Αυξάνονται οι απολύσεις, δεν μειώνονται οι αποζημιώσεις

Αυξάνονται οι απολύσεις, δεν μειώνονται οι αποζημιώσεις

Στο 4% το μηνιαίο όριο απολύσεων ανά επιχείρηση, ενώ εξετάζεται οι αποζημίωσεις να χορηγούνται σε 6 δόσεις

Αυξάνονται οι απολύσεις, δεν μειώνονται οι αποζημιώσεις
Με ρύθμιση που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των συλλογικών διαπραγματεύσεων εισάγεται συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης το οποίο προβλέπει αμοιβή χαμηλότερη σε σχέση με τη σημερινή για να διευκολυνθεί η πρόσληψη νέων ανέργων έως 24 ετών.

Κλείσιμο
Στη συγκεκριμένη γνωστοποίηση προέβη σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το θέμα που ανάρτησε το ρεπορτάζ του protothema gr.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέραμε ότι στο στόχαστρο των μέτρων μπαίνουν οι νέοι άνεργοι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες καθιερώνεται κατώτατη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα περίπου 640 ευρώ μικτά δηλαδή περίπου 540 ευρώ καθαρά. 

Η ρύθμιση θα αφορά σε νέους κατω των 24 ετών, εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μακροχρόνια ανέργους που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 204. 000 πολίτες. 

Ακόμη σε διαπραγμάτευση θα μπει το όριο των απολύσεων το οποίο αναμένεται να αυξηθεί από 2% που είναι σήμερα σε 4% για επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζόμενους. 

Οπως φαίνεται από την " κρεατομηχανή" των μέτρων δε θα γλιτώσουν ούτε οι αποζημιώσεις από απολύσεις. Το προεδρικό διάταγμα που σχεδιάζεται προβλέπει αποζημιώσεις σε 6 δόσεις ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο μείωσης τους κατά 20% έως και 30%.

Ακόμη αυξάνεται στο 4% από 2% που είναι σήμερα το όριο απολύσεων τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα, ενώ οι όροι προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα καθοριστούν με διαβουλεύσεις. 
Το ύψος της αποζημίωσης θα αποφασιστεί με διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων έως τον Δεκέμβριο του 2010. η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι η αποζημίωση να χορηγείται σε 6 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

 Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά στο πακέτο μέτρων του οικονομικού επιτελείου θα προβλεφθεί διάταξη –στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα που θα παρουσιάσει σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου- που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την αρχή του 2010 υπό το κράτος πανικού εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν την παραίτηση ακόμα και ένα μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.  
Διευκρινίστηκε ακόμη ότι το νέο  σύστημα συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί από το 2018, ενώ οι συντάξεις θα υπολογίζονται με το νέο τρόπο από το 2013. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή η δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά από 37 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, ενώ καθορίστηκε κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους το ποσό των 490 ευρώ. «Οποιες και αν είναι οι αντιδράσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος, «όποιες και αν είναι οι μομφές, ο στόχος μας είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Πιάσαμε πάτο και τα μέτρα είναι η τελευταία ελπίδα για τη χώρα»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης