Συμβιβασμό με «κλείδωμα» χαμηλών επιτοκίων και επιμήκυνση για το χρέος επιζητά τώρα η Αθήνα

Συμβιβασμό με «κλείδωμα» χαμηλών επιτοκίων και επιμήκυνση για το χρέος επιζητά τώρα η Αθήνα

Απομακρύνονται από το προσκήνιο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που αναβάλλονται στην καλύτερη περίπτωση για το 2018

Συμβιβασμό με «κλείδωμα» χαμηλών επιτοκίων και επιμήκυνση για το χρέος επιζητά τώρα η Αθήνα
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τις «βόμβες» από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι έως το τέλος του έτους οι Ευρωπαίοι δανειστές προτίθενται να λάβουν μόνον κάποια λίγα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,
απομακρύνοντας από το προσκήνιο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που αναβάλλονται στην καλύτερη περίπτωση για το 2018, εάν και εφόσον φανεί τότε πως κλείνει με επιτυχία το Τρίτο Μνημόνιο.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη κρατούν «μεγάλο καλάθι» και εκφράζουν αισιοδοξία πως «η μεγαλύτερη «πίτα» των μέτρων για το χρέος θα ενταχθεί στις δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, τώρα μάλιστα που είναι χαμηλά τα επιτόκια». Διαβλέπουν μάλιστα πως θα είναι καθοριστική η παρέμβαση του ΔΝΤ, που θα προσφέρει τεχνογνωσία στον ESM για την κατηγοριοποίηση των νέων μέτρων ελάφρυνσης. 
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντως με το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο κ. Ντάισελμπλουμ η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ανακοίνωσε το Eurogroup στις 24 Μαΐου».
 
Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος που αναμένονται έως τέλος του έτους, αλλά απέχουν σημαντικά από τις αρχικές επιδιώξεις της Αθήνας,  συνοψίζονται στα εξής:

- Επιμήκυνση του υπολοίπου των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Στόχος είναι να αυξηθεί η μέση διάρκεια των δανείων από τα 28 στα 32,5 χρόνια.

- Περιορισμός του κινδύνου μελλοντικής αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «ο ESM επεξεργάζεται ακόμα τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου και δουλεύει για να διαμορφωθεί μια πρόταση σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων». Στόχος είναι, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να «κλειδώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.

- Ακύρωση της ρήτρας για αύξηση επιτοκίων που επρόκειτο να επιβληθεί σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Με βάση τους όρους που είχαν δοθεί τα δάνεια, προβλεπόταν να υπάρξει αύξηση ύψους 2% το 2017 στο επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας δανείστηκε τα 10,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.

Αντιθέτως, κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε χθες και ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ. Μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία, σχολίασε δηκτικά ότι η χώρα μας είναι η μόνη από τις 5 χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα η οποία δεν αποτελεί success story, αλλά προέβλεψε πως οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «θα ληφθούν εντός του έτους» και πως, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας θα βγει στις αγορές το 2017.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης