Δεν πήραν τίποτα για το χρέος - Ψηφίζουν άρον άρον όλα τα μέτρα

Δεν πήραν τίποτα για το χρέος - Ψηφίζουν άρον άρον όλα τα μέτρα

Τα μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ οι δανειστές θα δεσμευτούν μόνο σε ένα γενικό περίγραμμα για την ρύθμιση του χρέους - Λιτότητα χωρίς τέλος φέρνει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% που επικυρώνει επισήμως σήμερα η Eurostat

Χωρίς χειροπιαστές δεσμεύσεις των δανειστών για ελάφρυνση του χρέους στις βαλίτσες τους, αλλά με τον «λογαριασμό» των νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και των νέων μέτρων για μετά το 2018, επιστρέφει από την Ουάσιγκτον η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, φέρνοντας μαζί της και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών.
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος
Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως φαίνεται πως άφησε στην Ουάσιγκτον και τις υποσχέσεις για «χαλάρωση» της λιτότητας και των στόχων για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η ελληνική διαπραματευτική ομάδα δείχνει σαν να «μέθυσε» από την... επιτυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ που πέτυχε το 2016 (3,9% του ΑΕΠ όπως αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η Eurostat ή 4,19% όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με βάση τους κανόνες του Μνημονίου) και πανηγυρίζει επειδή απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει να φέρει σε πέρας και τα επόμενα χρόνια τέτοιες δύσκολες αποστολές –που μόνον το ΔΝΤ πλέον λέει πως δεν μπορεί να πετύχει μια εξουθενωμένη από την κρίση χώρα όπως η Ελλάδα.


Έρχονται τα νέα μέτρα
Από την Τρίτη (ή Τετάρτη το αργότερο) αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση με τα μέτρα που θα ψηφιστούν ως τις 15 Μαΐου. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν είχαν ακόμα δοθεί στην κυβέρνηση τα προσχέδια συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξέρει πως τα μέτρα λιτότητας θα κλείσουν «εδώ και τώρα», ενώ για το χρέος θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη -ίσως και μήνες- για να ωριμάσουν οι αποφάσεις. Ευελπιστεί πάντως να έχει στα χέρια του τουλάχιστον την «τεχνική συμφωνία» και την «έκθεση συμμόρφωσης» από τους Θεσμούς, πριν πάει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί θέλει όμως, εκτός από τα επίχαιρα για το κλείσιμο της συμφωνίας, να ακούσει και κάποιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ότι θα εργαστούν για να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέος. Από την Ουάσιγκτον πάντως ήδη την Παρασκευή, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προϊδέασε ότι το Ταμείο θα αρκεστεί απλώς σε ένα «περίγραμμα» συμφωνίας και δεν θα πιέσει τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα που (από το 2012) έχουν υποσχεθεί για την Ελλάδα.
 
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες:
-Θα συμφωνηθεί πώς κλείνουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Θα ψηφιστεί  το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους που ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Θα κριθεί επίσης η τύχη για τις ανατροπές στα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις) αλλά κάποιες από τις αποφάσεις ίσως ισχύσουν μετά το 2018 ή ενδεχομένως να μετατεθούν για το φθινόποωρο και την 3η αξιολόγηση.

-Θα ψηφιστούν τα μέτρα περικοπών 2% του ΑΕΠ με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολογήτου στα 5600 ευρώ το 2020. Αυτά είναι άσχετα με την 2η αξιολόγηση, αλλά απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι δεν θα ψηφιστούν αν δεν δει χειροπιαστές αποφάσεις για το χρέος, το πιθανότερο είναι ότι θα τα ψηφίσει από τώρα, ενώ οι αποφάσεις των δανειστών θα έρθουν μετά.

-Θα ετοιμαστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU) με τους Ευρωπαίους δανειστές και θα συνταχθεί και το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). Εκεί θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της «τρύπας» 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ που βλέπει το Ταμείο για το 2018 (προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί 3,5% που έχει συμφωνηθεί) και αν θα αρκεστεί στα μέτρα του ψηφισμένου «κόφτη» δαπανών (κατά 60% περικοπές συντάξεων) ή θα απαιτήσει και άλλα νέα μέτρα πριν το 2019.


Λιτότητα χωρίς τέλος
Η ανακοίνωση του πλεονάσματος των 7,2 δισ. ευρώ (4,19% του ΑΕΠ κατά Πρόγραμμα) φαίνεται πως ανέτρεψε πάντως την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης. Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης, υποστηρίζει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπερνούν τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, παρότι η έως πρότινος «γραμμή» της κυβέρνηση ήταν να τονίζει πως δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμα για πολλά χρόνια μετά το 2018 όπως επιμένει να ζητά το Βερολίνο. Πιθανώς η κυβέρνηση να αφήνει τον επιχείρημα αυτό στο ΔΝΤ, που δέχεται όμως ήδη «μπούλινγκ» από τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε επειδή τα στοιχεία για το πλεόνασμα δείχνουν πως έπεσε έξω σε αυτό το επιχείρημα.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Candyman

Που ειναι ο ηλίθιος ο λούλης με τα υπόλοιπα ζαβά της χαζοπαρέας, να αρχίσουν να πανυγηρίζουν για τις επιτυχίες της κυβέρνησης και του αλέξη τους, και να μας λένε όλους μπαταξήδες;

amerikanos

δεν πειραζει ο σκωτεζος θα αγορασε κανενα κοκκινο ταγαρακι νικε λιγω μεγαλυτερο την αλλη φορα θα το φορτωσει με ψωμοτυρι για να μπορει να διαπραγματευεται με γεματο το στομαχι χαχαχχ και την αλλη φορα μην ξεχασει τα γουρουνοτσαρουχα του βελουχιωτη

Αγύριγο κεφάλι

Μεγάλε Αλέξη Τσίπρα, ΔΩΣΕ πολύ ΠΟΝΟ στους ΔΕΞΙΟΥΚΛΕΣ και στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ!__________Σε θέλουμε γιά τα επόμενα 10 χρόνια να δίνεις αφειδώς ΠΟΝΟ σ αυτούς!. . __________Θέλουμε να μας ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ με το κλάμα τους ΕΔΩ μέσα!..____ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ!

Αγύριγο κεφάλι

(H Κυβέρνηση ΧΤΙΖΕΙ ΜΑΜΟΥΘ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ με ενοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά-Ελευσίνος και Νεωρίου).______________Xτίσε ΚΑΙ Ναυπηγεία ΜΑΜΟΥΘ Τσίπρα!. . _________Δίνε συνέχεια ΠΟΝΟΥΣ στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ και στους ΔΕΞΙΟΥΣ!__________Ελέω ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΛΑΟΥ θα είσαι εσύ και η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κυβέρνηση γιά τα επόμενα ΔΕΚΑ (10) χρόνια!__________ Kαι πολύ Κλάμα οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ! ____ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ!

Fasistas

Και κλααμα τα κομούνια με τον αρχηγό τονΤσίπρα. Εγώ έχω 14 υπαλήλους μου κόστιζαν 20000 τον χρόνο τώρα με τον αρχηγό κατέβηκα 12000. Και κλάααμα τα κομούνια Βάστα αρχηγέ να πεθάνουμαι την πλέμπα στη πείνα.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ωραία, για να καταλαβω. Αριστερη(!) κυβερνηση πανηγυρίζει γιατι πέτυχε να αυξήσει κ να εισπράξει φόρους απο φτωχους κ μικρομεσαιους κυριως κ να μην πληρώσει τιποτα στην πραγματική οικονομία, για να καυχιέται οτι ηταν η "καλυτερη μαθήτρια" απο όλες τις κυβερνήσεις με το 4,1% πλεόνασμα. Πανηγυρίζει οτι υπογράφει κ ψηφίζει ΝΕΟ μνημόνιο με ΝΕΑ μετρα ΧΩΡΙΣ νέο δανειο κ μειωση του χρέους. Πανηγυρίζει γιατι ΟΧΙ μονο δεν έσκισε μνημονια, αλλα ειναι αυτη που μονο μπορουσε να εφαρμόσει ολα αυτα χωρις να ανοίξει μύτη! Σε αυτο το τελευταίο, εχουν δίκιο η αληθεια.. Αν τα έκαναν οι προηγούμενοι, σημερα θα ειμασταν με τα όπλα.

@ΤΘ24/04/201710:04

ποιοα χ.α. και αυτοί εχουν μυαλο πίθηκου, μπορει να τα λενε σωστά και μαλλον να ειναι πατριωτές, αλλα εγω μαλλον για βλακες αυτιστικους πατριωτες τους κοβω. ΜΑΛΛΟΝ ειμαστε χαμενοι, πασχουμε απο ελλειψη ΗΓΕΤΗ, που μάλλον υπάρχει και αν υπάρξει θα τον φαει το συστημα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΧΑΡΑ? ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑ ΑΝΕΦΙΚΤΟ.

κωστας

Και η πλακα ειναι οτι στο τελος κατι θα παρουν για το χρεος, μην φανταστειτε τιποτα ουσιαστικο, αλλα θα το φερουν στα μηντια που εξουσιαζουν, θα το πανηγυρισουν, και εχουν και καλες πιθανοτητες να παρουν και τις εκλογες. Ο καθε λαος, εχει την κυβερνηση που του αξιζει.

Λίνα

Εχουν καταντησει γραφικοι, δεν εχουν καταλαβει πως πλεον κανεις δεν πεφτει στην παγιδα, αν παρουν 5% στις εκλογες πολυ τους είναι

Άγγελος

Να αφήσουμε κατά μέρος τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κ. Στουρνάρα γιατί το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάρτη του 2014. Τώρα θριαμβολογεί μαζί με τον Σόιμπλε για το πλεόνασμα του 3.9%.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.