«Πάγος» στη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC για τη λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη

«Πάγος» στη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC για τη λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη

Η αναβάθμιση, πώληση ή κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει με απευθείας ανάθεση, αλλά μόνο έπειτα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων θα υποβληθούν προσφορές

Τέλος στα... όνειρα του πρόεδρου της ΔΕΗ
για την απευθείας σύμπραξη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με την κινεζική CMEC -προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας- έβαλε και επίσημα η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα.  

Ο υφυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, «πάγωσε» το σχέδιο του κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, που προβλέπει την κοινοπραξία των δύο επιχειρήσεων μαζί με ελληνικές τεχνικές εταιρείες για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως για την αναβάθμιση, την πώληση ή την κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει με απευθείας ανάθεση, αλλά μόνο έπειτα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων θα υποβληθούν προσφορές.  

Αναφορικά με την στάση της Κομισιόν στη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών εταιρειών σε επενδύσεις που αφορούν δίκτυα υποδομών και ενέργειας, υπογράμμισε ότι πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να ακολουθούνται ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.    

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο συμπράξεων με τους Κινέζους είχε υποστηριχθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Η συνεργασία ΔΕΗ-CMEC  προέβλεπε την σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο η ΔΕΗ θα συνεισέφερε τη μονάδα Μελίτη 1 και η CMEC θα αναλάμβανε το κόστος κατασκευής της Μελίτη 2 (700 εκατ. ευρώ), ενώ είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις, δεν θα υλοποιηθεί. 

Για την εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗ, o κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου - Κρήτης - Αττικής.

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο συνδέεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου - Κρήτης - Αττικής  και  να συμβάλει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με πηγές, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, ενώ ήδη κινεζικές εταιρείες έχουν κλείσει ραντεβού για την επιτάχυνση των συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mixalos

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο θίγει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ: «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στην εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων, των Προϊόντων Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»

3
greece

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «οι διαπραγματεύσεις για το είδος, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης είναι φορτισμένες, αν και όλες οι πλευρές επιδιώκουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουνίου

1
dhmosio_yp

Mπορεί η συμφωνία της ΔΕΠΑ, για την εξαγορά από την Shell του 49% της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, τυπικά να μην έχει κλείσει ακόμη όμως ήδη οι μνηστήρες για το εμπορικό κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου έχουν ξεκινήσει να σχηματίζουν ουρά. Από τους πρώτους που εκδήλωσαν προ ημερών την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό ήταν ο όμιλος Μυτιληναίου.

crudh

Προορισμούς στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη Βόρεια Ευρώπη και την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τις κρουαζιέρες πολυτελείας που θα προσφέρει από το 2020 στους ταξιδιώτες η Ritz Carlton, η εμβληματική ξενοδοχειακή αλυσίδα που ομίλου Μarriott.