Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τα βλέμματα στραμμένα στον Ντράγκι

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τα βλέμματα στραμμένα στον Ντράγκι

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2017, αν χρειαστεί, αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τα βλέμματα στραμμένα στον Ντράγκι
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, τα επιτόκια του ευρώ παρέμειναν ως είχαν, οι σκέψεις για παράταση του QE δεν έχουν υποχωρήσει, το θέμα πια για την ελληνική πλευρά είναι πως θα αντιδράσει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης στον «πυροσβεστικό» και διαμεσολαβητικό ρόλο που φέρεται να έχει αναλάβει η ΕΚΤ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως στο θέμα του χρέους.

Γιατί μπορεί οι πληροφορίες να θέλουν τον Μάριο Ντράγκι υπερ της άποψης ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος στο τέλος του 2016, αλλά οι ενστάσεις παραμένουν κι αυτές ισχυρές, με κυρίαρχη την κριτική που έρχεται από τη Γερμανία.

Επί του πρακτέου η ΕΚΤ, λίγο μετά τις 14:00, αποφάσισε να διατηρήσει στα ιστορικά χαμηλά του 0% τα επιτόκια του ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας επισημαίνει ότι συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνει στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο,«πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων». 

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούνως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και ακόμη περισσότερο,εάν χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τα επίπεδα -στόχους που θέτει η τράπεζα.

Με στόχο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως στη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ, για να «γεφυρώσει» τις διαφορές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να τάσσεται, ήδη από την αρχή του 2016, υπερ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% έναντι του 3,5% και της επισημοποίησης μιας βραχυπρόθεσμης λύσης για το χρέος.

Ωστόσο, «κλειδί» για την επίτευξη των δύο αυτών στρατηγικών στόχων αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το άμεσο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται και η έκθεση βιωσιμότητας που ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα, για πρώτη φορά από το 2010, καθώς μέχρι τώρα υιοθετούσε την έκθεση του Ταμείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Έκθεση θα περιλαμβάνει τη δέσμη εκείνη των μέτρων που έχει ετοιμάσει ο ESM για μια βραχυπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος και η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών (Βερολίνο και ΔΝΤ). Έτσι, εφόσον κριθεί εξυπηρετήσιμο το χρέος τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μια εξέλιξη που θα φέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία και τις τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης