“Πρέπει να δράσoυμε γρήγορα για την Ελλάδα...”

“Πρέπει να δράσoυμε γρήγορα για την Ελλάδα...”

Νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και η Citigroup είχαν με τις εκτιμήσεις τους ρίξει “λάδι στην φωτιά”…

“Πρέπει να δράσoυμε γρήγορα για την Ελλάδα...”
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ.Μ. Μπαρόσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας δράσης όσον αφορά την ελληνική κρίση. 

Οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι συμφωνουν να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και ότι υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα στην Ευρωζώνη. 



Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά της, η κα Λαγκάρντ, δήλωσε από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ότι «ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας» όσον αφορά την αποσαφήνιση των όρων οικονομικών βοήθειας και τόνισε ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εμπλέκουν την κοινοβουλευτική συζήτηση στις αποφάσεις του, για να «παίξουν» με την κοινή γνώμη, όσον αφορά την ελληνική βοήθεια

Νωρίτερα, πάντως, δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν μάλλον έριξαν “λάδι στην φωτιά”  καθώς όσο δεν αποσαφηνίζονται οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο θα δυσπιστούν ακόμη οι διεθνείς αγορές για το κατά πόσον η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσει να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και στάση πληρωμών των χρεών της και το αποδεικνύουν πιέζοντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα πλέον ύψη.

Σύμφωνα με δηλώσεις, λοιπόν, εκπροσώπου της Κομισιόν που φιλοξενούνται στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δηλώσει πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε παράλληλα πως η ΕΕ δεν θα δημοσιεύσει πλήρως την αξιολόγησή της για το ελληνικό αίτημα για βοήθεια...
Κλείσιμο

Μαύρες προβλέψεις από Citigroup

Ζοφερές  προβλέψεις κάνει και η Citigroup που σε σημερινή της έκθεση σημειώνει ότι «οι οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξαντληθούν μέσα σε εννιά μήνες και δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας».

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως έχει να κάνει με την εκτίμηση του οίκου πως ακόμα και η λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι λύση, αφού θα λειτουργούσε ως απαρχή ενός εφιαλτικού ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει «μετάσταση» της κρίσης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία!

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και το γαϊτανάκι των πολιτικών δηλώσεων και αντιπαραθέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης. Με τη Γερμανία να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής όλων, αφού η επιλογή της κυβέρνησης Μέρκελ να χρονοτριβεί επιδεικτικά στην επικύρωση της απόφασης να συνδράμει στο ευρωπακέτο διάσωσης της Ελλάδας – υπό το φόβο εκλογικής συντριβής στις κάλπες της 9ης Μαϊου – προκαλεί την οργή των εταίρων της αλλά και φόβους για περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ!

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωνε το πρωί πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη στο ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα το απίστευτο σκεπτικό πως μια ... «πρόωρη» δέσμευση για οικονομική βοήθεια θα έκανε τους Έλληνες να μην αισθάνονται πιεσμένοι για άμεση μείωση του ελλείμματος!

Οι αντιδράσεις των σοσιαλιστών αλλά και των φιλελεύθερων δημοκρατών – εταίρων της κυρίας Μέρκελ στην κυβέρνηση, ανάγκασαν ακόμα και τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε να μεταβεί στο κοινοβούλιο και να «ξεκαθαρίσει ορισμένα θέματα που αφορούν στην όλη υπόθεση».

Πρακτικά ο χερ Σόιμπλε προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει τελική έγκριση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έως ότου η Ελλάδα καταθέσει το τριετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματός της». Εκ μέρους των σοσιαλιστών πάντως ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ επιμένει πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη θα είναι να εγκαταλείψει το ευρώ η χώρα μας και να υποτιμήσει το νόμισμά της προκειμένου να ... γλυτώσει από τα χρέη.
 
Πάντως Γαλλία και Ισπανία, δια στόματος των  υπουργών τους των Οικονομικών κυριών Λαγκάρντ – δήλωσε ότι ο χρόνος είναι “κρίσιμης σημασίας” - και Σαλγκάδο, επανέλαβαν πως οι χώρες τους είναι έτοιμες  να συνδράμουν την Ελλάδα, ενώ ο  Ιταλός Φράνκο Φρατίνι απηύθυνε έκκληση – κυρίως προς τη Γερμανία – να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να «πάρει ανάσα» η ευρωοικονομία στο σύνολό της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης