Ανησυχία για «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Ανησυχία για «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Το πρώτο crash test για την πορεία τους αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου όταν και εκπνέει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του πρώτου διμήνου

Ανησυχία για «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ
Δεκτή θα γίνεται από το σύστημα του ΕΦΚΑ
η μερική καταβολή
εισφοράς έως το ύψος που κατέβαλε ο ελεύθερος επαγγελματίας με το προηγούμενο σύστημα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος,
μιλώντας στο επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, εάν οι εισφορές των ασφαλισμένων εμφανίζονται αυξημένες μπορούν να καταβάλουν μερική εισφορά τουλάχιστον ίση μ' εκείνη που κατέβαλαν πριν το νέο ασφαλιστικό και να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα. 

Ωστόσο προς το παρόν οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να χορηγούν ενημερότητα, ούτε έχει εκδοθεί κάποια επίσημο έγγραφο.

Στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί ανησυχία για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με δεδομένο ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι ενδεικτικοί μήνες για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ανησυχία αποτυπώνεται και στα σενάρια που διακινούνται μετά το Eurogroup τα οποία αναφέρουν ότι ανάμεσα στις ελαφρύνσεις που εξετάζονται ως  αντίμετρα στην ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου (προκειμένου η παρέμβαση να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη) είναι και οι αλλαγές στο σύστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πάντως στις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει η προθεσμία καταβολής των εισφορών θα γίνει το πρώτο crash test της πορείας των εσόδων.

Τα έσοδα από τις νέες εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ για το 2017. Είναι προφανές ότι αν δεν πιαστεί ο μηνιαίος στόχος θα αρχίσει να διογκώνεται η «μαύρη» τρύπα του ΕΦΚΑ με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην πληρωμή των συντάξεων.

Οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι αν σημειωθεί κάμψη εσόδων θα πρέπει το υπουργείο να «πάρει πίσω» τις εκπτώσεις που «απολαμβάνουν» οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι αγρότες έως το 2022.

Την ίδια ώρα καθώς τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα η απειλή της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς επικρέμεται πάνω από τους σημερινούς συνταξιούχους από το τέλος του 2018 ή και νωρίτερα αν απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Το ΔΝΤ ζητά να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup επισημάνθηκε ότι η προνομοθέτηση των μέτρων θα γίνει μετά τη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο πακέτο που αφορά εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό σύστημα.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι συζητήθηκε η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μένει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης