ΗΠΑ: Ξεκινά μεγάλη ποινική έρευνα με στόχο τους φοροφυγάδες μεγιστάνες

ΗΠΑ: Ξεκινά μεγάλη ποινική έρευνα με στόχο τους φοροφυγάδες μεγιστάνες

Μια πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Μανχάταν, που έχει εξελιχθεί σε «κυνηγό» των απατεώνων της Γουολ Στριτ

ΗΠΑ: Ξεκινά μεγάλη ποινική έρευνα με στόχο τους φοροφυγάδες μεγιστάνες
Μια «σταυροφορία» κατά των πάμπλουτων φοροφυγάδων των ΗΠΑ
σκοπεύει να διεξάγει ο Preet Bharara, εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, η δικαιοδοσία του οποίου περιλαμβάνει το Μανχάταν και την Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων των
Panama Papers
Κλείσιμο
που συγκλόνισαν την υφήλιο στις αρχές του μήνα, ο Bharara επικοινώνησε γραπτώς με το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (που έφερε το σκάνδαλο στη δημοσιότητα) ζητώντας μια συνάντηση με μέλη του.

Στην επιστολή του, που αναδημοσίευσε η εφημερίδα Guardian - ένα από τα έντυπα που συνέβαλαν στην αποκάλυψη της διαρροής των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της Mossack Fonseca - o κ. Bharara γράφει:
«Η Εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει ζητήσει να ξεκινήσει ποινική έρευνα αναφορικά με ζητήματα που έχουν ανακύψει από το σκάνδαλο των Panama Papers. Το γραφείο μας θα ήθελε να μιλήσει το συντομότερο δυνατόν με κάποιον εκπρόσωπο του ICIJ που είχε εμπλακεί ενεργά στο Panama Papers Project».

Η εκκίνηση ποινικής έρευνας έρχεται μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα που χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «παγκόσμιο πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων».

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Independent, οι Αμερικανοί μεγιστάνες που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Bharara την... έχουν άσχημα, αφού πρόκειται για έναν απίστευτα σκληρό αντίπαλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ως Εισαγγελέας του Μανχάταν το 2009, ο άτεγκτος λειτουργός έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος τουλάχιστον 96 στελέχη της Γουολ Στριτ, για κατηγορίες που σχετίζονται με συναλλαγές βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ έχει κερδίσει επάξια το παρατσούκλι του «Σταυροφόρου» λόγω της αδιάκοπης μάχης του για την αποκάλυψη των σκανδάλων που κρύβει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης