και τα επιδόματα πλυσίματος χεριών πληρώνονται από τους φόρους όλων μας.

Άρση μονιμοτητας

Άρση μονιμοτητας των δημοσίων υπαλλήλων και απόλυση του 20-30% άμεσα για να μειωθούν τα εξοδα του προϋπολογισμού. Ειναι η μονη λυση φιλαράκο. Ακομη και εσένα πιυ παρασιτοζωεις είς βάρος των άλλων θα σου κανει καλο μπας και κανεις καμμια σοβαρή δουλειά στην ζωη σου.

@Mακης

κατι δεν κανεις καλα...1200 το μηνα και δεν τα βγαζεις περα ??? καποιος ή κατι σου τρωει λεφτα...ελπιζω μην ειναι η κοιλια σου και εισαι καθε μερα με φιλετα σολωμου και χαβιαρη ! ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΟΥ ! 800 με 2 παιδια και τα βγαζω περα και με δεη και με ενφια και με κοινοχρηστα και με φροντιστηρια ! και ειμαστε με φακες, αρακα, μακαρονια (και λοιπα οσπρια-λαδερα) και 1-2 φορες τη βδομαδα κρεας ! ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΣ ΕΣΥ ΡΕ ΣΥΝΤΕΚΝΕ ΤΑ 1200 ? με 1200 θα αποταμιευα κιολας !

ΜΟΝΑΧΟ

Εδώ στη Γερμανία μονο στη Βαυαρία είναι αργία. Οι αγορές δουλεύουν και βλέπω ότι το δεκαετές ανέβηκε στο 5.60% από 5.25%. Ερχεται Ε μνημόνιο (πιστωτική γραμμη του ΕΣΜ). Ποιος εμπιστεύεται το Τσιπριστάν; Οι φορτηγατζήδες της Ελλάδος έχουν τρελλαθεί στους φόρους και στις αναδουλειές, μας λένε. Η Βουλγαρία είναι πιο ελκυστική φορολογικά λενε.

Εκάτη

ο παππούς σου έτρωγε τους απάτριδες κομμουνιστές κι εσύ βγήκες λουλού...θα εισπράξεις μια χούφτα σκατά μαντάμ Τσακαλώτου...ο κοσμάκης δεν έχει σάλιο....

Δεν πειράζει..αρκεί που διακοπάρουν οι φοροοφειλέ

Οταν ολοι οι δρόμοι οδηγούν παααάλι.... σε νέο πετσόκομμα συντάξεων..! Ας τις κόψουν τελείως για να μην εισπράττουν ούτε το 1/3 του φόρου εισοδήματος!! Χωρίς εισόδημα τι φόρους θα διεκδικούν??

Καρανικαιος

το Δημοσιο μονο μην ακουμπησετε με τα νεα μετρα και ολα καλα! ουτε αξιολογηση ουτε τιποτα! βαλτε παντου φορους, ξεζουμιστε ο,τι κινειται και αναπνεει, αλλα τα 18 δις για μισθοδοσια Δημοσιου να τα βρειτε βρεξει χιονισει! και καμια αυξησουλα δεν θα ηταν κακη ιδεα! ειναι ακομη η σουηδια και το βελγιο μπροστα απο εμας σε δαπανες δημοσιου, απο 6οι στην ευρωπη πρεπει να βγουμε 1οι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntaksiouxoi01-mesa

Για «ασύλληπτο νούμερο» κάνει λόγο ο Γιάννης Βρούτσης «Έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια, παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων» τονίζει ο υπ. Εργασίας - Δείτε πίνακα με τα στοιχεία

akinita_ar

Σκυλακάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Ενδεχομένως ο ΕΝΦΙΑ να είναι και άλλο μειωμένος το 2020 γιατί υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης - Τον Μάιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διεύρυνση των αντικειμενικών αξιών

1