LIVE

Κορωνοϊός

Απειλή κυρώσεων στον ΟΑΣΑ λόγω ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Απειλή κυρώσεων στον ΟΑΣΑ λόγω ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επεξεργάζεται τα στοιχεία που του έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας προκειμένου να παρουσιάσει τους τρόπους ή να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα του συστήματος που έχει σχεδιάσει

Εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση δεδομένων ή εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση για τον σχεδιασμό που ήδη έχει γίνει, ζητά από τον ΟΑΣΑ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να ανάψει το πράσινο ϕως στην εϕαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η εισιτηριοδιαϕυγή και τα αυξημένα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής στο newmoney
έχουν ζητήσει από τον Οργανισμό μελέτη επικινδυνότητας αλλά και την αναζήτηση πιθανών άλλων λύσεων, στη συγκέντρωση δεδομένων για να προχωρήσει η έκδοση της νέας ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η αρχή δεν έχει αποκλείσει τη δυνατότητα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ούτε υποδεικνύει λύσεις. Ωστόσο εκτιμούν ότι η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να διερευνηθεί η δυνατότητα εϕαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου χωρίς τη χρήση αυτών των στοιχείων. Επί του παρόντος, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών δεν έχει προχωρήσει στην προσκόμιση αυτών των στοιχείων κάτι που για όσους παρακολουθούν από κοντά το σχεδιασμό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο δύο ερμηνείες υπάρχουν.

Είτε ο ΟΑΣΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία που του έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας προκειμένου να παρουσιάσει τους τρόπους ή να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα του συστήματος που έχει σχεδιάσει, είτε σκοπεύει να παρουσιάσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την λύση που το έχει προτείνει.

Πρόκειται για μια απόϕαση όμως που βάζει σε περιπέτειες τον ΟΑΣΑ και τον καθιστά, ευάλωτο σε μελλοντικές καταγγελίες με κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις. Στον οργανισμό έχουν ανακοινώσει την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο το χάρτινο έξυπνο εισιτήριο υπάρχει στην αγορά, καθώς η ηλεκτρονική κάρτα δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και ο λόγος είναι ότι ο ΟΑΣΑ δεν γνωρίζει τι στοιχεία θα χρησιμοποιήσει. Από τα τέλη Ιανουαρίου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση για τον εξοπλισμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωϕορεία, τα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό και το τραμ και εντός του μήνα προβλέπεται να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού και στο δίκτυο του μετρό. Ωστόσο άγνωστη παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία που θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το σύνολο του συστήματος.

Στον Οργανισμό υπεραμύνονται για την αναγκαιότητά του και υποστηρίζουν ότι «δεν θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης μετακίνησης με συγκεκριμένο ϕυσικό πρόσωπο αλλά και ταυτοποίησης, προασπίζοντας πλήρως τόσο την ιδιωτικότητα των χρηστών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όσο και το δικαίωμα του επιβατικού κοινού στην ανώνυμη μετακίνηση».

Πηγή: www.newmoney.gr 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Dr.

Ο ΟΑΣΑ θέλει να γίνει η καινούργια ΣΤΑΖΙ, καταργώντας την ανώνυμη μετακίνηση και απαιτώντας στοιχεία που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να ζητάει. Ελπίζω η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μην επιτρέψει το Σοβιετικού τύπου φακέλωμα που θέλει να μας επιβάλλει ο ΟΑΣΑ.

Xenia

Ειλικρινά μόνο στην Ελλάδα τέτοιες μπούρδες. Εδώ στη Σουηδία, η κάρτα καταγράφεται ηλεκτρονικά κάτω από το personal number (κάτι σαν ΑΦΜ) προκειμένου να προστατέψει τον κάτοχο και μόνο αυτόν σε περίπτωση κλοπής, ώστε το ποσό χρημάτων με το οποίο έχει "φορτώσει" την κάρτα του να μην χαθεί, να μην χρησιμοποιηθεί από άλλον. Μεταφέρεται αυτόματα στο νέο πλαστικό. Εμείς το κάναμε και αυτό θεωρία συνομωσίας κλπ κλπ. Αηδία πια

Dr.

Αγαπητή Xenia, στο Λονδίνο, όπου η ηλεκτρονική κάρτα υπάρχει από την εποχή που εγώ ακόμα φορούσα πάνες, κανείς δεν σε υποχρέωνε να δώσεις ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για να την αποκτήσεις. Μπορούσες να επιλέξεις αν ήθελες να κάνεις εγγραφή ή όχι. Ας γίνει το ίδιο και στην Αθήνα. Εσύ, όταν έρχεσαι για διακοπές, ας δίνεις τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα, αφού δεν σε πειράζει. Εγώ, πάλι, που θεωρώ ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να μου καταγράφουν τις μετακινήσεις, θα μπορώ να επιλέξω να μην τα δώσω.

τρολ

Η μεγαλύτερη ΒΛΑΚΕΙΑ που μπόρεσαν να σκεφτούν ήταν το ηλεκτρονικό εισητήριο και η κάρτα που θα θέλει όλα τα στοιχεία του κατόχου. Εφαρμόστε τη και θα δείτε ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ χρηστών των δημόσιων συγκοινωνιών και φυσικά κάθετη πτώση εσόδων. Αφήστε τα εισητήρια ως έχουν, με δυνατότητα εκδοσης ΜΕΣΑ στο όχημα. ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΠΑΝΤΟΥ.

Ζώα!

Μια ζωή άρπα-κόλα, σταρχιδισμός και δε βαριέσαι ρε... Α ρε Βόλφγκανγκ, μη σταματάς ποτέ να τους γ..., οεέ, οέ, οεεεε!!

ΟΚ

Ανοησίες τού ΟΑΣΑ. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που ζητάει δεν έχουν καμμία σχέση με την ταυτοποίηση τού κατόχου της κάρτας. Για αυτό τον λόγο και δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να παρουσιάσει την παραμικρή ουσιαστική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας όλων αυτών των στοιχείων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης