Στα 326,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας

Στα 326,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας

Πρέπει να πληρωθούν εννέα δισ. φέτος σε δάνεια και ομόλογα - «Αφαίμαξη» και άλλων 2,3 δισ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου με ρέπος σε τρεις μήνες - Στα 2,9 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Αυξητικά κινείται το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης και το 2017, καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στα 326,528 δισ. ευρώ, έναντι 326,258 δισ. που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 2,908 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, έναντι 2,791 δισ., που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αυτά είναι ουσιαστικά ό,τι περίσσεψε από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του 2016, μαζί με ό,τι απέμεινε από τα έξτρα δάνεια που έλαβε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που έλαβε στο β' εξάμηνο πέρυσι η κυβέρνηση.

Από τα 326,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 (ή 67,6% του συνολικού χρέους) είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Αυτά είναι που η κυβέρνηση θέλει να τα «κλειδώσει» σε σταθερό επιτόκιο, εν όψει της νέας ρύθμισης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, θα προστατευθεί μακροχρόνια από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων (και άρα των τόκων που πληρώνει κάθε χρόνο το Δημόσιο), αλλά βραχυπρόθεσμα θα προκύψει επιβάρυνση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά κυμαινόμενα (της τάξεως του 1%) που απολάμβανε ως τώρα από τα δάνεια στήριξης.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, από τα 326,5 δισ. ευρώ, τα 56,6 δισ. αφορούν κρατικά ομόλογα και τα 14,9 βραχυπρόθεσμους τίτλους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 13,6 δισ. από ρέπος των φορέων του Δημοσίου. Τα ρέπος αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. (ή σχεδόν 15%) μέσα σε τρεις μήνες, σε σχέση με τα 11,4 δισ. που είχε αντλήσει η κυβέρνηση ως τον Δεκέμβριο του 2016., εξέλιξη που δείχνει ότι συνεχίζεται η (εξ-) άντληση κάθε πηγής ρευστότητας στο δημόσιο -αλλά και με σχετικά «αλμυρό» επιτόκιο.

Αντιθέτως, τα 254,9 δισ. αποτελούν δάνεια, κατά κύριο λόγο προερχόμενα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με πολύ χαμηλό επιτόκιο (225,5 δισ. ευρώ) τα οποία έλαβε στα πλαίσια των σχεδίων οικονομικής διάσωσης της χώρας.

Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους ανέρχεται στα 18,19 έτη, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει αναδιάρθρωση και επιμήκυνση των λήξεων.

Μόνο για το 2017, οι πληρωμές για δάνεια και ομόλογα θα ανέλθουν σε περίπου 8,5-9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το 2017 και 2018 το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε 319-320 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Χαρά

Απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ, τι τους κάνετε τους φόρους μας ; τους μοιράσατε στους Καρανικαίους μήπως ; ή στους λάθρο ;

Ντολυ

Ερχεται η αναπτυξη καλπαζοντας. Δεν ακουτε τον ηχο του καλπασμου που ολοενα δυναμωνει? Η αναπτυξη ερχεται ολο και πιο κοντα μας... Ο ηχος δυναμωνει ολο και περισσοτερο... Κλιπιτι κλοπ κλιπιτι κλοπ...

Ι.Κάλφας Σουηδία

Νοικοκυριά στο σφυρί με ένα κλικ. Αυξητικά κινείται το χρέος , καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στα 326,528 δισ. ευρώ. Αυτά γράφουν τα Ελληνικά ΜΜΕ. Υπενθυμίζω τον έκαστο Έλληνα πως το δημόσιο χρέος το έτος 2015 ήταν 281,δις δηλαδή τα τελευταία δυο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο για να καλύψει μισθούς και συντάξεις δανείστηκε άλλα 45,528 δις ευρώ. Ο Έλληνας τα δυο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνώστης μιας κατάστασης η αν θέλετε μιας απερίγραπτης κατάντιας που στα τελευταία πενήντα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να την φαντασθεί . Έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος του, έχει φορτωθεί 60-65000 αλλόθρησκα σαλβάρια επιβαρύνοντας τον λαό με ένα μεγάλο κόστος και τα χειρότερα έρχονται στο άμεσο μέλλων. Διωχτήκαν 450-500000 νέοι επιστήμονές αυτήν την φορά και οι κανίβαλοι διαλαλούν πως μείωσαν την ανεργία με 2-4 % βρε πάτε καλά; Οι Ψευτοτσολιάδες μπολσεβίκοι εκλισαν Τραπέζης και βόρια σύνορα. Υπογράψαν μνημόνια που θα τα έσκιζαν την επομένη αν ο Έλληνας τους ψήφιζε. Θα χτυπούσαν τα νταβούλια να χορεύουν οι επενδυτές. Υποδούλωσαν τον Έλληνα 99 έτη και σήμερα ο Έλληνας ζει ένα κατοχικό καθεστώς. Η Αύξηση χρέους με 45,528 δις δεν είναι αληθείς διότι το δημόσιο χρεωστά στους προμηθευτές του 6-8 δις και δεν πληρώνει σύνταξής σε 120 000 δικαιούχους από το έτος 2014. Καθημερινός βγαίνουν αυτοί οι κανίβαλοι στα τηλεοπτικά κανάλια και πιστοποιούν τον Έλληνα πως με την άψογη διαχείριση του κράτους κατάφεραν η Ελλάδα σύντομα θα είναι συγκρίσιμη με την Ελβετία. Αυτό που θέλω να επισημάνω με το σχόλιο μου είναι τα εξής: Θαύματα και ευεργέτες Σώρροι δεν υπάρχουν ούτε και πολεμικές αποζημιώσεις. Τα δανεικά θα πληρωθούν είτε με ευρώ είτε με δραχμές μια είναι η λύση. Μεταρρύθμιση και να εξυγίανση το Ελληνικού κράτος που σήμερα δεν λειτουργεί τίποτε και να στραφεί ο Έλληνας στην παραγωγή παράγοντας αυτά που καταναλώνει, σταματώντας τα πανούργα βρόμικα προτερήματα του όπως κουτοπονηριές, ψέματα, προσποιήσεις και κλεψιές που τον κατέστρεψαν. Όλα τα άλλα είναι λογία του καφενείου και όνειρα θερινής νυκτός.

καλα τα λες

αλλά ποιος σ ακουει;το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το survivor

ΠασοκοΝΔ

ΠασοκοΝΔ κατέστρεψαν τη χωρα και ο Συριζα χειρότερος όλων είναι το κερασάκι στη τούρτα.Δεν υπάρχει σωτηρία μόνο όποιος τη κοπανάει εξωτερικό έχει πιθανότητες να γλυτώσει από τους αλήτες πολιτικούς.

Γιώργος

Η μόνη μας ελπίδα είναι να μην μας γίνει καμμιά ρύθμιση για το Χρέος... οπότε θα αναγκαστούν οι Μνημονιακοί Δοσίλογοι να κάνουν το GREXIT για να γλυτωσουμε από τα Μνημόνια Υποταγής και Εξαθλίωσης ..!

Κακός

Δηλαδή με Grexit παύει να ισχύει το εξωτερικό χρέος της χώρας μας; Τα πιστεύετε αυτά που γράφετε;

Οι

Μονοι που ζητανε grexit πλεον περα απο τους καθυστερημενους ειναι αυτοι που εχουν χρηματα εξω και περιμενουν σαν τα κορακιανα αγορασουν τα παντα για ενα κομματι ψωμι.

Ρε

Φιλαρακι, θα κανεις GREXIT και θα πας στη δραχμη και μετα το χρεος σου θα εκτιναχθει στα υψη. Θα σου παιρνουν νησια και εδαφη. Γιατι δε μπορεις να το καταλαβεις αυτο;

Αχχαχαχαχαα

Ευτυχως που το προγραμμα της τροικας παει καλα

Κανένας......

Κανένας απο εσας δεν έχει την παραμικρή ιδέα το πως σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα εντός και εκτός Ελλάδας. Ολοι τους οι διαπλεκόμενοι κάνουν "ταμείο" και για αυτό η χώρα μας δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά. Δυστυχώς το δημοκρατικό πολίτευμα αντικαταστάθηκε με πολιτικές μαφίες. Τόσο απλά.

Νίκη

Οι κλέφτες μας τα παίρνουν και ταυτόχρονα φτωχαίνουν τη χώρα. Τα δε αριστερά παχύδερμα τρώνε, πίνουν και τραγουδάνε (Καμμένος, Πολακης) στην υγειά των απλών πολιτών. Δούρειος γάιδαρος η αριστερά του Συριζα με τα λαίμαργα και συνεχώς ψευδόμενα ανθρωπάκια του και κυρίως με τους διεθνείς συνεργάτες του κ. Τσίπρα κ.κ. Ρότσιλντ, Μέρκελ και Σόιμπλε. Μας σώζουν λένε οι αλήτες οταν μας παίρνουν τα πάντα, η χώρα μαστίζεται απο ύφεση και το χρέος να μεγαλώνει. Δηλαδή αν δεν μας σώζατε τι θα συνέβαινε απόγονοι του Γκέμπελς.

GT-R

μαγκες?οσοι εχετε την δυνατοτητα(επιτακτικη αναγκη να την αποκτησετε βεβαια)ΚΑΝΤΕ την απο εδω,εγω την ψιλιαστικα την δουλεια απο το 2010,χωρις να περιμενω υποσχεσεις,μνημονια πολλων επεισοδιων κλπ,απλα γιατι δεν ημουνα ΠΟΤΕ σε θεση να πληρωσω τα λαθη των αλλων(ξερετε φυσικα για ποιους αλλους μιλαω),ΦΥΓΕΤΕ οσο εχετε καιρο...

ΧΡΕΟΣ & ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΛΑ

Χθές ο Κικίλιας της ΝΔ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την χώρα. ΤΡΑΓΙΚΟ! Τα 320 δις χρέος της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί από τα δύο κόμματα που εναλλάσονται μεταξύ τους στην εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μόνο σε 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Καραμανλή (2004-2009) το χρέος αυξήθηκε περίπου από τα 170 στα 300 δις. Το χρέος δεν το δημιούργησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι ΑΝΕΛ, ούτε η Χρυσή Αυγή και ο Λεβέντης!!! Επίσης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τραπεζικό δανεισμό από 200εκ έκαστο!!! Και να σκεφτείτε ότι τα δύο αυτά κόμματα είχαν τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ βάσει των ποσοστών τους στις τελευταίες εκλογές. Και όμως αυτές οι επιχορηγήσεις δεν τους έφταναν και δανειζόντουσαν και από τις τράπεζες!!! Φανταστείτε τι έχουν φάει οι άνθρωποι. Μπράβο ρε Κικίλια... πιο ανόητος πεθαίνεις!

Άλλαξαν διεύθυνση

Οι παλιές λαϊκιστικές, ψηφοθηρικές, συνωμοσιολογικές και κρατικιστικές νοοτροπίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μετακομίσει τώρα στους ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΛΕΥΣΗ... εκεί είναι η νέα διεύθυνση κατοικίας τους.

!!!

Ποτέ επί Καραμανλή το χρέος δεν πήγε από τα 170 δις στα 300 δις,λες ψέματα όπως συνηθίζει να λέει ο αρχηγός σού!!!Ο Καραμανλής παρέλαβε χρέος 187 δις και παρέδωσε 297 δις !!Το δεύτερο τρίμηνο του 2004 που ανέλαβε οι τόκοι του χρέους ήταν 9 δις τον χρόνο άρα 50 δις κατά την διακυβέρνηση του ήταν μόνο τόκοι.5,6 δις ήταν τα κρυμμένα swaps του Σημιτη ,7,8 δις χρεοι για τα εξοπλιστικά επί ΠΑΣΟΚ ,κατάπτωση εγγυήσεων 2,5δις ,χρεοι ΔΕΚΟ 1,5 δις.....Κάνε τις πράξεις και βρες το νούμερο.. αμετανόητο ΠΑΣΟΚΑΚΙ!!!

Ρε

Νουμερο... δεν ηταν ποτε απο 170 στα 300, ηταν απο τα 189 στα 297. Αρα ολα καλα. Μια χαρα, ετσι; Ζωο!

Σότους

Ότι κατάφερε με κόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος (psi) όπου κουρεύτηκαν 100.000.000.000 το γκρέμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης που μας φόρτωσε πίσω 85.000.000.000!

Ηλίας

Εσύ θες μνημονια για άλλα 200 χρόνια... Διάβασε τι κούρεψε το psi και μετά μίλα...

Μπεεε

Κατι τετοιοι ηλιθιοι ψηφιζουν και μετα λεμε γιατι παμε εκει που παμε ... Τελικα η δημοκρατια βλαπτει σοβαρα.

Evangelos

PasokingDead........... Keep Walking.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

russiaoil

Σε προ κρίσης επίπεδα επέστρεψαν τα κέρδη των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, χάρις την ευνοϊκή φορολογία, το ασθενές ρούβλι και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Fitch