Ρωσική ρουλέτα ο δανεισμός της χώρας
Ρωσική ρουλέτα ο δανεισμός της χώρας
Σχέδια για 3-5 δισ. ευρώ πενταετούς ή και μικρότερης διάρκειας εντός των ημερών και για 10-12 δισ. πριν τα τέλη του μηνός...
Το δίλημμα «δάνειο πριν ή μετά τα ταξίδια» του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ και Γερμανία διχάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που σχεδιάζει τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών βολιδοσκοπεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα τις αγορές για να διαπιστώσει αν θα μπορέσει να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους τα 12 -15 δισ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα, για να αποπληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις και δάνεια του παρελθόντος.
Δεν αποτολμά όμως να προχωρήσει σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου καθώς, παρά την ελαφρά υποχώρησή τους, τα spread παραπέμπουν σε επιτόκια της τάξεως του 6,5% ως 7% -επίπεδα που θεωρούνται στο οικονομικό επιτελείο «απαγορευτικά».
Για το λόγο αυτό, στην παρούσα φάση εξετάζονται κυρίως βραχυχρόνιες εκδόσεις, μικρότερες της πενταετίας. Έτσι θα επιχειρηθεί να αντληθούν 3-5 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων ημερών, αλλά θα μειωθεί αισθητά το χρονικό βάθος του δανεισμού της χώρας.
Ούτως ή άλλως το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί με πολύ «αλμυρά» επιτόκια. Με δεδομένο αυτό, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι αν πρέπει -είτε πρόκειται για βραχυχρόνιο είτε για μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό- οι κινήσεις να γίνουν πριν ή μετά τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον, στις 5 και τις 9 Μαρτίου αντίστοιχα.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως μικρή σημασία έχει πλέον αν ο νέος δανεισμός γίνει πριν ή μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από τον πρωθυπουργό. Η υποχώρηση των spreads έδειξε πως οι αγορές σχεδόν προεξόφλησαν την αποτελεσματικότητά τους και (καθώς οι αγορές προεξοφλούν προκαταβολικά σχεδόν τα πάντα) θεωρείται αμφίβολο αν η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί και μετά την ανακοίνωση των μέτρων.
Για το λόγο αυτό συνδέουν τις αποφάσεις τους κυρίως με τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Γερμανία και ΗΠΑ. Αν τα ταξίδια αυτά συνοδεύονταν από επαίνους εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπάρακ Ομπάμα, τότε ενδεχομένως θα πολλαπλασιαζόταν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα των μέτρων στις αγορές.
Σε άλλη περίπτωση όμως, αν δηλαδή «στραβώσει» κάτι στα ταξίδια ή οι κερδοσκόποι συνεχίσουν να επιτίθενται στην Ελλάδα παρά τα νέα μέτρα, τότε υπάρχει κίνδυνος οι «θυσίες» πέσουν «στο βρόντο» και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, με συνέπεια να απαιτηθούν και πρόσθετα «πρόσθετα μέτρα».
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το «κρυφό» σχέδιο διάσωσης των Ευρωπαίων, εφόσον υπάρχει τέτοιο.
Αυτό θα σημάνει ότι θα ακολουθήσει «τιτανομαχία» για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, που ίσως οδηγήσει σε νέες απρόοπτες εξελίξεις και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές, βυθίζοντας σε μεγαλύτερη περιδίνηση την ελληνική οικονομία…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα