Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Επιταχύνουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Επιταχύνουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Στόχος να αποπληρώσουμε την κρατική βοήθεια – Τι λέει ο CEO της Τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε επιτάχυνση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα επιδίδεται ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την κρατική βοήθεια που έχει λάβει, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, o Χρήστος Μεγάλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρακτορείο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος σε ενεργητικό, πρέπει να απεμπλακεί από κόκκινα δάνεια 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης που εκπόνησε με τη συνδρομή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

«Η Διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Η Πειραιώς έλαβε κρατική χρηματοδότηση 2,72 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2015 και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει πάνω από το 25% της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τράπεζα είναι «σε καλό δρόμο» σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – αυτών δηλαδή που είναι σε καθυστέρηση για πάνω από 90 ημέρες – στα 19,1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους από 23 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Η συμφωνία της Πειραιώς με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση να μειωθεί η έκθεσή της στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 2 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Αυτό συμπεριλαμβάνει και αναδιαρθρωμένα δάνεια που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα.

Η Πειραιώς έχει πουλήσει ήδη προβληματικά δάνεια, αξίας σχεδόν μισού δισ. ευρώ, στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες. Έχει, επίσης, αντλήσει 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων με ηλεκτρονική δημοπρασία. Η νέα νομοθεσία, που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των χρεών τους αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το βάρος, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Ενας νέος νόμος επιτρέπει πλέον στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειζόμενους για την αναδιάρθρωση του χρέους τους ώστε να μειωθεί περαιτέρω το βάρος, ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες έπρεπε να περιμένουν την πληρωμή τους από τα δικαστήρια.

Η τράπεζα επιδιώκει να πουλήσει τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια καθώς και τις συμμετοχές της στην Hellenic Seaways και δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, τη Σελόντα και τον Νηρέα.
«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές συμμετοχές στην Ελλάδα και σε συμμετοχές σε θυγατρικές της τράπεζας στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας: «Αν υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο χωρίς επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας, αυτό θα επηρεάσει θετικά τον ισολογισμό μας».

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2c0672881fb57179be731af3aaef5dd3_XL

Ήταν μια από τις περιπτώσεις που απέδωσαν τα περισσότερα χρήματα όλων των εποχών που έχουν παραχθεί από καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά μόλις μεταφέρθηκαν στους μετόχους του μεγαλύτερου κατασκευαστή του iPhone.

fd2_XL

Να λύσει τυχόν απορίες για θέματα που άπτονται της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής επιχειρεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέσω ενός χρήσιμου Οδηγού στη λογική των ερωταπαντήσεων.