PROTOTHEMA

Οικονομία

Κίνδυνος για επιπρόσθετα μέτρα

«Αγκάθια» σε όλα τα μέτωπα παρά τις υποχωρήσεις σε συντάξεις και φόρους

«Αγκάθια» σε όλα τα μέτωπα παρά τις υποχωρήσεις σε συντάξεις και φόρους

Κυβερνητική πηγή: «Το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν» - Στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί το μπρα-ντε-φερ στο Χίλτον έως την Κυριακή

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν την Παρασκευή ​το απόγευμα​ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχοντας απέναντί τους -κυρίως- την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου και πάνω στο τραπέζι το σχέδιο μνημονίου από την πλευρά του Ταμείου. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλέον ανοιχτές εκκρεμότητες με την κυβέρνηση.


Με την ελπίδα ότι το ΔΝΤ δεν θα προβάλει την τελευταία στιγμή πρόσθετες απαιτήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινά το «χτένισμα» των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Όπως τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Επί της ουσίας, μετά την χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, παραμένουν μικρά ή πιο μεγάλα «αγκάθια» σε όλα τα ανοικτά μέτωπα. Κυβερνητική πηγή δήλωνε «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν» αλλά στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί το μπρα-ντε-φερ στο ξενοδοχείο Χίλτον έως μεθαύριο, Κυριακή. Άλλες πηγές όμως εκτιμούσαν ότι οι συνομιλίες με τους δανειστές στην Αθήνα θα κρατήσουν τουλάχιστον ως την Τετάρτη.

Η αβεβαιότητα παραμένει, παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις που έκανε ως τώρα η ελληνική πλευρά. Ο κίνδυνος είναι, όπως λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, να αυξηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπρόσθετα νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία.

Ήδη ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου 4 δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 - ή και νωρίτερα όμως αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί. Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ανοιχτά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ενέργειας και στις αποκρατικοποιήσεις.

Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εκκρεμότητες υπάρχουν με το ΔΝΤ και για το χρέος, αλλά σε αυτή τη φάση και για τις επόμενες μέρες το βασικό θέμα είναι άλλο: επί του παρόντος, στόχος όλων των πλευρών είναι η επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement) για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, που αποτελεί το ζητούμενο εδώ και έξι μήνες, από το τέλος Οκτωβρίου. Αν επιτευχθεί, το αργότερο ως την Τετάρτη όπως υπολογίζουν κυβερνητικές πηγές, τότε θεωρητικώς θα ανοίξει ο δρόμος και για τη λεγόμενη “συνολική συμφωνία” στις 22 Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει μια νέα διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δεχθεί και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση περίπου 4 ως 6 δισ. ευρώ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Γιώτα 29/04/201710:46

Φαντάζεστε να βάλουν πλαφόν στην περικοπή 22% όχι στο καθαρό, αλλά στο ακαθάριστο πόσο των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Τότε οι συντάξεις θα μειωθούν στο 50%. Το λέω αυτό γιατί η μέχρι σήμερα πρακτική τους ειναι αυτή.

Απάντηση
Χ.Π.28/04/201714:13

Εγώ θα πώ κάτι άλλο από την ιστορία της ευρώπης 76 χρόνια πρίν...!! Η ιστορία πάντα διδάσκει γιατί απλά επαναλαμβάνεται...!.Γύρω στις αρχές Απριλίου του 1941 (μερικές μέρες πρίν οι Γερμανοί μπούν στην Αθήνα) έγινε μιά (λεγόμενη) ευρωπαική σύσκεψη στο Βερολίνο υπό την προεδρία του....Δρ. Γκαίμπελς..!!!! στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις ευρωπαικές κυβερνήσεις (στην πραγματικότητα οι περισσότερες ήταν κατοχικές κυβερνήσεις ανδρεικέλων και δοσιλόγων των κατακτημένων ευρωπαικών χωρών και οι υπόλοιπες χώρες δορυφόροι του Χίτλερ) ήτοι από την Γαλλία (βεβαίως βεβαίως!!!) την Ολανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχοσλοβακία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία Νορβηγία, Δανία αλλά και την Τουρκία..!!! με θέμα την Νέα ευρώπη μετα τον Πόλεμο..!!! Εκεί λοιπόν στο κείμενο των 300 σελίδων!!!! που εκδόθηκε αναφέρονταν η δημιουργία μιας ενιαίας ευρώπης υπό την Γερμανική οικονομική και πολιτική καθοδήγηση και επικυριαρχία η οποία θα ονομάζονταν ..."ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"...!!!!! (EUROPEAN UNION..).......!!!!!! Τυχαίο...????? εγώ πάντως δεν το νομίζω....!!! Δεν το πιστεύετε..??? Ψάχτετο... Δόξα το θεό υπάρχει και το Internet.....Αλλά όμως θέλω και να ρωτήσω κάτι....Εσείς και κυρίως οι ευρώδουλοι/ γερμανόδουλοι (όλων των αποχρώσεων) τι λέτε ?????? Συμφωνείτε με το πόρισμα του ..Δρ. Γκαίμπελς...!!!?????

Απάντηση
ΤΖ28/04/201714:03

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΤΕ... ΕΤΣΙ ΔΩΣΕ!!!

Απάντηση
ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ28/04/201714:00

Τα πάντα θα υπογράψουν οι αριστεροί. Αναμένουμε με αγωνία και την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για να πάμε Συνταγμα να γιορτάσουμε με ζουρνάδες και νταούλια

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία