Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές

Ζητά μάλιστα την αναδρομική επιστροφή τους στους συνταξιούχους - Δείτε το έγγραφο προς το υπ. Εργασίας και χαρακτηριστικά παραδείγματα

Παράνομες και αυθαίρετες είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επιβάλλονται λόγω του νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο ΣτΠ σε έγγραφό του με ημερομηνία 28 Μαρτίου προς το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι οι μειώσεις των νόμων 4093/2012 επί του αθροίσματος των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και του 3986/2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλονται με λάθος τρόπο και σε ανύπαρκτα ποσά, τονίζοντας ότι τα ποσά που έχουν «κρατηθεί παρανόμως» λογω εσφαλμένων υπολογισμών θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Όπως προκύπτει υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μειώσεις που επιβάλλονται βάσει του νόμου του 2011 σε επικουρικές συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με αυτές πριν τον επανυπολογισμό. Συγκεκριμένα στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται στις περιπτώσεις δύο συνταξιούχων:

- ο ένας είχε επικουρική 376,18 ευρώ και με την περικοπή του νόμου του 2011 ήταν 15,05 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό, όμως, και ενώ η επικουρική έμεινε σταθερή η μείωση σχεδόν τετραπλασιάστηκε στα 57,52 ευρώ

- ο δεύτερος εισέπραττε 648,66 ευρώ με τη μείωση αρχικά να είναι 58,38 ευρώ, ποσό που διπλασιάστηκε μετά τον επανυπολογισμό στα 109,36 ευρώ.Παράλληλα η εφημερίδα δημοσιεύει και ενημερωτικά σημειώματα επικουρικών συντάξεων στα οποία παρατηρείται είτε η διατήρηση της μείωσης παρά το μικρότερο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό είτε την επιβολή κρατήσεων για ποσά επικουρικών μικρότερα των 300 ευρώ.
Στο ίδιο έγγραφο ο ΣτΠ αποκαλύπτει ότι το ΕΤΕΑ υποστηρίζει πως «η διαφοροποίηση του ποσού κράτησης του ν. 3986/2011 στην επικουρική σύνταξη οφείλεται σε συμπληρωματικές οδηγίες που έλαβαν η ΗΔΙΚΑ και το ΕΤΕΑ από το υπουργείο Εργασίας σχετιά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/16 στις επανυπολογιζόμενες επικουρικές συντάξεις με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2016 και εφεξής».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

George

Σωστά τα λέει, όμως το θέμα κε Συνήγορε του Πολίτη είναι τι είναι νόμιμο και συνταγματικό σε αυτή τη χώρα.

Καμία, μα καμία επαφή με την πραγματικοτητα

Δεν μας λεει ο ΣτΠ και κατα ποσο οι συνταξεις αντιστοιχουν σε καταβληθεισες εισφορες. Κατα ποσο ηταν και ειναι νομιμο ή/και δικαιο να χορηγουνται συνταξεις δυσαναλογα υψηλες σε σύγκριση με τις κρατήσεις (κεφαλαιοποιητικό) ή με την αντιστοιχία εργαζομένων - συνταξιούχων (αναδιανεμητικό) συστημα. Ή είναι δίκαιο να πληρώνονται συντάξεις δανεικές από τις επόμενες γενεές, που επιβαρύνουν το χρέος, για να περνάν καλά όσοι κατάντησαν την Ελλάδα με τις επιλογές και τις πρακτικες τους εδώ που βρισκομαστε;

George

Σωστά τα λες αλλά και οι προηγούμενες γενιές περνούσαν καλά με τις εισφορές των συνταξιούχων. Όταν υπήρχαν εισφορές και δεν υπήρχαν συνταξιούχοι πού πήγαιναν τα λεφτά? Πάλι τα έκλεψαν από τις επόμενες γενιές τότε κι αυτό συνεχίζεται. Και λογικό είναι γιατί δεν μπορείς να φορτώσεις τα 600 δισ. του αναλογιστικού ελλείμματος των ταμείων σε μια γενιά μόνο.

Demo

Όχι στις μειώσεις των επικουρικων συντάξεων, απλά κατάργηση χθες.

@

Όχι στην περιουσία. Κατάργηση χθες. Κι όλοι 200 ευρώ μισθό.

Οτι μας βολεύει

Κανονικά θα έπρεπε να αντικατασταθούν όλοι. Τότε που η επίσημη απόσυρση επι Παπ είχε διακοπεί προφορικά κι ο κόσμος περίμενε στις ουρές, παρά τις προσφυγές δεν έγινε τίποτε.

Άντε

Άντε πες πως είναι παράνομες οι μειώσεις. Από που θα βρούμε τα λεφτά; Αυτό το σκέφτηκε ο... συνίγορος;

George

Ο συνήγορος έπρεπε να το σκεφτεί που δεν είναι η δουλειά του ή το κράτος που έπρεπε να έχει κουμπαρά για τις επικουρικές που είναι ανταποδοτικές συντάξεις?

Πολιτης

Εύγε στον ΣτΠ. Βέβαια εμείς οι πολίτες αναμένουμε από την αρχή αυτή ακόμη πιο θαρραλέα στάση απέναντι στο ανεκδιήγητο κράτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

10
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

13