Κορκίδης: Σοβαρό πλήγμα για την αγορά η υπερφορολόγηση

Κορκίδης: Σοβαρό πλήγμα για την αγορά η υπερφορολόγηση

«H ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση».

Σοβαρό πλήγμα για την αγορά θεωρεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) την υπερφορολόγηση και τη φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του, «η ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ:
- Από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% - 65%.

- Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% - 21%.

- Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016).

- Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.

- Η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 ευρώ. Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 ευρώ έως και 29.343 ευρώ.

Ακόμη όμως ο κ. Κορκίδης σημειώνει τα εξής: «Με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνεται ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου. Με ακραίες συμπεριφορές, δυστυχώς αδικούμε τον εαυτό μας και χάνουμε το δίκιο μας. Σεβόμαστε ότι οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και δικαιώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγραφούν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή. Χωρίς να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, έχουμε κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από την πλευρά της επιχείρησης. Άλλωστε οι φόροι έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Ενώ όμως οι θεσμοί είναι αυστηροί σε τόσα άλλα, "επιτρέπουν" στο οικονομικό επιτελείο να επιλέγει την εύκολη λύση επιβολής όλο και περισσότερων φόρων στον ιδιωτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Μετά από όλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, η ΕΣΕΕ θεωρεί σοβαρό πλήγμα για την αγορά την υπερφορολόγηση και τη βαριά φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΜΟΥΝΑ

Γεμισε εδώ μέσα ανθρώπους δουλευταράδες. Να εισασταν και εσεις ικανοί όχι μονο να ανοίξετε επιχείρηση αλλά να την κρατησετε κι όλας. Εγω δεν καταλαβαίνω τον Κροκίδη και τον καθε Κροκίδη. Γιατι κρατανε τις επιχειρησεις τους στην Ελλάδα? ειχα και εγω. Στην Ελλάδα. Έκλεισα και πήγα δίπλα. Το 1/3 του κόστους μου, μισά εργατικά, λιγοτερη φορολογία, ίδια τιμη πώλησης. Και να σας πω και το καλύτερο? Ειμαι στην Ελλαδα σχεδόν κάθε 2 μέρες, έχω ένα υπέροχο αυτοκίνητο και το καλύτερο που σας έλεγα ειναι ότι ενώ πριν ήμουν για τους γύρω (φίλους, γνωστους και παρατρεχάμενους) ένας βιοτεχνάκος, τωρα για αυτους ειμαι επιχειρηματίας και με γλύφουν μπας και τους πάρω στη δουλειά. Αυτό που προτείνω σε όλους όσους μπορουν είναι να μεταφερουν την επιχειρηση τους και όταν η Ελλαδα αλλάξει, ας ανοίξουν εαν το θελουν τοσο πολύ ενα εταιρικο υποκαταστημα στην Ελλάδα. Μέχρι τοτε αντε δίπλα και αφήστε τους σχολιαστες να λένε ότι θελουν. Κανένας δεν θα πληρωσει τις υποχρεώσεις σας.

Ιωάννης

Μήπως να μας πει ο μπακαλόγατος τι ακίνητα, τι καταθέσεις, τι αυτοκίνητα και τι τρόπο ζωής έχουν αυτός και όμοιοί του επιχειρηματίες για να δούμε αν πρέπει να τους λυπόμαστε ώστε προτείνουμε μείωση της φορολόγησης τους ?

Γιώργος

Φυσικό είναι να φορολογούνται περισσότερο οι έχοντες περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι ιδιοκτήτες ταβερνών, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών καταστημάτων, συνεργείων αυτοκινήτων, φανοποιείων κλπ και οι ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ψυχολόγοι, φαρμακοποιοί, λογιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κλπ.

Νίκος

Το ύψος των φορολογικών συντελεστών εξαρτάται από τα εισοδήματα κάθε πολίτη και είναι φυσικό να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους από τους συνταξιούχους οι επιχειρηματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΚΩΣΤΑΣ

Σήμερα βρέθηκα σε μια τράπεζα μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος...Κάθε φορά που ερχόταν ένας επαγγελματίας το ένα ταμείο μας έδιωχνε σαν ζώα και εξυπηρετούσε κατά προτεραιότητα τον επαγγελματία που έκανε μια μεγάλη κατάθεση ( συνήθως πάνω από 10.000 ευρώ ) Εμείς οι φτωχοί έπρεπε να περιμένουμε με υπομονή....Έτσι που καθόμουν μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου ...ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΕΞΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ....ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ...Δυστυχώς αυτή είναι η ζωή...Μόνο σήμερα αν εξετάσουν τις καταθέσεις θα βρουν πολλούς απατεώνες που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη...

giannis agiannis

εσενα περιμενε να σε διορισει ο τσιπρας. μπορει να σου δωσει και κανα κουπονακι να γεμισει το αντερακι σου.

ιλιας

σωπα ρε άντρα ....ΣΥΡΙΖΑ ΗΘΕΛΕΣ

Με την υπερφορολόγιση...ζωή εν τάφω!!!!

Δεν λές καλύτερα πλήρη ισοπέδωση του εμπορικού κόσμου Mr."President"και άσε τα σοβαρά πλήγματα????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

biomixanoi_arthro

Ένα ισχυρό καμπανάκι κινδύνου για τις προοπτικές της βιομηχανίας και την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ Κράτους και Παραγωγής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης έκρουσε χθες ένα σημαντικό κομμάτι των βιομηχανιών της χώρας κατά την εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για τις προκλήσεις της μεταποίησης.

gises

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν έως το τέλος του Α' Τριμήνου του 2019 - Σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων και στον τομέα του Εμπορίου -  Aποδυναμώνονται δύο τομείς, κατά 12 και 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών

20d2182036aedea76dcbc0451a11c3f3_XL

Τριήμερη επίσκεψη στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι Χαλκιδικής προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 18 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας ελέγχους στη θέση Κοκκινόλακας και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα, με σκοπό να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα έγκρισης του συμπληρωματικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης.