“Οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες”

“Οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες”

Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα χρησιμοποιήσουν τα «πυρηνικά» όπλα δανεισμού να μην εξαπλωθεί η κρίση, όπως τονίζει σε ανάλυση του, ο οικονομολόγος κ. A. Kaletsky.

“Οι Ευρωπαίοι  θα δανείσουν ισπανικές  και πορτογαλικές τράπεζες”
Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα χρησιμοποιήσουν τα «πυρηνικά» όπλα δανεισμού να μην εξαπλωθεί η κρίση, όπως τονίζει σε ανάλυση του, ο οικονομολόγος κ. A. Kaletsky.

Κλείσιμο
Όπως συμπεραίνει,  το πακέτο αρκεί για 2-3 χρόνια και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ελληνική χρεοκοπία θα ήταν η αποτυχία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει – κραυγαλέα- τις υποσχέσεις της προς την Ε.Ε και το ΔΝΤ.  

Τότε, άλλωστε, θα σταματούσε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ... 

Χθες η κρίση  κρατικού χρέους εξαπλώθηκε ταχύτατα στις χώρες του Νότου και ειδικά σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία καθώς το spread δανεισμού  10ετών είχε φτάσει αντιστοίχως και στις 215/235 – 380/400 – 175-190 μονάδες, ενώ στην Ιρλανδία διευρύνθηκε σε 210/250 μονάδες.  

Στην Ελλάδα, τα 10ετή  ξέφυγαν πάλι στις 718 μονάδες. 


Τα χρηματιστήρια  στις παραπάνω χώρες επίσης «μάτωσαν»  με την Μαδρίτη να χάνει 2,27%, την  Λισαβόνα 1,52%,, και την Αθήνα 3, 90%. 

Γιατί, όμως, οι Ευρωπαίοι  – που είναι εξαιρετικά απρόθυμοι  να δανείσουν – θα χρησιμοποιήσουν  το «πυρηνικό» όπλο ;  

Ο αναλυτής λέει ότι  για την ΕΚΤ ο απεριόριστος δανεισμός -προς τις ισπανικές και πορτογαλικές κυβερνήσεις – «μεταμφιεσμένος» με φύλλα δανείων προς τις εθνικές τράπεζες θα είναι μια πυρηνική προοπτική.

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, θα είναι απρόθυμοι. Όμως η εναλλακτική περίπτωση κατακερματισμού του Ευρώ, θα κάνει την ΕΚΤ να λάβει το απόλυτο όπλο, παρά να παραδοθεί στις αγορές, λέει ο Kaletsky.

Aναφερόμενος  στο ελληνικό πακέτο, ο Kaletsky, αναφέρει ότι μ αυτό αποφεύγεται η χρεοκοπία για 2-3 χρόνια, αλλά οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδος να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

 Όπως  καταλήγει,  το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ελληνική χρεοκοπία θα ήταν η αποτυχία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της προς την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης