Πτώση στο Χ.Α. και πιέσεις στα ομόλογα

Πτώση στο Χ.Α. και πιέσεις στα ομόλογα

Το ψέμα, ως γνωστόν, έχει κοντά ποδάρια. Έτσι και η  βίζα για τις ΗΠΑ που πανηγυρίστηκε  δεόντως από την κυβέρνηση  Γ.Παπανδρέου, δεν λύνει το πρόβλημα του δανεισμού και των 24 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα μέχρι τον Μάιο...

Πτώση στο Χ.Α. και πιέσεις στα  ομόλογα
Το ψέμα, ως γνωστόν, έχει κοντά ποδάρια. Έτσι και η  βίζα για τις ΗΠΑ που πανηγυρίστηκε  δεόντως από την κυβέρνηση  Γ.Παπανδρέου, δεν λύνει το πρόβλημα του δανεισμού και των 24 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα μέχρι τον Μάιο. 

Είναι σαν να δίνεις μια μοτοσυκλέτα BMW σ’ έναν τυφλό… 

Το spread στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα επανήλθε στις 315 μονάδες μετά από πωλήσεις που επέτειναν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για «σοβαρή κατάσταση» στην Ελλάδα. 
Κλείσιμο

Από την άλλη πλευρά, το χρηματιστήριο παρέμεινε στην περιοχή των 2100 μονάδων, αλλά έκλεισε  αρνητικά στις 2124,58 μονάδες απώλειες 0,71%. 

Εκτός, όμως, από την  δυσμενή εικόνα των αγορών στο  φόντο της Ελλάδας προστέθηκαν  οι νέες χθεσινές βιαιότητες στην γενική απεργία, αλλά και οι συζητήσεις στα  διεθνή ΜΜΕ, για μέτρα κατά της  κερδοσκοπίας ( CDS).Εν ολίγοις, οι αρχηγοί  αυτής της κερδοσκοπικής αγοράς ( Jp Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank ) την υπερασπίζονται διότι τους βοηθά να μεταφέρουν αλλού το ρίσκο των δανείων που έχουν χορηγήσει! 

Και οι εξαγγελίες στις ΗΠΑ για μέτρα είναι απλώς  θεωρίες, διότι αμερικανικές τράπεζες και ευρωπαϊκές θα μείνουν γυμνές, εάν καταργηθούν τα «γυμνά» CDS, δηλαδή τα στοιχήματα εναντίον χωρών ή εταιρειών, δίχως να κατέχονται ομόλογα. 

Για να επιστρέψουμε στα δικά μας: το κόστος δανεισμού, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μειωθεί  μονομιάς και οι δανειστές για  να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους στα επιτόκια, θέλουν άμεσα αποτελέσματα ή νέα μέτρα. 

Την ίδια ώρα η αγορά, (οι τράπεζες, οι εταιρείες, τα νοικοκυριά, ακόμη και οι κερδοσκόποι ) ζητεί  ρευστότητα με κάθε τρόπο. Mε άλλα λόγια, θα είμαστε σε αδιέξοδο μέχρι να τελειώσει το θέμα δανεισμού. Συμπερασματικά, μετά από τρία ταξίδια βρισκόμαστε εκεί που ξεκινήσαμε. 

Αντί ο πρωθυπουργός να πάει στην Ευρώπη με χαρτιά του ΔΝΤ  – τα οποία να λένε επιτόκιο και  δάνειο – για να ζητήσει καλύτερες  αντιπροσφορές από τους Ευρωπαίους, επανήλθαμε στο πρότερο σημείο, δηλαδή μια αόριστη επίκληση του ΔΝΤ. 

Επικίνδυνο σημείο της όλης υπόθεσης, είναι και η  φημολογία που καλλιεργήθηκε  στο χρηματιστήριο, δηλαδή ότι, οι ευρωπαϊκές Τράπεζες θα προστρέξουν να αγοράσουν  ελληνικά ομόλογα, ώστε να πέσει το spread στις 200 -250 μονάδες. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται  να χρεοκοπήσει διότι υπάρχει  το χρέος των 300 δισ. ευρώ ( 70% σε ευρωπαϊκές Τράπεζες ), το «δεύτερο» χρέος των  ομολόγων των ελληνικών τραπεζών. και το τρίτο «χρέος», το εταιρικό. 

Επειγόντως, όμως, πρέπει να δοθούν 25 δισ. ευρώ μέχρι τον μεθεπόμενο δανεισμό το Νοέμβριο. 

Γι’ αυτό θα επανέλθει  το μότο ορισμένων: “τι είναι μεταξύ φίλων 40 δις. ευρώ ;”    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης