Νέα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση: Το ΔΝΤ ανοίγει θέμα τραπεζών και «κόκκινων δανείων»

Νέα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση: Το ΔΝΤ ανοίγει θέμα τραπεζών και «κόκκινων δανείων»

Ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι σήμερα θα συζητηθεί εάν το υπερπλεόνασμα «είναι διατηρήσιμο» ή «ήταν ένα θετικό σοκ, που δεν θα ξαναγίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο πιέζει για μέτρα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που βλέπει στα ταμεία για το 2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Προσερχόμενος, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει κάποια θέματα, που δεν ήταν στην ατζέντα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σήμερα θα συζητηθεί εάν το υπερπλεόνασμα «είναι διατηρήσιμο» ή «ήταν ένα θετικό σοκ, που δεν θα ξαναγίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο πιέζει για μέτρα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που βλέπει στα ταμεία για το 2018.

Επί της ουσίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, παραμένουν μικρά ή πιο μεγάλα «αγκάθια» σε όλα τα ανοικτά μέτωπα.
Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το newmoney.gr δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν», αλλά στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί το μπρα-ντε-φερ στο ξενοδοχείο Χίλτον έως μεθαύριο, Κυριακή.

Άλλες πηγές όμως εκτιμούσαν ότι οι συνομιλίες με τους δανειστές στην Αθήνα θα κρατήσουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη.

Η αβεβαιότητα παραμένει, παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις που έκανε ως τώρα η ελληνική πλευρά. Ο κίνδυνος είναι, όπως λένε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, να αυξηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπρόσθετα νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία.

Ήδη, ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 -ή και νωρίτερα, όμως, αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

- 16.00: Δημοσιονομικά
- 18.30: Χρηματοπιστωτικά
- 19.30: Εργασιακά

«Αγκάθια» σε όλα τα μέτωπα παρά τις υποχωρήσεις σε συντάξεις και φόρους

Η αβεβαιότητα, προφανώς, παραμένει, παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις που έκανε ως τώρα η ελληνική πλευρά. Ο κίνδυνος είναι, όπως λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, να αυξηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπρόσθετα νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία.

Ήδη, ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 - ή και νωρίτερα όμως αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί. Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ανοιχτά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ενέργειας και στις αποκρατικοποιήσεις.

Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εκκρεμότητες υπάρχουν με το ΔΝΤ και για το χρέος, αλλά σε αυτή τη φάση και για τις επόμενες μέρες το βασικό θέμα είναι άλλο: επί του παρόντος, στόχος όλων των πλευρών είναι η επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement) για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, που αποτελεί το ζητούμενο εδώ και έξι μήνες, από το τέλος Οκτωβρίου. Αν επιτευχθεί, το αργότερο ως την Τετάρτη όπως υπολογίζουν κυβερνητικές πηγές, τότε θεωρητικώς θα ανοίξει ο δρόμος και για τη λεγόμενη “συνολική συμφωνία” στις 22 Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει μια νέα διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δεχθεί και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση περίπου τέσσερα έως έξι δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

chrisAK

Το δεύτερο < συγνώμη δεν θα ξαναγίνει >. Το πρώτο με τα 600εκατ 13η και μάλιστα γραπτώς και με σφραγίδα ψσύριζα. Όλο λαμογιές και μας εκθέτει σαν λαό.

Ξένοι

Θέλουμε και λίγο Κ....

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ !!

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ! ΟΜΩΣ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΟ. ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΕΡΩΤΗΘΗΚΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ !!!! ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ...ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ...ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΕΡΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ 4ο ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ! ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ Ο Λ Α !!!!!!

Θωμάς

Σκοπός των μημονίων είναι να γυφτίσουν οι Γυφταραίοι που τα στηρίζουν...Όσο πιο σκυμένοι οι Γύφτοι τόσο πιο βαθειά η που#σα του γερμαναρά και του τόμσεν του Πηδηχταρά..

@@α

στανταρρρρρρ ! ρε τρολλακια πρωτα θα παει ο γενικος 1000 ΜΟΝΑΔΕΣ και μετα θα πεσει χαχαχα γουσταρω που θα καταστραφειτε

Λούλης

Τα ξέρεις καλά βλέπω. Σε κόβω σύντομα να γίνεσαι εκατομμυριούχος, από τα ανάλογα πονταρίσματα που θα κάνεις στα ασφάλιστρα κινδύνου. Α ρε φίλε, πόσο σε ζηλεύω.

Νίκος

Όσες καταθέσεις διασωθούν απο τους λογαριασμούς που μας έρχονται θα καταλήξουν θύματα των κακοπληρωτών συνανθρώπων μας και των τραπεζών. Τις χάνουμε δηλαδή και τις καταθέσεις πατριώτες. Τότε θα βγεί ο Τσίπρας και θα πει ο,τι καταθέσεις είχε μικρό μόνο μέρος των πολιτών και αφορούσαν κλεμμένα χρήματα του λαού. Το δε πόπολο θα χαίρεται δοξάζοντας τον αρχηγό Τσίπρα.

Επαγγελματίας

Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να πληρώνουν από τα περιουσιακά τους στοιχεία τις οφειλές τους σε τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, εφορίες, δημόσια ταμεία, οργανισμούς, εργαζόμενους, αλλά η χώρα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα από μείωση εισοδημάτων, αφορολόγητου, μισθών, μεροκάματων, αποδοχών συνταξιούχων και υπαλλήλων.

stp

Είναι όλα τόσο μπάχαλο στην χώρα μας που δεν μπαίνει τάξη ούτε στην δευτέρα παρουσία με τους πολιτικούς που έχουμε. Διαπραγματεύονται σκληρά , τώρα πριν , και μετά, αλλά κανένα πρόβλημα δεν λύνουν. Πάντα με ημίμετρα προσπαθούν να ξεγελάσουν τον εαυτό τους , εμάς και τους δανειστές. Ενας λόγος που επανέρχονται στα ίδια είναι γιατί τίποτε από το 2010 δεν έκαναν , δεν έβαλαν σειρά σε κανένα πρόβλημα, και η κατάσταση επιδεινώνεται. Είναι όλα λάθος στημένα. Το συνταξιοδοτικό, το υγείας, το παιδείας, η ασφάλεια, τα εργασιακά . Δηλαδή όλα σκατ@@@@@ .Ακόμη και σήμερα στην βουλή τσακώνονται . Αν είναι σωστά αυτά που διαβάζω , όλα για τα ζώα τους ψηφοφόρους τους και τον λαό που τρώει σανό χρόνια τώρα. Αν τα πρόστιμα , αν παρανόμησαν οι εργατοπατέρες, και οι διορισμένες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ και κάθε δημόσιας επιχείρησης , γιατί θα πρέπει να τις πληρώσει ο κάθε επενδυτής. Να τα πάρουν από αυτούς τους διορισμένους των συνεταιρισμών, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έτσι θέλει να μας πείσει ο Κυριάκος πως θα φέρει άλλο μείγμα πολιτικής που λέει για να φέρει επενδύσεις τρομάρα του. Μεταφέροντας τα χρέη της κάθε δημόσιας επιχείρησης στους επενδυτές. Υπάρχουν τέτοια κορόιδα. Δυστοιχώς δεν υπάρχει εναλλακτική. Με αυτούς που έχουμε στην βουλή, με όλους ανεξαιρέτως , αλλά και με άλλους που ετοιμάζονται να μας σώσουν τύπου Σώρα, Βελόπουλου, Καρατζαφέρη, Ραχήλ, Κωνσταντοπούλου, Νικολόπουλου , Καζάζη , Βαρουφάκη , κλπ άστα να πάνε.

Ι.Κάλφας Σουηδία

Το σχόλιο σου είναι σωστό και άψογο . Λύγοι είναι οι σχολιαστές που σχολιάζουν επί των θεμάτων οι περισσότεροι αλληλοβρίζοντε και σαλιαρίζουν . Αγαπητέ μου συμπατριώτη να είσαι πάντα καλά.

@ 17 52

Καλο θα ειναι να μην ειμαστε μηδενιστες γιατι δεν ειναι ολοι ιδιοι. Υπαρχουν καποιοι που εχουν αφησει καρεκλες και αυτο ειναι ελπιδοφορο για τα ελληνικα προτυπα....

@ stp

Ο τροπος που σκεφτεσαι εξυπηρετει το συστημα. Το συστημα θελει απογοητευμενο κοσμο να μη επιμεινει στο οχι που ειπε, να σκυβει το κεφαλι και να τους αφηνει ησυχους και ανενοχλητους στο μονοδρομο της θυσιας που μας επιβαλλουν για τη σωτηρια της καρεκλας τους. Γι αυτο παρτο αλλιως γιατι αθελα σου τους εξυπηρετεις.....

stp

Είμαι απογοητευμένος από τον λαό που δεν λέει να καταλάβει, που κάθε τρία χρόνια ψηφίζει χωρίς σκέψη. Όσο για τον τρόπο σκέψης δεν εξυπηρετεί το σύστημα, αυτή είναι η αλήθεια, αν το καταλάβουμε ίσως στις επόμενες εκλογές γίνει κανένα θαύμα , που όπως γράφω με τους εν ενεργεία και την εφεδρεία που έχουμε δεν βλέπω φως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.