«Φωτιά» οι εισφορές του ΕΦΚΑ: Έως 46% οι μηχανικοί - Διπλό ραβασάκι σε 300.000 ασφαλισμένους

«Φωτιά» οι εισφορές του ΕΦΚΑ: Έως 46% οι μηχανικοί - Διπλό ραβασάκι σε 300.000 ασφαλισμένους

Αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% σε γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς - Για ανικανότητα ή σκοπιμότητα κάνει λόγο η ΝΔ

«Φωτιά» οι εισφορές του ΕΦΚΑ: Έως 46% οι μηχανικοί - Διπλό ραβασάκι σε 300.000 ασφαλισμένους
Τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται θα δουν 300.000 επιστήμονες αφού μια καινούργια παρτίδα ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
, κρύβει αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η έκπληξη που είδαν στις
ασφαλιστικές εισφορές
Κλείσιμο
τους οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζεται ελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από 1ης/1/2017, καθώς τα ειδοποιητήριά τους που άρχισαν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών, αλλά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ εισφορά για τον κλάδο ανεργίας.

Από αυτά λείπουν το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και το 4% για εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόρους που έχουν και τις δύο εισφορές δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%.

Οι εισφορές αυτές θα χρεωθούν είτε με ξεχωριστό «ραβασάκι» που θα σταλεί τον επόμενο μήνα από τον ΕΦΚΑ και θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% ως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015, είτε κατά μια άλλη άποψη θα έρθουν ως ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέρους τομείς επικουρικής και εφάπαξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Την ίδια ώρα «φωτιά» είναι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση οι μηχανολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες οι εισφορές διπλασιάζονται με την επιβάρυνση να φτάνει το 46,06%.

Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως τους παλαιούς υψηλόμισθους ασφαλισμένους.

Ειδικά για την κύρια ασφάλιση καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυε για τις εισφορές για ασφαλισμένους πριν το 1993.

Πλέον ορίζεται για όλους εισφορά 20% που επιμερίζεται σε 6,67% για τους εργαζομένους και 13,33% για τους εργοδότες και ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές ορίζονται τα 5.680 ευρώ.

Συνεπώς, όπως γράφει η «Καθημερινή» κάποιος υψηλόμισθος μηχανικός θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος εισφορές 390,8 ευρώ και ο εργοδότης του 781,1 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα καταβληθεί για κύρια ασφάλιση ένα ποσό της τάξης των 1.172 ευρώ.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ακόμα, ότι για τους απασχολούμενους μηχανικούς στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αφορά η νέα εγκύκλιος είναι οι εξής:
α) μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, κ.λ.π.) μισθωτοί  (Ιδιωτικού τομέα)  
β) Οι υπομηχανικοί των Σχολών του Ν.Δ. 3971/59 που τελούσαν υπό την εποπτεία του Ε.Μ.Π.(Ν.915/79) εφόσον μετά την ημερομηνία εγγραφής τους στο τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχουν καταστεί μισθωτοί.
γ) Οι έμμισθοι υπομηχανικοί του Ν.1027/80 και Ν.1028/80.

Επίσης, από 1/1/2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 7,10%, επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

Για ανικανότητα ή σκοπιμότητα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία 

«Ανικανότητα ή σκοπιμότητα;  Ό,τι κι αν ισχύει, θύματα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Από τις διπλές εισφορές, στα διπλά ειδοποιητήρια», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Νότης Μηταράκης.
 
«Μετά το απίστευτο αλαλούμ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις για τα "μπλοκάκια”, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα "λάθος”, που θα οδηγήσει σε αναδρομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, επιπλέον γραφειοκρατία και ταλαιπωρία», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν:
 
«Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017, δεν είναι πλήρη. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές υπέρ επικουρικής και εφάπαξ.  Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν για τον ίδιο μήνα να πληρώσουν και συμπληρωματικά ποσά, συνολικά έως 11%, συνεπεία της (εκούσιας ή ακούσιας) παράλειψής τους από τα ειδοποιητήρια.
           
Προκαλείται δηλαδή μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, καθώς κανείς δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τις εισφορές του μήνα.
 
Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους ασφαλισμένους και πρέπει άμεσα να απαντήσει:
 
• Αν η καταβολή του ποσού που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, τους διασφαλίζει και την ασφαλιστική ενημερότητα, δεδομένου ότι λείπει η εισφορά της υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.
 
• Αν  η παράλειψη των ποσών από τα ειδοποιητήρια, ενέχει τον κίνδυνο αυτά να θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα και να αναζητηθούν εντόκως από τους ασφαλισμένους.
 
Τελικά, για άλλη μια φορά, οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν διπλά, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
 
Ας σταθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες που αναίτια επιβαρύνει και ταλαιπωρεί και ας τους απαντήσει υπεύθυνα: το νέο της "λάθος” είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, μιας ακόμη αμέλειας ή μεθόδευση απόκρυψης του πραγματικού ύψους της επιβάρυνσής τους;».

Δείτε βίντεο: ΕΦΚΑ: Διπλό ραβασάκι - "φωτιά" σε 300.000 ασφαλισμένους


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης