3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους
«Ανάσα ρευστότητας» ετοιμάζεται να δώσει στην αγορά η κυβέρνηση, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφύγουν στις εμπορικές τράπεζες, με ... εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο «βγάζει από το συρτάρι» ένα παλιό (προεκλογικό) σχέδιο του Γιάννη Παπαθανασίου και αναλαμβάνει να δώσει διέξοδο σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα πριν ξεσπάσει η κρίση
«Ανάσα ρευστότητας» ετοιμάζεται να δώσει στην αγορά η κυβέρνηση, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφύγουν στις εμπορικές τράπεζες, με ... εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο «βγάζει από το συρτάρι» ένα παλιό (προεκλογικό) σχέδιο του Γιάννη Παπαθανασίου και αναλαμβάνει να δώσει διέξοδο σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα πριν ξεσπάσει η κρίση, να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη ρευστότητας, την πτώση του τζίρου και τη δυσκολία χρηματοδότησης που πνίγει την αγορά.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών το
Ελληνικό δημόσιο θα προσφέρει Εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μη γίνουν απολύσεις
Το ποσοστό δανείου για το οποίο το Δημόσιο θα εγγυάται προς τις τράπεζες θα ανέρχεται στο 70% του συνολικού δανείου και η διάρκεια της εγγύησης θα φθάνει στα τέσσερα χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αναληφθούν συνολικά κεφάλαια 3 δισ. ευρώ.
Οι εγγυήσεις θα παρέχονται για νέα δάνεια και θα αφορούν τη χορήγηση:
1. Κεφαλαίου κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός κτλ.).
2. Δανείου για επενδύσεις.
3. Κεφαλαίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων
Το επιτόκιο των δανείων θα είναι αυτό που ισχύει στην αγορά την περίοδο που συνάπτεται το δάνειο. Εξετάζεται να υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση επιτοκίου, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι με κρατική εγγύηση της τάξεως του 70%, ο δανειολήπτης μπορεί να αναζητήσει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης στην αγορά, εκμεταλλευόμενος τον ανταγωνισμό των τραπεζών για «καλά δάνεια».
Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου πάντως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κοινωνικές παροχές που εξομοιώνονται με τον μισθό. Μισθωτοί θα θεωρούνται και οι εποχικοί υπάλληλοι. Η επιχείρηση θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε απολύσεις, όσο διάστημα τουλάχιστον κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης.
Για νέες επιχειρήσεις, το μισθολογικό κόστος θα εκτιμάται για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους. Στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν όμως να συμμετάσχουν προβληματικές επιχειρήσεις, αν και γίνεται προσπάθεια να περιληφθούν και επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημίες μετά το 2008 που συνδέονται με την οικονομική κρίση.
Για την παροχή της εγγύησης θα καθοριστεί προμήθεια που θα καταβάλλεται στο δημόσιο καθόσον χρόνο η επιχείρηση κάνει χρήση της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr