Διαφωνούν για τα αντίμετρα οι θεσμοί

Διαφωνούν για τα αντίμετρα οι θεσμοί

Ερώτημα αν το νέο «πακέτο» θα φτάσει τα 3,6 δισ. ή αν το ΔΝΤ θα υποχωρήσει στα 3-3,2 δισ. - Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας και ρυθμίσεις χρεών τα «γλυκαντικά» για τη νέα λιτότητα που έρχεται - Ζητούν περισσότερα στοιχεία ή τα απορρίπτουν εντελώς οι δανειστές

Διαφωνούν για τα αντίμετρα οι θεσμοί
Όλα τα νέα μέτρα ξεδιπλώνουν από σήμερα στην
διαπραγμάτευση τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι επόμενες 48 ώρες (έως την Παρασκευή ή το Σάββατο ενδεχομένως) θα κρίνουν αν και ποιοι θα χάσουν από ένα έως και δύο μηνιάτικα (μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των φόρων και μείωσης των συντάξεων
) και ποιοι λιγότερα.

Το κυριότερο ίσως όλων όμως, είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ
Κλείσιμο
θα πρέπει να απαντήσουν αν -πέραν από το όποιο αμπαλάζ επιλέξει η κυβέρνηση- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ή θα περιοριστούν - ίσως στα 3-3,2 δισ. ευρώ. Και εχθές καταγράφηκε μεγάλη διαφορά αντίληψης για το πώς εννοούν κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τις εξαγγελίες για «αντίμετρα». Όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που μετέχει στις συσκέψεις «για άλλα ζητάνε περισσότερα στοιχεία και για άλλα διαφωνούν».


Έρχεται ο «λογαριασμός»
Μέχρι σήμερα πάντως, κυβέρνηση και ΔΝΤ είχαν μια πρόφαση για να διαφωνούν για το ύψος της νέας λιτότητας που θα απαιτηθεί να υποστούν οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Στην Έκθεση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο για την Ελλάδα, το Ταμείο στηρίχτηκε στα έως τότε διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία (έως τον Νοέμβριο δηλαδή). Από τότε η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει και νεότερα στοιχεία που δείχνουν υπερείσπραξη φόρων και κρατικών εσόδων, με βάση την οποία θεωρεί πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι «εξωπραγματικά απαισιόδοξα».
 
Αν το ΔΝΤ αποδεχτεί ως έχουν τα στοιχεία που θα του παραδώσει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να βρει κάποια καλή δικαιολογία για να εξηγήσει γιατί επιμένει σε περισσότερα μέτρα αφαίμαξης. Τότε και η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να βρει μια άλλη δικαιολογία, εφόσον εκλείψει η αμφισβήτηση της απόδοσης των ήδη ψηφισμένων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει, γιατί να αποδεχθεί πρόσθετες περικοπές εισοδημάτων και συντάξεων.
 
Η τεχνική ανάλυση «είναι δύσκολη, θα χρειαστεί χαρτί και μολύβι» λένε τώρα στην κυβέρνηση. Δεν θεωρούν απλή υπόθεση τον υπολογισμό της δημοσιονομικής «τρύπας» από το 2018 και μετά, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που ανακοινώνει - και θα κληθεί να επικυρώσει στον επόμενο μήνα η Eurostat.
 
Δύσκολη θα είναι όμως και η διαπραγμάτευση στο εσωτερικό, για να πεισθούν ο λαός και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν ξανά αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αν αυτές δεν χρειάζονται.
 
Στο τραπέζι όμως μπαίνουν από σήμερα και τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, που στόχο έχουν να αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που και θα περικόπτονται περαιτέρω τα εισοδήματα και όσων άλλων έχουν ακόμα... κανονική εργασία. Την διαπραγμάτευση αυτή αναλαμβάνουν η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρωτής υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.
 
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, το οποίο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση. 

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα:
14.30 Eξωδικαστικός 
17.00 Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης