Λιτότητα διαρκείας με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας
Σε μακρά εποχή λιτότητας εισέρχεται από το νέο έτος η Ελλάδα, σύμφωνα με τον «οικονομικό καζαμία» που ξεκινά άμεσα να συντάσσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την τετραετία 2010-2013.
Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Σύγκλισης που θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, θα ενσωματώνει τα ηχηρά διδάγματα π
Σε μακρά εποχή λιτότητας εισέρχεται από το νέο έτος η Ελλάδα, σύμφωνα με τον «οικονομικό καζαμία» που ξεκινά άμεσα να συντάσσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την τετραετία 2010-2013.
Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Σύγκλισης που θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, θα ενσωματώνει τα ηχηρά διδάγματα που έλαβε η νέα κυβέρνηση, από τις ποικίλες πιέσεις που δέχτηκε μετά την αποκάλυψη της οικονομικής κατάρρευσης του Κράτους.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος
Ό,τι δε λύνεται, «κόβεται»
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση θέτει ως κυρίαρχο στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας. Όπως έχει ομολογήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρόκειται ουσιαστικά για μια άσκηση «τετραγωνισμού του κύκλου»!
Για να το καταφέρει, βάζει «πιο βαθιά το μαχαίρι» ακόμα και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή, θεωρώντας πως ο προϋπολογισμός θέτει μόνο την «οροφή» ως πού μπορούν να ανέλθουν οι δαπάνες κάθε φορέα, αλλά στην πράξη αυτοί μπορούν και πρέπει να δαπανούν ακόμα λιγότερα. Έτσι, κάθε δαπάνη που δεν θα μπορεί να δικαιολογείται ως αναγκαία –και όχι απλά «νόμιμη»- θα απορρίπτεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ως πρώτο βήμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Να μειωθεί δηλαδή το έλλειμμα, από 12.7% το 2009, στο 8,7% το 2010 και όχι μόνο σε 9,1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Για να πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι είναι εφικτός ο στόχος για εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2010, θα ενσωματώνονται και νέα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερης περικοπής δαπανών.
Προς το παρόν, πάντως, και παρά την πίεση των Βρυξελλών και των αγορών για μειώσεις μισθών, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται μόνο σε πάγωμα των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ, στη μείωση κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 16,8% των κονδυλίων για υπερωρίες και απασχόληση πέραν του πενθημέρου, κατά 15,8% των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια, κατά 19% των οδοιπορικών και αμοιβών εκτός έδρας, κατά 25,5% των καταναλωτικών δαπανών, κατά 6,1% των πάσης φύσεως προμηθειών, αλλά και κατά 9,1% των κονδυλίων για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Αύξηση φόρων με «αποδείξεις»
Κρίσιμη θεωρείται όμως και η πορεία των φορολογικών εσόδων από τις αρχές κιόλας του 2010. Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει ψηλά με το νέο προϋπολογισμό να προβλέπει –εν μέσω οικονομικής κρίσεως- αύξηση εσόδων 3,5% από το φόρο εισοδήματος, 6,5% από τους φόρους στη περιουσία, 5,3% από τον ΦΠΑ και 8% από τους φόρους κατανάλωσης.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων σχεδιάζονται μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολογήτου και σύνδεσή του με αποδείξεις δαπανών για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών, η νέα φορολογική κλίμακα με φορολογικούς συντελεστές έως και 45% ή 50%, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο νέος φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η επαναφορά του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών, η εφαρμογή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επιβολή νέου «πράσινου» φόρου –ίσως και φόρου Υγείας ή και υπέρ του Ασφαλιστικού.
Επιβεβλημένες θεωρούνται στο οικονομικό επιτελείο και περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις απ όπου θα μπορούσαν να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, η περαιτέρω αύξηση κατά 10% των φόρων στα καύσιμα (με εκτιμώμενο όφελος περί τα 800 εκατ. ευρώ), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με όφελος που υπολογίζεται έως 3 δισ. ευρώ και το άνοιγμα των κλειστών αγορών με όφελος έως και 5 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr