Χοντραίνει η κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για την οικονομία

Χοντραίνει η κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για την οικονομία

Η διήμερη διελκυνστίνδα σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, με αντικείμενο την «διάσωση» της Ελλάδας και την υιοθέτηση ενός σχεδίου παρέμβασης της ΕΕ προς τη χώρα μας – πρακτικά και κάθε άλλης χώρας που ενδεχομένως θα βρεθεί σε ανάλογη δυσχερή θέση, δεν κατέληξε τελικώς ...

Χοντραίνει η κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για την οικονομία
Η διήμερη διελκυνστίνδα σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, με αντικείμενο την «διάσωση» της Ελλάδας και την υιοθέτηση ενός σχεδίου παρέμβασης της ΕΕ προς τη χώρα μας – πρακτικά και κάθε άλλης χώρας που ενδεχομένως θα βρεθεί σε ανάλογη δυσχερή θέση, δεν κατέληξε τελικώς σε κανένα απτό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω των συνεχών προσκομμάτων και αρνήσεων εκ μέρους της Γερμανίας να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα ή όποιον άλλο εταίρο της χρήζει αρωγής!

Εκείνο που έγινε πάντως πιο σαφές παρά ποτέ αυτές της δύο ημέρες ήταν το χάσμα που μοιάζει να δημιουργείται μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών μελών της Ένωσης, με κύριο εκφραστή τη Γαλλία. Μια Γαλλία που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ευθεία γραμμή σύγκρουσης με την έτερη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία, μια Γαλλία που αντιδρά σφόδρα σε αυτό που θεωρεί πως είναι ένα εν εξελίξει σχέδιο της Γερμανίας για «οικονομική και προφανώς πολιτική κηδεμονία» της ΕΕ.

Και ήταν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ που σε συνέντευξή της στους Financial Times, είπε δημοσίως όσα συζητούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν ειπωθεί ανοικτά. Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα αποβεί αβάστακτο αν όχι μοιραίο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και δυνητικά και για το ίδιο το ευρώ.

Με δυο λόγια η Γαλλίδα υπουργός κατηγορεί ευθέως τη Γερμανία πως κινείται βάσει σχεδίου που πόρρω απέχει από αυτό που θα περίμενε κανείς ως ενιαία, κοινή ευρωπαϊκή στάση και πολιτική. Την κατηγορεί πως εστιάζει στην εξυπηρέτηση των εθνικών της οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, ακόμα και εις βάρος των κοινοτικών συμφερόντων ...

Κλείσιμο
Ενδεικτική και δηκτική η αναφορά της στη γερμανική οικονομική πολιτική: «Η Γερμανία έχει επιτελέσει ένα αξιοθαύμαστο έργο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, ασκώντας ισχυρή πίεση στα κόστη της αγοράς εργασίας», δηλώνει στους FT η κυρία Λαγκάρντ. Για να συνεχίσει όμως λέγοντας ότι η ίδια δεν πιστεύει ότι αυτού του είδους η πολιτική «αποτελεί μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο για το σύνολο της ευρωζώνης» ...

Το γεγονός και μόνο πως στην Γαλλίδα υπουργό θεώρησε σωστό να απαντήσει ένας επιφανής μεν Γερμανός πολιτικός, πλην όμως όχι μέλος της εθνικής κυβέρνησης της χώρας αλλά Ευρωπαίος Επίτροπος, είναι ενδεικτικό της ενόχλησης των Γερμανών και του εύρους της κόντρας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο λόγος για τον Επίτροπο αρμόδιο για την Ενέργεια, το Γερμανό Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος όχι μόνο θεώρησε σωστό να υπερασπισθεί του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας, αλλά και να ζητήσει την υιοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την «υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στη Γερμανία»!

Για να του ανταπαντήσει η κυρία Λαγκάρντ λέγοντας πως το μοντέλο της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης είναι υπερβολικά στραμμένο προς τις εξαγωγές. Ενώ εάν η Γερμανία ενίσχυε περισσότερο την εγχώρια ζήτηση, θα επέτρεπε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επωφεληθούν.

Νεώτερα προσεχώς, όπως όλα δείχνουν ...
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης