Το πολύ 1,5 δισ. ευρώ η φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα
Το πολύ 1,5 δισ. ευρώ η φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα
Η μεταφορά έχει γίνει κυρίως σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, επειδή στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό.
Κόκκινο χτύπησε την Πέμπτη η δευτερογενής αγορά ομολόγων, με πλήρη επικράτηση πωλητών και παντελή απουσία αγοραστών.
Στις 12 το μεσημέρι το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο εκτινάχθηκε στις 465 μονάδες βάσης με το ομόλογο διετούς διάρκειας να κτυπά τις 700 μονάδες βάσης.
Αντίστοιχα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο 8% (!) επίπεδο πρωτοφανές για την ελληνική αγορά από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επι δραχμής οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν «χτυπήσει» τα επίπεδα αυτά για τελευταία φορά το 1999 πριν από υποτίμηση.
Η «παρα φύσιν» όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς, συμπεριφορά αυτή στην αγορά ομολόγων, αποδίδεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times που επικαλούνται πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο το 4,5% του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περί τα 10 δισ. ευρώ, διέφυγαν στο εξωτερικό λόγω φοβίας των καταθετών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανεπίσημα και με καθυστέρηση γνωστοποίησε μέσω ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είχαν αποσυρθεί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 3,1% των καταθέσεων, δηλαδή περί τα 8,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξουν έκτοτε αξιόλογες αποσύρσεις, ενώ ανέφερε πως το φαινόμενο αυτό έχει σταματήσει από τα μέσα Μαρτίου.
Άλλο η φυγή, άλλο η ανάληψη…
Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι τα ποσά αυτά δεν έφυγαν εκτός ελληνικού συστήματος. Στο δημοσίευμα των FT «μπερδεύεται» η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό με τη μείωση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Όμως, οι εμπορικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι πολλά από τα ποσά που σηκώθηκαν από τις καταθέσεις χρησιμοποιήθηκαν, σε ποσοστό περίπου 40%, για αγορές ομολόγων ή και για αγορές μετοχών προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις κατά πολύ υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.
Επίσης πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά διατηρούν σημαντικά αποθέματα χρήματος εκτός τραπεζών είτε λόγω φοβίας -οι ιδιώτες- είτε για κάλυψη προγραμματισμένων-έκτακτων ταμειακών ροών όπως πχ η καταβολή δώρου Πάσχα από τις επιχειρήσεις.
Στην Κύπρο
Ποσό που δεν υπερβαίνει το 1-1,5 δισ. ευρώ έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδος, αλλά σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών κυρίως στην Κύπρο, επειδή στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό.
Σημειώνεται οτι η μετακίνηση καταθέσεων από την μητρική σε θυγατρική τράπεζα, αποτελεί εκροή κεφαλαίου εκτός χώρας, αλλά δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε ενοποιημένη βάση.
Η πραγματική «φυγή» καταθέσεων σε ξένες τράπεζες εκτιμάται ότι δεν είναι μεγαλύτερη των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που διακινείται μέσω εταιριών σε αγορές και τράπεζες του εξωτερικού όπου οι αποδόσεις και οι εξασφαλίσεις είναι υψηλότερες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα