Συνταξιούχοι: «Φιλοδώρημα» οι συντάξεις από το 2019 - Είμαστε εξαθλιωμένοι

Συνταξιούχοι: «Φιλοδώρημα» οι συντάξεις από το 2019 - Είμαστε εξαθλιωμένοι

«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων - Θα χαθούν έως και 3 συντάξεις από τη νέα συμφωνία

Σε φιλοδώρημα θα μετατραπούν από το 2019 οι συντάξεις
μετά τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές
, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου, Νίκο Χατζόπουλο, τα «χαράτσια» από τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση της φορολογίας έχουν προκαλέσει τη μείωση κατά 50% του εισοδήματος των απόμαχων της ζωής.

«Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Το τελευταίο χτύπημα θα δεχθούν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι που αναμένεται από το 2019 να υποστούν απώλειες από 45 έως και 350 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χαθούν έως 3 συντάξεις ετησίως, καθώς οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τις 3.000 ευρώ.


Παράλληλα το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί 23 περικιπές με αποτέλεσμα οι απώλειές τους να φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί ο  χάρτης  των 23 μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις :
 
1:Το 2010, πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης.
 
2:Όλοι οι συνταξιούχοι  (2011)κάτω των 60 ετών -ανάλογα με τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν- υπέστησαν μειώσεις από 6% έως 10%. Συγκεκριμένα, για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ η μείωση ξεκινούσε από 6%, ενώ για περικοπές μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ έφταναν ακόμα και το 10%.
 
3:Επιβλήθηκε(2011) ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από 3% έως 13% (κλιμακωτά) για ποσά συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Παράλληλα, ξεκίνησαν και κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές άνω των 650. 
 
4:Περικοπές στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων το  2011. Συγκεκριμένα, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 ετών υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν μειώσεις από 15% έως και 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις.
 
5:Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις σε όσες είχαν απομείνει «υψηλές», για παράδειγμα μειώσεις έως 12% υπέστησαν όσες ήταν άνω των 1.300 ευρώ. Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Συγκεκριμένα για ποσά άνω των 250 ευρώ η μείωση ήταν 10%, ενώ για ποσά από 251 έως 300 ευρώ η μείωση  διαμορφώθηκε στο 15%, και για ποσά άνω των 300 ευρώ η μείωση άγγιξε το 20%.
 
6:Μείωση(2012) στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, δηλαδή στο σύνολο της σύνταξης. Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, από 2.000-3.000 μείωση 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.
 
7:Οριζόντιες μειώσεις κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές  το 2014.
 
8:Μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις  σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
9:Μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα .
 
10:Μειώνονται σε 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές .
 
11:Κατάργηση ΕΚΑΣ σε σχεδόν 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
 
12:Μειώσεις έως και 45% στα μερίσματα ΜΤΠΥ.
 
13:Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% -τουλάχιστον- λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου). 
14:Επιβολή αναδρομική από τον Οκτώβριο, το «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3.000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
 
15:Αυστηρότερα κριτήρια  στις συντάξεις χηρείας: Τέθηκε πλέον το όριο ηλικίας στα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια, εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών).
 
16:Περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται παραλλήλως.
 
17:Μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
 
18:Περικοπές από 15%-20% στα  εφάπαξ .
 
19:Δραματική μείωση των νέων  αναπηρικών συντάξεων (από Μάιο 2016).

20:Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε  σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).
 
21:Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ).
 
22:Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ. Ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαΐου, ισχύει από 1/1/2017 και προβλέπεται να αποδώσει έσοδα 450 – 500 εκατ. ευρώ).
 
23:Νεες περικοπές έως 18% για κύριες και επικουρικές καταβαλλόμενες συντάξεις από  το 2019.Η νέα, αφορά περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί προ του Μαίου 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις - με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις - όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου. Όσον αφορά τις επικουρικές εκτιμάται ότι το μαχαίρι θα θίξει 200.000  συνταξιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ (146)

συντ/χος

Όταν τα παίρνατε καθε μήνα απο το μισθό μου ήταν καλά,τώρα μας έχετε στο χέρι κολό@@@δα,14.000 το χρόνο κρατήσεις στο μπουρδέλο το ΙΚΑ κάθε χρόνο ,1100χ14= όλοι οι συνταξιούχοι να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές,μας δουλεύουν ολοι οι πολιτικοί,έχουν αποφασίσει να μας δίνουν επιδόματα όπως τους γύφτους- μετανάστες ΑΜΕΑ

Γεωμέτρης

Τόσα χρόνια έπρεπε να κάνετε οικονομίες. Το κράτος, σας υποσχέθηκε ότι θα πάρετε σύνταξη. Δεν σας υποσχέθηκε και πόσο σύνταξη θα πάρετε. Τι δεν καταλαβαίνετε? Αλλά ξέχασα, ο κανακάρης ήθελε μερσεντές ... πως να κάνετε οικονομίες. Στην ψάθα τώρα ...

30αρης

Από το 1981 και μετά ψηφίζατε λαμόγια και τα τρώγατε μαζί! Τώρα που σας ήρθε ο Λογαριασμός γιατί σκούζετε; Δουλεύουμε τρεις εργαζόμενοι για να παίρνετε εσείς μία σύνταξη! Η γενιά μου δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη λόγω των επιλογών σας! Σκάστε και πληρώστε!! Τα δικά σας λάθη και τις δικές σας επιλογές!

Ας ζήσουμε το ...σήμερα!

Κακώς χολοσκάει η πιό πετσοκομμένη τάξη πολιτών δλδ των συνταξιούχων!!Γιατί μήπως τόχουν σίγουρο πως θα είναι εν ζωή ...το ζοφερό έτος 2019 και στεναχωριούνται προκαταβολικά?

Χαρά

Πρώτη φορά αριστερά δεν θέλατε ; ή μήπως δεν είχατε καταλάβει οτι η αριστερά ειναι για τους Καρανικαίους.

Ελπίδα Συριζοπουλου

Πρωτη φόρα αριστερά είπαμε

τρολ

Ευτυχώς που δημοσιεύετε τα αίσχη που έχουν υπογραφεί πολύ πριν το 2015! Και αυτά που εφαρμόζονται μετά το '15 όπως και αυτά που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, πριν το '15 υπογράφηκαν. Για να ξέρουμε ποιοί διέλυσαν την Ελλάδα χρεοκοπώντας την και μετα υπέγραψαν με χέρια και πόδια και τη θανατική της καταδίκη, "σώζοντάς" την!

Ruby

Να μη κάθονται στα καφενεία όλη μέρα και να μην αγοράζουν βιάγκρα. Αυτοί δε ψήφισαν σύριζα; "σύριζα και ας κλαίω" αν σας θυμίζει κάτι...

πολύ καλός

να ανάψετε μια λαμπάδα ίσα με το μπόι σας στον άγγελο τσίπρα! Ο άνθρωπος είναι άγιος! αν ήθελε θα σας έκοβε όλη τη σύνταξη μονομιάς, και θα σας έδινε ένα κατοστάρικο το μήνα! Γιατί? τί θα μπορούσατε να του κάνετε????

@Αν ήθελερ..έκοβε μονομιάς τις συντάξεις!!

Δεν έχεις κι άδικο! Ετσι γίνεται με όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα! Γιατί και ο Τσυπράν να μην το κάνει??Μήπως έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν???

Μ-16

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΕΤΟΙΜΑ. ΓΙΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΒΓΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ; ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ. ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΕΝΥ ΠΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΚΟΥΛΙΚΟΥΣ ΑΝ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mixalos

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο θίγει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ: «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στην εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων, των Προϊόντων Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»

3
greece

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «οι διαπραγματεύσεις για το είδος, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης είναι φορτισμένες, αν και όλες οι πλευρές επιδιώκουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουνίου

1
dhmosio_yp

Mπορεί η συμφωνία της ΔΕΠΑ, για την εξαγορά από την Shell του 49% της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, τυπικά να μην έχει κλείσει ακόμη όμως ήδη οι μνηστήρες για το εμπορικό κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου έχουν ξεκινήσει να σχηματίζουν ουρά. Από τους πρώτους που εκδήλωσαν προ ημερών την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό ήταν ο όμιλος Μυτιληναίου.

crudh

Προορισμούς στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη Βόρεια Ευρώπη και την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τις κρουαζιέρες πολυτελείας που θα προσφέρει από το 2020 στους ταξιδιώτες η Ritz Carlton, η εμβληματική ξενοδοχειακή αλυσίδα που ομίλου Μarriott.