ΤτΕ: Αύξηση των χορηγήσεων 11% εάν πιαστούν οι στόχοι για τα «κόκκινα»

ΤτΕ: Αύξηση των χορηγήσεων 11% εάν πιαστούν οι στόχοι για τα «κόκκινα»

Λιγότερες επισφάλειες θα σημάνουν και περισσότερα δάνεια, εκτιμούν οι αναλυτές της ΤτΕ - Κρίσιμη προϋπόθεση η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο SSM 

ΤτΕ: Αύξηση των χορηγήσεων 11% εάν πιαστούν οι στόχοι για τα «κόκκινα»
Η επιτυχής αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί όχι μόνο να ανακόψει την αρνητική πιστωτική επέκταση αλλά να οδηγήσει σε αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, κατά 11% την τριετία 2017 – 2019.

Αυτό επισημαίνει ειδική μελέτη της ΤτΕ που δημοσιεύεται εντός της ετήσιας έκθεσης της για την Νομισματική Πολιτική με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι σωρευτική και υπό την προϋπόθεση ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν τα NPLs, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, SSM.

Υπό αυτή τη συνθήκη, εκτιμούν οι αναλυτές της ΤτΕ, οι πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,5% στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, 4,3% το 2018 και 4,5% το 2019, έτη κατά τα οποία στοχεύεται η μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Κλείσιμο


Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να μειωθεί από 36,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2016 σε 20,4% το Δεκέμβριο του 2019, που αντιστοιχεί σε περιορισμό του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 35,7 δισ ευρώ, στα 40,2 δισ ευρώ.

Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα πρέπει να μειωθούν από τα 103,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2017, σε 98,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2017, σε 83,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018 και σε 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης