Προσπάθειες για σύσκεψη Ντάισελμπλουμ με Τσακαλώτο πριν το Eurogroup

Προσπάθειες για σύσκεψη Ντάισελμπλουμ με Τσακαλώτο πριν το Eurogroup

«Ορατότης μηδέν» στη διαπραγμάτευση και στην οικονομία - Για Μάιο -και βλέπουμε- η ποσοτική χαλάρωση - «Κρυφτούλι» για τα νέα μέτρα λιτότητας

Προσπάθειες για σύσκεψη Ντάισελμπλουμ με Τσακαλώτο πριν το Eurogroup
Για το ευρωπαϊκό «ντέρμπι» στο Eurogroup
της Δευτέρας προετοιμάζεται πλέον ο υπουργός Οικονομικών,
Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο όχι μόνο να «κρατήσει άμυνα» στις επιθέσεις εκ μέρους του Γερμανού και των υπολοίπων Ευρωπαίων ομολόγων του, αλλά να επιστρέψει και με ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Κλείσιμο
Κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως το περιέγραφε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος χθες από την Θεσσαλονίκη, μια «πολιτική συμφωνία» για το κλείσιμο της αξιολόγησης
.

Αποτέλεσμα όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού πλέον όλοι επιδίδονται στο «κρυφτούλι». Τα μηνύματα από το Βερολίνο τονίζουν με έμφαση μεν πως χωρίς το ΔΝΤ συμφωνία δεν υπάρχει, αλλά το ΔΝΤ διαψεύδει τα σενάρια ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ «τα  βρήκαν», για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο πέντε δισ. ευρώ.

Όπως έλεγαν και χθες ακόμα πηγές του Ταμείου, «οι θέσεις του είναι γνωστές και τίποτα δεν έχει αλλάξει».

«Γκολ από τα αποδυτήρια» θέλει η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσβλέπει και σε μια νέα έκτακτη συνάντηση υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους θεσμούς, την Κυριακή ενδεχομένως ή την Δευτέρα το πρωί, στο «παρά ένα» του Eurogroup.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ρισκάρει να χάσει το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ (επόμενος «σταθμός» θα είναι τα τέλη Απριλίου και χρήματα δεν θα έρθουν πριν τον Μάιο), η αξιολόγηση και οι δόσεις καθυστερούν, ενώ εξίσου σημαντικός είναι και ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία από την παράταση στην «ασφυξία» λόγω αβεβαιότητας μέχρι το επόμενο Eurogroup της 20ής Μαρτίου -ή και αργότερα-, όπως τόνισαν χθες στον κ. Τσακαλώτο και οι παραγωγικοί  φορείς της Βορείου Ελλάδος.

«Κρυφτούλι» για τα επόμενα μέτρα λιτότητας παίζει και η κυβέρνηση όμως, αφού χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε μεν, στη Βουλή, πως οι δανειστές έχουν ζητήσει νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ, αλλά τα πιθανά σενάρια μιλούν έως τώρα για μέτρα 3,6 δισ. ή 4,5 δισ. ευρώ (πιθανώς στρογγυλοποιεί ένα από τα δύο ενδεχόμενα).

Και ενώ επισήμως η κυβέρνηση αναπαράγει εκ των υστέρων ό,τι έχει δημοσιευθεί στον Τύπο, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία δημοσίως για το περιεχόμενο των συζητήσεων που  γίνονται, δεν αποκαλύπτει πόσα και ποια μέτρα είναι διατεθειμένη η ίδια να λάβει, επιμένοντας φραστικά στο «ούτε ένα ευρώ», που ο κ. Τσακαλώτος έχει πει πως δεν ισχύει...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης