Συμφωνία στα μέτρα, διαφωνία στο χρέος και τον «κόφτη»

Συμφωνία στα μέτρα, διαφωνία στο χρέος και τον «κόφτη»

Για να εκταμιευθεί η δόση, ύψους 9-11 δισ., πρέπει τώρα να νομοθετηθούν 17 προαπαιτούμενα και στη συνέχεια να ελεγχθούν από τους δανειστές

Συμφωνία στα μέτρα, διαφωνία στο χρέος και τον «κόφτη»
Μόνο για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης επετεύχθη σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο η συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών
.

Κλείσιμο
Αντίθετα «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
ενώ δεν υπάρχει ακόμα πλήρης συμφωνία για τον «κόφτη», τον μηχανισμό, δηλαδή, των εφεδρικών μέτρων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή για να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

- Χρηματοοικονομική βιωσιμότητα

- Δημοσιονομική σταθερότητα

- Ανταγωνισμός

- Εκσυχρονισμός του Δημοσίου

Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα  κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.
 
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο, καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 + 1 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους Θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση.

Πέρα από τα μέτρα για να φτάσει η Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και τη μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.

Τι γίνεται με τις συντάξεις

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τεράστια» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στη «ρίζα του προβλήματος». Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση της νέας φόρμουλας και οι υφιστάμενοι θα δουν τις συντάξεις τους να «παγώνουν», μέχρι να εξισορροπηθούν με το νέο πλαίσιο, βάσει του πληθωρισμού.

Στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντάς το ως «σκληρό πρόγραμμα για τους νέους συνταξιούχους», η μεταρρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει στην εξοικονόμηση 0.9% 1.4% 1.7% 1.9% 2.2% του ΑΕΠ από το έτος 2016 μέχρι το 2020.

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Όσον αφορά στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, βραχίονάς του είναι το ΤΑΙΠΕΔ, που θα διαχειριστεί κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου. Αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να αντλήσει μέχρι το 2018 6 δισ., και παράλληλα θα διαχειριστεί και μετοχές του ελληνικού κράτους, όπως και την «τεράστια» (όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος) ακίνητη περιουσία, μέρος της οποίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο πέντε ατόμων και ο πρόεδρος θα καθορίζεται από τους θεσμούς. Το ΔΣ θα έχει όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να κινηθεί και να αξιοποιήσει την περιουσία, με τον αξιωματούχο να τονίζει πως «θα γίνεται με γνώμονα την ελληνική οικονομία και δεν θα υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών».

Επίσης, το ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση οργανισμών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ, με σκοπό να τους επαναφέρει στην κερδοφορία, όπου είναι δυνατό.

Η μακροοικονομική κατάσταση

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πηγαίνουν «καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε», με χαρακτηριστική να είναι η  περίπτωση του ΑΕΠ που, για το 2015 και εν μέσω capital controls, η πρώτη πρόβλεψη ήταν -2,5%, ενώ τελικά είναι -0,5%.

Παράλληλα, υπήρχε μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών, όπως και χαμηλή κατανάλωση το 2015. Ο αξιωματούχος αναμένει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0.5% του ΑΕΠ το 2016.

2η αξιολόγηση

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η μεταρρύθμιση των εργατικών, την αξιολόγηση βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέτρα για τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων θα μεταφερθεί χρονικά τον Οκτώβριο, στη δεύτερη αξιολόγηση, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει σε έναν έλεγχο 43 προαπαιτουμένων «έναν δεκαπλάσιο όγκο από ένα κανονικό πρόγραμμα».

Στο ζήτημα του ανταγωνιστικού πλαισίου της χώρας τα μέτρα προβλέπουν το άνοιγμα μεγάλων αγορών όπως αυτή του ηλεκτρισμού, με το σπάσιμο μονοπωλίου της ΔΕΗ και την μείωση του ποσοστού της κατά τουλάχιστον 50%.

Προβλέψεις, έσοδα, δαπάνες

Σχετικά με τις προβλέψεις για την οικονομία, ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι θεσμοί διατηρούν «συντηρητική στάση» δηλώνοντας πως για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 η πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να είναι -0.9% -0.5% +3.5% +4.5% αντίστοιχα και τα πρωτογενή έσοδα και οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμώνται να είναι 48 δισ., 47,8 δισ., 46,4 δισ., 45,4 δισ., και 47,3 δισ., 48 δισ., 47,1 δισ., 44,9 δισ..

Από την πλευρά της, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα προσδώσει με εξοικονόμηση της τάξεως των 0,9%, 1,4%, 1,7%, 1,9%, 2,2%, 3,0% και 3,1% του ΑΕΠ από το 2016 ως το 2020 και τα έτη 2025 και 2030, αντίστοιχα.

Κόφτης

Ο μηχανισμός εφεδρικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και το σημαντικότερο που μένει να διευκρινιστεί είναι η ακριβής μορφή και δομή της αυτοματοποίησης του, δηλαδή με ποιο τρόπο ο μηχανισμός θα μπορεί να δρα μόνος του, όταν χρειάζεται.

Θέση ΔΝΤ

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με το ΔΝΤ και το ταμείο θα αποφασίσει τους όρους συμμετοχής του. Το Ταμείο βλέπει επίσης «πολύ θετικά» τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το ελληνικό κράτος για την πρώτη αξιολόγηση και αναμένεται το πρόγραμμα της Ελλάδας να τεθεί στο ΔΣ του Ταμείου τον Σεπτέμβριο.

Μέτρα

O Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε όλα τα μέτρα ως «παραμετρικά» τονίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που ζητάμε ένα κράτος να μην νομοθετήσει απλά για το ερχόμενο έτος αλλά για τα επόμενα τρία», εξηγώντας τη δυσκολία της αξιολόγησης και λέγοντας πως αυτό έγινε για να επιστρέψει η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης