Σταθάκης για πρόεδρο ΔΕΣΦΑ: Δεν έγινε και τίποτα... με το «χρυσό» εφάπαξ

Σταθάκης για πρόεδρο ΔΕΣΦΑ: Δεν έγινε και τίποτα... με το «χρυσό» εφάπαξ

«Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας για τον Σωτήρη Νίκα

Σταθάκης για πρόεδρο ΔΕΣΦΑ: Δεν έγινε και τίποτα... με το «χρυσό» εφάπαξ
Τάδε έφη(!) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, έδωσε «χρυσό» εφάπαξ στον εαυτό του, που αγγίζει τα 258.000 ευρώ! 

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Real FM» και ο σάλος από τις δηλώσεις δεν άργησε να ξεσπάσει.
Κλείσιμο

Ο υπουργός, σε συνέχεια των δηλώσεών του, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε, όπως αντιδράσαμε».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Σκρέκα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, πήρε προαγωγή από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας και στη συνέχεια υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα το εφάπαξ που θα λάβει να είναι κατά 100.000 μεγαλύτερο από εκείνο που προβλεπόταν για την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε.

Πώς φτάσαμε στο «χρυσό» εφάπαξ


Λίγο διάστημα πέρασε από τις αποκαλύψεις του protothema.gr που οδήγησαν στις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ για τις προκλητικές αμοιβές ύψους 25.000 το μήνα που από μόνοι τους όρισαν για τους εαυτούς τους και με νέα ερώτηση του ο τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καταγγέλλει νέα πρόκληση με «χρυσό εφάπαξ» 258 χιλιάδων ευρώ το οποίο φέρεται να εξασφάλισε στον εαυτό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
 
Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Όπως τονίζει ο ερωτών βουλευτής, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του,  πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο). Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».

Στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζεται πως οι καταναλωτές είναι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τη χρυσή αυτή διευθέτηση κι αυτό διότι λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10.000.000 (10 εκατομμύριων) ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζόμενων στον Διαχειριστή από πιθανό «bail in», μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μια εταιρεία που κατά 65% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στα ΕΛΠΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας, με πρόβλεψη στο νέο σχήμα το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 34% της εταιρείας με όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας και της συμμετοχής του στις στρατηγικές αποφάσεις. Τελικός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η Αζέρικη SOCCAR προσφέροντας 400.000.000 ευρώ τίμημα και διασφαλίζοντας  ένα επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 2.5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.  «Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε άλλα σχέδια. Τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση ικανοποιώντας το κομματικό της ακροατήριο και την ιδεοληψία της περί κρατισμού. Αποτέλεσμα να μην εισρεύσουν 400.000.000 ευρώ στην Ελληνική οικονομία και να βρίσκονται στον αέρα επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ. Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά λοιπόν, αν το χρυσό εφάπαξ για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί την πλουσιοπάροχη ανταμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση της ιδιωτικοποίησης  και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Σκρέκας. 

«Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο»
«Λάδι» βγάζει ο κ. Γιώργος Σταθάκης τον πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα που έδωσε «χρυσό εφάπαξ» στον εαυτό του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην Βουλή «βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο».

Ο υπουργός Ενέργειας και πολιτικός υπεύθυνος για το ΔΣ του ΔΕΣΦΑ επιχειρώντας να απαντήσει στις σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής παραγωγής και Εμπορίου είπε χαρακτηριστικά «Αν η προαγωγή πριν την συνταξιοδότηση είναι το ατόπημα λέω ότι δεν είναι ατόπημα. Όλα τα άλλα με τα νούμερα και αν είναι 100 χιλ ευρώ θα τα δείτε στην Βουλή όταν θα απαντήσω στην ερώτηση του κ. Σκρέκα.

Ο ίδιος διαχώρισε την συγκεκριμένη υπόθεση από την επίσης προκλητική περίπτωση του ΑΔΜΗΕ όπου η διοίκηση αποφάσισε να δώσει αύξηση στον εαυτό της υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η προαγωγή του κ. Νίκα δεν έγινε με απόφαση του ίδιου.

«Δεν ισχύει αυτό» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Θα απαντήσω λεπτομερώς στην Βουλή γιατί  τα 2/3της ερώτησης του κ. Σκρέκα  δεν ισχύουν…».

Αναφορικά δε με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ είπε πως « η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη για οποιοδήποτε θέμα συμβαίνει σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο. Η απάντηση που δώσαμε στον ΑΔΜΗΕ είναι ενδεδειγμένη και άλλαξε η διοίκηση και δεν αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο. Σε όλους τους οργανισμούς αυτού του τύπου οι διοικήσεις αμείβονται κατά κανόνα με αμοιβή ίση με αυτή του γ.γ. υπουργείου. Αυτός είναι κανόνας. Η ψήφιση του νόμου που απελευθερώνει αυτές τις αμοιβές ισχύει και είναι και αυτό νόμος (!) αλλά η κυβέρνηση δεν συζητά για αλλαγή στο πλαφόν των οργανισμών αυτών. Σαφές το στίγμα κυβέρνησης».
 
Εκτός αυτών ο κ. Σταθάκης είπε για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ έχει «κλείσει».

«Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει. Εχει εγκριθεί διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το δεύτερο ζήτημα είναι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα ΔΕΗ είχε κάνει τα εξής 2: είχε νομοθετήσει την μικρή ΔΕΗ. Αυτό σήμαινε ότι 30% της δυναμικότητας της παραγωγής θα πήγαινε σε ιδιώτες και ταυτόχρονα το 17%  των μετοχών της εταιρείας θα πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μείωση παραγωγικής δυναμικότητας και απώλεια περιουσίας του Δημοσίου κατά 17%.

Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι: ακύρωσε την μικρή ΔΕΗ και εισήγαγε έναν μηχανισμό που ως μεταβατικό διάστημα δίνει δυνατότητα ανοίγματος αγοράς στην λιανική.  Η συζήτηση του 17% των μετοχών έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο για το Υπερταμείο και την μεταβίβαση μετοχών σε αυτό. Η διαφορά ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου είναι σαφής. Η ΔΕΗ παράγει σήμερα το 53% της ενέργειας χώρας και στόχος είναι το  2020 το μερίδιο λιανικής να φτάσει σε αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει τεράστια σημασία για την βιωσιμότητα της εταιρείας και αυτό διαπραγματευόμαστε.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης