Αυξήσεις έως και 20% το 2007 στα τρόφιμα
Τη δεινή θέση μέρους της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και την άμεση εξάρτηση των τελικών τιμών καταναλωτή από το διεθνές ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες έρχονται να πιστοποιήσουν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Χαρακτηριστικό του πλαισίου ακρίβειας που επικρατεί είναι το γεγονός πως στο επίπεδο των χονδρικών τιμών, ο μοναδικός υποκλάδος τροφίμων που παρουσίασε για το 2007 μείωση ήταν αυτός των ελαίων και λιπών (-12,4%). Όλοι οι άλλοι υ
Τη δεινή θέση μέρους της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και την άμεση εξάρτηση των τελικών τιμών καταναλωτή από το διεθνές ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες έρχονται να πιστοποιήσουν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Χαρακτηριστικό του πλαισίου ακρίβειας που επικρατεί είναι το γεγονός πως στο επίπεδο των χονδρικών τιμών, ο μοναδικός υποκλάδος τροφίμων που παρουσίασε για το 2007 μείωση ήταν αυτός των ελαίων και λιπών (-12,4%). Όλοι οι άλλοι υποκλάδοι παρουσίασαν ρεσιτάλ αυξήσεων το οποίο φυσικά μετατοπίστηκε και στις τσέπες των καταναλωτών.
Ειδικότερα, αυξήσεις στις τιμές χονδρικής παρουσιάστηκαν εκτός των άλλων στις ζωοτροφές (+18,5%), τα προϊόντα Μύλων και τα δημητριακά (+20,5%) και τα ζυμαρικά (+3,5%). Πρόκειται για την απόλυτη αντανάκλαση όλων των υπολοίπων ερευνών οι οποίες ακριβώς στις παραπάνω κατηγορίες εντοπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας για την χρονιά που πέρασε αλλά κι αυτή που διανύουμε.
Όμως και η εικόνα της αγοράς και των επιχειρήσεων δεν είναι η καλύτερη. Μέσα στην περίοδο 1996-2005 καταγράφηκε αύξηση των τιμών παραγωγού της τάξης του 54%, μια τάση που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις βιομηχανίες και η οποία μετακυλίεται στους πολίτες μέσω των τελικών αυξήσεων στα ράφια. Σε επίπεδο επενδύσεων, η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει αρνητική. Ενώ το 2007 οι ετήσια μείωση άγγιξε το 2,1%, οι εκτιμήσεις για το 2008 αναφέρονται σε μείωση της τάξης του 2,7%. Κι όταν αναφερόμαστε σε συρρίκνωση των επενδύσεων ως άμεσο επακόλουθο θεωρούμε και την παράλληλη μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Έχει και «καλές» πρωτιέςΠαρά τη γενικότερη δυσοίωνη κατάσταση πάντως, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της μεταποίησης, κατέχοντας σε όλα τα πεδία πρωτιές. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος έρχεται πρώτος στην απασχόληση, στους απόλυτους κύκλους εργασιών, στον αριθμό επιχειρήσεων και στην προστιθέμενη αξία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο των τροφίμων και ποτών στη διαμόρφωση του παραγωγικού χάρτη της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr