«Φωτιά» οι εισφορές του ΕΦΚΑ: Έως 46% οι μηχανικοί - Διπλό ραβασάκι σε 300.000 ασφαλισμένους

Αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% σε γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς - Για ανικανότητα ή σκοπιμότητα κάνει λόγο η ΝΔ

Τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται θα δουν 300.000 επιστήμονες αφού μια καινούργια παρτίδα ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
, κρύβει αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η έκπληξη που είδαν στις ασφαλιστικές εισφορές τους οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζεται ελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από 1ης/1/2017, καθώς τα ειδοποιητήριά τους που άρχισαν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών, αλλά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ εισφορά για τον κλάδο ανεργίας.

Από αυτά λείπουν το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και το 4% για εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόρους που έχουν και τις δύο εισφορές δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%.

Οι εισφορές αυτές θα χρεωθούν είτε με ξεχωριστό «ραβασάκι» που θα σταλεί τον επόμενο μήνα από τον ΕΦΚΑ και θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% ως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015, είτε κατά μια άλλη άποψη θα έρθουν ως ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέρους τομείς επικουρικής και εφάπαξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Την ίδια ώρα «φωτιά» είναι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση οι μηχανολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες οι εισφορές διπλασιάζονται με την επιβάρυνση να φτάνει το 46,06%.

Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως τους παλαιούς υψηλόμισθους ασφαλισμένους.

Ειδικά για την κύρια ασφάλιση καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυε για τις εισφορές για ασφαλισμένους πριν το 1993.

Πλέον ορίζεται για όλους εισφορά 20% που επιμερίζεται σε 6,67% για τους εργαζομένους και 13,33% για τους εργοδότες και ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές ορίζονται τα 5.680 ευρώ.

Συνεπώς, όπως γράφει η «Καθημερινή» κάποιος υψηλόμισθος μηχανικός θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος εισφορές 390,8 ευρώ και ο εργοδότης του 781,1 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα καταβληθεί για κύρια ασφάλιση ένα ποσό της τάξης των 1.172 ευρώ.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ακόμα, ότι για τους απασχολούμενους μηχανικούς στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αφορά η νέα εγκύκλιος είναι οι εξής:
α) μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, κ.λ.π.) μισθωτοί  (Ιδιωτικού τομέα)  
β) Οι υπομηχανικοί των Σχολών του Ν.Δ. 3971/59 που τελούσαν υπό την εποπτεία του Ε.Μ.Π.(Ν.915/79) εφόσον μετά την ημερομηνία εγγραφής τους στο τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχουν καταστεί μισθωτοί.
γ) Οι έμμισθοι υπομηχανικοί του Ν.1027/80 και Ν.1028/80.

Επίσης, από 1/1/2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 7,10%, επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

Για ανικανότητα ή σκοπιμότητα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία 

«Ανικανότητα ή σκοπιμότητα;  Ό,τι κι αν ισχύει, θύματα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Από τις διπλές εισφορές, στα διπλά ειδοποιητήρια», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Νότης Μηταράκης.
 
«Μετά το απίστευτο αλαλούμ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις για τα "μπλοκάκια”, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα "λάθος”, που θα οδηγήσει σε αναδρομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, επιπλέον γραφειοκρατία και ταλαιπωρία», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν:
 
«Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017, δεν είναι πλήρη. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές υπέρ επικουρικής και εφάπαξ.  Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν για τον ίδιο μήνα να πληρώσουν και συμπληρωματικά ποσά, συνολικά έως 11%, συνεπεία της (εκούσιας ή ακούσιας) παράλειψής τους από τα ειδοποιητήρια.
           
Προκαλείται δηλαδή μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, καθώς κανείς δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τις εισφορές του μήνα.
 
Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους ασφαλισμένους και πρέπει άμεσα να απαντήσει:
 
• Αν η καταβολή του ποσού που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, τους διασφαλίζει και την ασφαλιστική ενημερότητα, δεδομένου ότι λείπει η εισφορά της υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.
 
• Αν  η παράλειψη των ποσών από τα ειδοποιητήρια, ενέχει τον κίνδυνο αυτά να θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα και να αναζητηθούν εντόκως από τους ασφαλισμένους.
 
Τελικά, για άλλη μια φορά, οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν διπλά, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
 
Ας σταθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες που αναίτια επιβαρύνει και ταλαιπωρεί και ας τους απαντήσει υπεύθυνα: το νέο της "λάθος” είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, μιας ακόμη αμέλειας ή μεθόδευση απόκρυψης του πραγματικού ύψους της επιβάρυνσής τους;».

Δείτε βίντεο: ΕΦΚΑ: Διπλό ραβασάκι - "φωτιά" σε 300.000 ασφαλισμένους


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (82)

ΝΙΚΟΣ Ν. 66

Διαβάζω σχόλια από λογιστές ... και νομίζω γνώστες της πραγματικότητας να μιλάνε για τους κλέφτες γιατρούς , δικηγόρους κλπ. Για όσους κλέβουν ... μαζί σας είμαι. Εγω είμαι γιατρός μισθωτός σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, ταυτόχρονα έχω ιατρείο, ενώ ασχολούμαι και σαν Ιατρός Εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις. Μεχρι 31/12/16 οι ασφαλιστικές μου εισφορές ήταν πληρωμένες από την παρακράτηση που είχα σαν μισθωτός στο νοσοκομείο χωρίς άλλη υποχρέωση. Από 1/1/17 πληρώνω κοντά στο χιλιάρικο το μήνα ΕΦΚΑ, ενώ συνεχίζουν οι κρατήσεις του νοσοκομείου. Δεν μπορώ να κλέψω γιατί το ιατρείο υπολειτουργεί, ενώ οσον αφορα τη δουλειά στις εταιρείες είναι όλα με ΤΠΥ. Τελικά τι πρέπει να κάνω όταν από το εισόδημα μου (που δηλώνω θέλοντας και μη) μου παίρνει το κράτος τα περισσότερα, χωρίς να μου δικαιολογεί έξοδα τα δύο δάνεια (ιατρείο και σπίτι) που έχω και τα σχολεία των παιδιών μου (είπα να μάθουν λίγα γραμματα παραπάνω παναθεμα με). Δηλώνω 60-70 χιλ. Ευρώ και μου μένουν όταν αφαιρέσω τα πιο πάνω 1-2 χιλ. για τα υπόλοιπα έξοδα της χρονιάς ... Εσείς που είστε γνώστες και τόσο εύκολα λέτε κουβέντες ... δώστε μου συμβουλές και... με το αζημίωτο!!!

VAS VAS

Ως Λογιστής και βλέποντας πλέον πρακτικά στις επιχειρήσεις το τι πληρώνουν κλπ έχω να πω το εξής.. 1)όντως κάποιες κατηγορίες πχ μηχανικοί που όντως επιβαρύνονται παραπάνω και είναι άδικο 2)ανάθεμα και αν ξέρουν στα ΜΜΕ ποιος είναι ο ορισμός του ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ αν δεν διαβάσουν το οτοκιού.. 3) δεν έχω ακούσει η διαβάσει τόσο καιρό ΟΥΤΕ 1 ΦΟΡΑ να βγούν να πούν για αυτούς που τους μειώθηκε το ποσό εισφοράς και μάλιστα σε αρκετούς πάνω από 50% 4)εγώ προσωπικά σε σύνολο 50 επιχειρήσεων παρατήρησα πως ένα περίπου 40% έχει μεγάλη μείωση εισφορών(50%+) , ένα 30-35% σχεδόν τις ίδιες και το υπόλοιπο αυξημένες.. και μένα με επηρέασε αρνητικά αλλά δεν βρίσκω και δίκαιο να πληρώνει παραπάνω εισφορες κάποιος που βγάζει λιγα κέρδη η ζημία απλά και μόνο επειδη ειναι γραμμένος στον ΟΑΕΕ 30 χρόνια..θα πεί κάποιος κλεβουν κλπ και εν μέρει είναι σωστό..κυκέωνας όμως κύριοι..απόλυτα αποδεκτό σύστημα(φορολογικο-ασφαλιστικό) και ειδικά με την νοοτροπίας μας δεν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΕ σε αυτή την χώρα...(εχω ακούσει άνεργο να κράζει για το ασφαλιστικό δλδ έλεος) Οποιος λοιπόν θέλει να κλάψει για την αυξημένη εισφορά γιατρών-δικηγόρων και λοιπών που βγάζουν πάνω από 30,000-40000,00 τον χρόνο ας κλάψει.. μόνο το συνάφι τους θα τους λυπηθεί

Λογιστής

Συνάδελφε'' με τις 50 επιχειρήσεις, εσένα όσοι πληρώνουν περισσότερα , δεν σε ενημέρωσαν πως θα προσπαθήσουν νομότυπα με άλλα εταιρικά σχήματα να τα κατεβάσουν τα ασφάλιστρα?Δεν βλέπεις όποιος δηλώνει ψέμματα να βγαίνει κερδισμένος?Πιστεύεις πως το ασφαλιστικό θα σωθεί με τέτοιο μέτρο?

@

Μου ήρθε 4πλασια εισφορα για το ασφαλιστικο...και είναι η σειρα μου μετα τα Σουργελα του Συνταγματος να διακυρηξω ότι "δεν πληρωνω'. Όχι γιατι δεν εχω, αλλα γιατι οι μ@λ@κες τελειωσαν. Δεν θα πληρωνω εγω τους φοροφυγάδες και τα τους "καρανικες" αυτης της χωρας.....Τελειώσαμε. Οι μ@λ@κες τελειωσαν. Δεν θα μου λειψει τιποτα. Συνταξη δεν θα παρω ετσι και αλλιως και εχω ιδιωτικη ασφαλεια υγειας. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Μ@Λ@Κ@, που μεχρι τωρα πληρωνε τα παντα.

Δημήτρης

Δικηγόροι,φαρμακοποιοί και γιατροί (μαγκιά τους οι άνθρωποι) μην τρελαθούμε ας δώσουμε κάτι. Οι μηχανικοί εντάξει τους πήρε ο διάολος και η κρίση.

Έλεοr

Λατρεύω Τσίπρα..! Πλέον το ΤΣΜΕΔΕ εχει φτάσει στο χιλιαρικακι τον χρόνο και εχω την ίδια (!!!) σύνταξη με μηχανικούς που πληρώνουν μέχρι και 15 φορές μεγαλύτερες εισφορές ενώ βγάζω εκτός Ελλάδας 10-12 φορές περισσότερα τον μηνα! Ετσι μάλιστα! Βάστα Τσίπρα αγόρι μου, οι βαλκανογυφτοι σε προσκυνούν..!

Bilmpo

Ξεσκιστε οτι εχει απομεινει απο τον ιδιωτικο τομεα... Και βαλτε και αλλους στο δημοσιο!!! Πιο ανικανη κυβερνηση δεν εχει περασει απο αυτον τον τοπο...

ΝΑΝΤΙΑ

Προσωπικα πιστευω οτι το προβλημα που θα παρουσιαστει θα ειναι κ αλλο. Εχουν υπογραψει οτι το κρατος δε θα συνεισφερει στον ΕΦΚΑ τιποτα κ οτι το ταμειο θα πληρωνει μονο του εξοδα του κ συνταξεις. Ηδη τα ταμεια που ενωθηκαν εχουν ελλειματα, φοβαμαι οτι θα πουν καποια στιγμη οτι ο λαγαριασμος δε βγαινει κ θα αυξησουν το ελαχιστο υποχρεωτικο, γιατι βεβαια δε μπορουν να αυξησουν αλλο τα μεγαλα ποσα. Ετσι εχουμε σημερα 220 που αφορουν εισοδηματα μεχρι περιπου 7000, απο κει κ περα κ μεχρι τα 10000 ειναι περιπο οπως τα προηγουμενα. Επειδη ομως τα ταμεια ενωθηκαν σημερα κ στον οαεε οι ασφαλισμενοι του χρωστανε πολλα χρηματα ηδη, που δεν μπορουν να τα πληρωσουν , οι περισσοτεροι δε υποψιαζομαι θα ναι στην κατωτατη κατηγορια, θα υπαρξει προβλημα με τις συνταξεις. Θα αυξηθει κατα τη γνωμη μου το ελαχιστο οριο, αν οχι φέτος πιθανον την επομενη χρονια. Τι εγινε λοιπον; Οσοι ειχαν απομεινει να βγαζουν κατι παραπανω, αν δεν βρουν τροπους να τα κρυβουν που σημαινει κ μειωση φορων, πολλοι θα αναγκασθουν να τα παρατησουν, γιατι κανεις δε θα ειναι διατεθειμενος να εργαζεται κ να δινει το 60-70% απο τον κοπο του σ ενα βαρελι διχως πατο...

Αγύριγο κεφάλι

Δώσε ΠΟΝΟ στους ΔΕΞΙΟΥΣ, Μοσκοβισί! Δεν ξέρεις το πόσο ΠΟΝΑΝΕ όταν ακούνε ότι η ΕΛΛΑΔΑ επί ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πάει ΚΑΛΑ! Απύθμενος και γοερός ΠΟΝΟΣ, μιλάμε!..

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Εμας ΜΟΝΟ το σαπιο δημοσιο μας εναδιαφερει να χωνουμε κηφηνες να τα ξυνουν, και ΟΛΟΣ ο κοσμος του ιδιωτικου τομεα, μαζι με τους ανεργους του, συνταξιουχους του κ.λπ να πανε να πεθανουν. Αφου υπηρξαν κοροιδα και μας ψηφισαν ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

Μαρία

Να πληρώσει η πλουτοκρατία των φοροφυγάδων ελεύθερων επαγγελματιών! Τους αξίζει!!

το σανο σου εσυ

Τρελό μαρια

Vagelis

Μπορεί κάλλιστα όλον τον επιστημονικό κόσμο της χώρας να δημευσει τις περιουσιες του, να τους βάλει στο πόδι αλυσίδες και να τους πουλήσει στα σκλαβοπαζαρα της ανατολής. Μόνο έτσι θά σώσουμε τους αδελφούς πακιστανους, στο ελλαδισταν. Πρέπει να ντρεπομαστε τουλάχιστον σε μια χώρα που δέν παράγει και δέν γεννάει νέους ελληνες να κυνηγάνε τον παραγωγικο ιδιωτικό τομέα για να ζουν οι κηφηνες του δημοσίου.

Μαρια fun club

Καιρο ειχαμε να απολαυσουμε αυτο το φρουτο! Ειχε παρει αδεια απο τον Καρανικα φαινεται.

οτι να ναι

Ρε σουργελο οι φοροφυγαδες δεν θα πληρωσουν. Οι εισφορες μπαινουν στο δηλωθεν εισοδημα. Κλεβουν οι Ε.Ε; Ο Δ.Υ. που πληρωνεται για εναν μηνα και δουλεύει μία μέρα το μήνα με το ζόρι δεν κλέβει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης