Ο τριπλός κλοιός στις τράπεζες και τα 15 δισ. του πακέτου

Ο τριπλός κλοιός στις τράπεζες και τα 15 δισ. του πακέτου

Οι τράπεζες δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στον πυλώνα των εγγυήσεων- ύψους 15 δισ. ευρώ του περίφημου τραπεζικού πακέτου, – κι αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει την κατάθεση εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων από την πλευρά τους...

Ο τριπλός κλοιός στις τράπεζες και τα 15 δισ. του πακέτου
Οι τράπεζες δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στον πυλώνα των εγγυήσεων- ύψους 15 δισ. ευρώ του περίφημου τραπεζικού πακέτου, – κι αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει την κατάθεση εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων από την πλευρά τους. 

Ύστερα, όμως, από τις αλλεπάλληλες πιέσεις του υπουργείου Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ( Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Tράπεζα Πειραιώς )  προσήλθαν κι έκαναν τις αιτήσεις για την συμμετοχή στο πακέτο. 

Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομίας είναι κάποια από τα χρήματα των 15 δισ. ευρώ να κατευθυνθούν στην αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια δανεισμού, με αποτέλεσμα το κλείσιμο στις στρόφιγγες και το στράγγισμα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 
Κλείσιμο

Το αν θα κατευθυνθούν, όμως, στην αγορά τα 15 δισ. ευρώ αποτελεί ένα ερώτημα αναπάντητο και για τα τραπεζικά στελέχη, διότι ενδέχεται να τα καταθέσουν κι αυτά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντλήσουν περισσότερη ρευστότητα.

Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ περί τα 60 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα θα αντικατασταθούν με ρευστότητα άλλης διάρκειας.   

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ, οι ελληνικές Τράπεζες άντλησαν 7 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ συνολικά...
 
Οι πιέσεις, όμως, που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλές...
Από τη μια σημειώνεται μια φυγή καταθέσεων είτε προς την Κύπρο, είτε προς το εξωτερικό. Υπολογίζεται, συνολικά, ότι οι καταθέσεις που έχουν μεταφερθεί εκτός αγοράς ή στο εξωτερικό φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ     

Μάλιστα, η τελευταία μόδα είναι οι Έλληνες καταθέτες να διαλέγουν αμοιβαία κεφάλαια, όχι ελληνικών, αλλά ξένων τραπεζών, διότι η θεματοφυλακή  βρίσκεται στο εξωτερικό κι ως εκ τούτου τα χρήματα είναι διασφαλισμένα.            

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τις επισφάλειες που δημιουργεί η ύφεση τόσο στα καταναλωτικά, όσο και στα επιχειρηματικά δάνεια. 

Η τρίτη και μεγαλύτερη πίεση που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες αφορά τα ελληνικά ομόλογα. Η άνοδος του spread δημιουργεί ζημίες, αν και οι περισσότερες έχουν επιλέξει την τακτική της διακράτησης μέχρι την λήξη τους.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης