Έρευνα Ernst & Young: Αυτό είναι το προφίλ του έλληνα φοροφυγά

Έρευνα Ernst & Young: Αυτό είναι το προφίλ του έλληνα φοροφυγά

Η μελέτη περιλαμβάνει την ανάλυση του φαινομένου με κριτήρια όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση 

Αυτοαπασχολούμενος γιατρός, κάτοικος της Νότιας Ελλάδας σε μη αστική περιοχή, παντρεμένος με πολλά παιδιά και με υψηλό εισόδημα είναι το μοντέλο του φορολογούμενου που βρίσκεται στην πρώτη θέση για πιθανή φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του οίκου Ernst & Young.

Η μελέτη περιλαμβάνει την ανάλυση του φαινομένου με κριτήρια όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση κλπ. και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η πρωτοβουλία διαΝΕΟσις.

Όπως προκύπτει:

Το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% - 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% - 1%. Μετά την αυτοαπασχόληση και ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, με το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να φτάνει στο 53% (σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005).

Σημειώνεται ωστόσο στη μελέτη ότι το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες, αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.

Οι τομείς της αγοράς στους οποίους «ενδεχομένως», όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.

Μελέτη που στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005, καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ελλάδα, όπου το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 16%, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος κυμαίνεται στο 6%To. Γενικά οι περιοχές εκτός αστικών κέντρων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής.

Η ίδια μελέτη (των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005), καταδεικνύει ότι τα φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος να ανέρχεται σε 14,7%.

Οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο (το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 7,2%), ενώ οι έγγαμοι και οι έγγαμοι με παιδιά φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό να αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα, το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος στους έγγαμους ανέρχεται στο 10,4%, ενώ αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 16,7% σε έγγαμους με τέσσερα και πλέον τέκνα.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δισ. ευρώ ετησίως) καθώς:

Το εύρος των διαφυγόντων εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κυμαίνεται περίπου από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ.

Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3,5% του ΑΕΠ σε όρους 2013.

Το συνολικό ποσό από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών

Ποτών, εξαιτίας του λαθρεμπορίου, αντιστοιχεί σε 0,05% του ΑΕΠ σε όρους 2012

Οι συνολικές απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αντιστοιχεί περίπου σε 0,3% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

Τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα αντιστοιχούν σε 0,1% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

Τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων είναι 0,06 - 0,15% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η μείωση της υπερφορολόγησης, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (187)

GERASIMOS

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

GeerasimosK

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

chris13

μια χαρα κοψτε συνταξεις και μισθους και αφήστε τους να φοροδιαφευγουν αλλωστε ποιος να δουλεψει σε αυτό το πελατειακό παρακράτος που αποτελείται από τεμπέληδες-κομματόσκυλα και φουλ αναξιοκρατια....

kwstas

Τα ζομπι συνελληνες δεν πεθαινουν...τρωνε απο τον υγιες ιστο της χωρας.. μολις φανε και το τελευταιο,βλεπε αφορολογητο, που πλεον ζητανε να φανε κι απ αυτον που βγαζει 500 ευρω το μηνα θ αρχσουν να τρωνε το ενα το αλλο..ειναι μαθηματικη και μοιραια η καταληξη τους.. ,

ΕΧ

Για τους λαθρεμπορους καύσιμων τους καλογριτσες του κόμματος κ τους διάφορους μεγαλοκαρχαριες που δεν πληρώνουν ποτε φόρους και εισφορές και χωστανε εκατομμύρια και δισεκατομύρια κουβέντα.Γι όλα φταίει ο γιατρός με τα πολλά παιδια που δεν κόβει αποδείξεις στο χωρίο του

ολοι θα πληρωσουν μπουλη

μικροι, μεγαλοι καρχαριες της φοροδιαφυγης. Και εσυ

Κολοκοτρωνης απο Δερβενακια

Πολυ καλα τα λεει , ομως απο το 2004 μεχρι το 2017 που ειμαστε τωρα μεσολαβουν 14 χρονια οπου εχουν συμβει πραματα και θαματα, αλλα να , σε δουλεια να βρισκομαστε να γραφουμε . Ξεθαψτε και μια μελετη απο το 1974 να μας την παρουσιασετε το 2037.

Σωστός

Και αν υποθέταμε οτι πληρώναμε παραπάνω φόρους, δεν θα κάνανε περισσότερες προσλήψεις? δεν θα υπέρκοστολογούσαν τα έργα? δεν θα δίνανε παχυλά εφάπαξ στους δικαστικούς? δεν θα τρωγαν το καταπέτασμα? δεν θα δίνανε παχυλές αμοιβές στους συνδικαλιςτες? δηλαδή τι θέλουν να μας πουν οτι κλέβουμε το δημόσιο χρήμα τώρα που δεν υπάρχει και ειναι λίγα τα χρήματα αλλά αν πληρώνατε περισσότερα τοτε το επιπλέον θα το σεβόμασταν και θα πήγαινε προς όφελος όλων? οποίος πληρώνει φόρους σε μια χώρα που αποτελείται απο αγελέα μάζα ειναι προδότης

Aristophanes

...και που να δείτε κάτι ναυπηγεία σε νησιά με τουρισμό που είναι μονοπώλια στις κατασκευές (σε Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) τι έσοδα έχουν και τι δηλώνουν. Δεν είναι μόνο οι γιατροί. Για χρόνια τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν έκοβαν (και δεν κόβουν απόδειξη)... Και όλοι αυτοί δεν έχουν υποστεί ποτέ κανέναν έλεγχο.

TEO

ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΕΊΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ. ΕΞΆΛΛΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΦΙΑ, ΔΙΌΔΙΑ ΚΛΠ.ΤΏΡΑ ΒΆΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΒ! !!!!!!??????ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙ ΌΤΙ ΦΤΑΊΝΕ ΟΙ ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΆΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΑ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΆΝΕΙΑ ΤΑ ΈΚΑΝΑΝ ΑΚΊΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΌΤΕΡΑ. ΑΛΛΆ ΑΥΤΟΊ ΚΟΙΤΆΖΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΆΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΎΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΑ ΠΟΥ ΈΛΕΓΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΎΣΙΟΙ ΦΟΡΟΥΣ.

Μεγαλο μερίδιο ευθυνης

Οσα εφαγε τα τελευταία 40 χρονια ο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ Ι.Τ. με φοροδιαφυγή και αλλες λαμογιες, δεν τα τρωνε οι δ.υ. ΟΥΤΕ σε 100 ζωες!!

χοχοχοχο

και οι μίζες μαζί ? χοχοχοχοχο!! 199 χρονια σας ταζουν κηφήνες.

σανομεταφορέας.

μιληστε μας και για το προφίλ των άλλων χωρών και τον πολιτών τους. παντού στον κόσμο έχει φοροδιαφυγή φάτε το σανό σας τώρα ατάραχοι.

peter

Αυτους που βριζεις ως φοροφυγαδες οι ξενες χωρες τους ευχαριστουν που μετεφεραν τις επιχειρησεις τους.Αλλα επειδη ειστε αχαριστοι ουτε ενα ευρω ξανα σε φορο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης