Σε πριβέ θυρίδες πάνε τα λεφτά

Σε πριβέ θυρίδες πάνε τα λεφτά

Ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι άνοιξαν τα δικά τους παραρτήματα που φιλοξενούν χρήματα και τιμαλφή για τον κίνδυνο Εφορίας, capital controls και ληστών με δεδομένο ότι αυτός ο τρόπος φύλαξης χρημάτων δεν υπόκειται σε ελέγχους

Η ανασφάλεια τέχνας κατεργάζεται - καθώς και πατέντες. Μετά το περασμένο καλοκαίρι και την επιβολή των capital controls
, αρκετοί εύποροι ιδιώτες που απέκλεισαν τη λύση της αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό, τελευταία τοποθετούν τα μετρητά τους, σε θυρίδες εταιρειών ασφαλείας και χρηματαποστολών. Στις κεντρικές εγκαταστάσεις των σεκιουριτάδων η φύλαξη των χρημάτων δεν υπόκειται σε κάποιον περιορισμό χρόνου και, το κυριότερο, ούτε σε κάποιας μορφής έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι υπεύθυνοι των εταιρειών σεκιούριτι, οι βασικοί λόγοι που κάνουν την πελατεία τους να καταφεύγει στη συγκεκριμένη λύση είναι δύο: Πρώτον, διότι οι πάλαι ποτέ καταθέτες των ελληνικών τραπεζών έχουν ανά πάσα στιγμή το επιθυμήσουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Δεύτερον, διότι μέσω αυτών των γιγαντιαίων ιδιωτικών θησαυροφυλακίων αποφεύγονται οι έλεγχοι που ενδεχομένως μπορεί να διενεργήσει το ΣΔΟΕ, κάτι που ισχύει π.χ. στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων. «Τα χρήματα αυτά δεν ελέγχονται ούτε ως προς την προέλευσή τους ούτε ως προς τίποτε άλλο», λέει στο «ΘΕΜΑ» υπεύθυνος εταιρείας σεκιούριτι. Επομένως, εάν εξαιρεθεί το ότι η «κατάθεση» δεν συνεπάγεται τοκισμό του κεφαλαίου, το πλεονέκτημα της τοποθέτησης μετρητών στις συγκεκριμένες εταιρείες αγγίζει το ιδανικό, εφόσον έτσι τα χρήματα «αναπαύονται» υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Και αυτό ισχύει επίσης για τον κάτοχό τους, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί επιτέλους να κοιμάται ήσυχος.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τρεις μεγάλες και γνωστές εταιρείες του χώρου, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούν. Υποτίθεται ότι είχαμε άμεσο ενδιαφέρον να «κλείσουμε» ένα χρηματικό ποσό στα επονομαζόμενα «vault», δηλαδή τα κεντρικά χρηματοκιβώτια. Χρειάστηκε χρόνος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των υπευθύνων και έως ότου υπάρξει θετική απάντηση εκ μέρους τους. Οπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, οι εταιρείες σεκιούριτι δίνουν προτεραιότητα στους πελάτες που έχουν ήδη συμβόλαια μαζί τους, όπως ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.ά. 

«Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, γι’ αυτό έρχεται σε εμάς. Ειδικά μετά το καλοκαίρι γίνεται χαμός», λέει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε τα μετρητά σας σε δικό μας vault και να σας τα φυλάξουμε, πάντα σύμφωνα με ό,τι εσείς, ως πελάτης, δηλώνετε γι' αυτά. Η λύση αυτή είναι απόλυτα ασφαλής, χωρίς συγκεκριμένη προθεσμία και χωρίς κανέναν έλεγχο. Εμείς δεν τα μετράμε και φυλάσσονται σε ειδική συσκευασία η οποία σφραγίζεται με μοναδικό αριθμό. Υπογράφετε συμβόλαιο, τα χρήματα ασφαλίζονται και έτσι μένετε ήσυχοι. Η διαδικασία είναι νομιμότατη και από το καλοκαίρι μπορώ να πω ότι οι πελάτες αυξάνονται διαρκώς».

Δεν απαγορεύεται (ακόμη)

Πραγματικά, η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη και οι συγκεκριμένες εταιρείες λειτουργούν βάσει του νόμου 3707/2008, ο οποίος αφορά στη διαχείριση και διακίνηση αξιών. Εποπτική αρχή των εταιρειών σεκιούριτι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος μεταξύ άλλων, «ως ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούνται οι ιδιωτικές, ατομικές ή εταιρικές, οι οποίες παρέχουν σε τρίτους μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες υπηρεσίες: α) Επιτήρηση ή φύλαξη κινητών ή ακίνητων περιουσιακών αγαθών και εγκαταστάσεων, β) προστασία φυσικών προσώπων, γ) ασφαλή μεταφορά με ειδικά διασκευασμένα-τεθωρακισμένα οχήματα χρημάτων, αξιών, αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων». Οι σεκιουριτάδες δηλαδή έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν τη μεταφορά και φύλαξη αξιών. Οι Ελληνες πάντως, απευθύνονται στις εταιρείες σεκιούριτι κυρίως για την αποθήκευση και ασφάλεια των μετρητών τους και όχι τόσο για τιμαλφή.

«Υπογράφουμε ένα συμβόλαιο μεταξύ μας, το οποίο δεν το δηλώνουμε κάπου (π.χ. σε κάποια τράπεζα), αλλά το κάνουμε για να είμαστε κατοχυρωμένοι», διευκρινίζει προϊστάμενος γνωστής εταιρείας σεκιούριτι με έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «εμείς θα σας φέρουμε τα κατάλληλα υλικά, όπως ειδικούς σάκους ασφαλείας όπου συσκευάζετε τα ποσά που θέλετε. Συνήθως πάει μέχρι 100.000 ευρώ ο σάκος, μπορούμε όμως να βάλουμε όσους σάκους θέλουμε. Το ακριβές ποσό το γνωρίζετε μόνο εσείς και το γνωστοποιείτε σε εμάς μόνο με τη δήλωσή σας. Τους σάκους τους παραλαμβάνουμε σφραγισμένους από εσάς μαζί με ένα ειδικό έγγραφο παραλαβής-παράδοσης, τον αριθμό σφραγίδας και του ποσού που υπάρχει ανά σάκο. Στη συνέχεια θα τα πάμε στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας, όπου τα χρήματα θα φυλαχτούν με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί και για το αντίτιμο της φύλαξης. Η χρέωση γίνεται ανά μήνα, π.χ. ένα ποσό της τάξης των 450.000 ευρώ κοστίζει 120 ευρώ τον μήνα συν τον ΦΠΑ».

Αναφορικά τώρα με την εποπτεία από κρατικές υπηρεσίες και δημόσιες αρχές, ο εκπρόσωπος της εταιρείας προσθέτει: «Εμείς στα 25 χρόνια που δουλεύουμε δεν είχαμε ποτέ κάποια εντολή για έλεγχο, παρά μόνο μία με έναν πελάτη που είχε ανοιχτά ζητήματα με το ΣΔΟΕ. Το Σώμα μάς ρώτησε αν διατηρούμε χρήματα γι’ αυτόν. Απαντούμε μόνο εάν δεχτούμε συγκεκριμένο ερώτημα ακριβώς για την επωνυμία που θα μας ζητηθεί. 
Εμείς ως εταιρεία δεν ζητάμε ποτέ πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των χρημάτων. Πάντως, ακόμα και στο Προεδρικό Διάταγμα του καλοκαιριού, μετά τα capital controls, δεν υπήρχε πουθενά καμία πρόβλεψη για περιορισμό χρημάτων τα οποία βρίσκονται σε εταιρείες διαχείρισης και διακίνησης αξιών. Με αυτό το δεδομένο λέω υπεύθυνα ότι υπάρχει ασφάλεια. Εξάλλου, είναι απολύτως νόμιμο. Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι στο δικό μας θησαυροφυλάκιο έχουμε ασφαλιστικό όριο 70 εκατ. ευρώ. Μετά το καλοκαίρι ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση». 

Υπάρχει ρεύμα

Από τη στιγμή της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων ολοένα και περισσότεροι εύποροι ιδιώτες Ελληνες αναζητούν λύσεις για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Γι’ αυτό ακριβώς κάποιες εταιρείες σεκιούριτι που δεν παρείχαν ανάλογες υπηρεσίες αποφάσισαν εν μια νυκτί να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους κατ’ εξαίρεση και για τους πιο πιστούς πελάτες τους. 

Επιχειρηματίες

Η πλειονότητα των ανθρώπων που «κρύβουν» τα χρήματά τους στις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, σύμφωνα με μαρτυρία του διευθυντή χρηματαποστολών γνωστής εταιρείας, είναι επιχειρηματίες που έχουν ούτως ή άλλως συμβόλαια για τα χρήματά τους: «Εμείς ουσιαστικά δεν παρέχουμε τέτοια υπηρεσία ως εταιρεία. Την παρέχουμε όμως μόνο στους πελάτες μας που έχουμε μαζί τους συμβόλαιο το οποίο τρέχει κάθε χρόνο. Παίρνουμε τα χρήματα από πολυκαταστήματα ή σούπερ μάρκετ και τα πάμε στις τράπεζες. Τον τελευταίο καιρό ας πούμε ότι τη φύλαξη των μετρητών την αναλαμβάνουμε ευκαιριακά. Κάποιοι φοβούνται να κρατήσουν χρήματα στο σπίτι τους και μας τα φέρνουν. Οταν έρχονται ιδιώτες, γίνεται αρχικά ένα συμβόλαιο στο οποίο περιγράφονται οι όροι. Εκεί δηλώνεται ότι τα χρήματα προέρχονται από νόμιμη διαδικασία και είναι φορολογημένα - σε περίπτωση που οι δημόσιες αρχές ζητήσουν στοιχεία. Αν τα χρήματα δεν είναι νόμιμα, η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είμαστε εμείς ασφαλισμένοι απαλλάσσεται από οποιαδήποτε υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποια αρχή, νόμιμη ή σφετεριστική, θέλει να κατάσχει τα χρήματα, μπορεί να το κάνει». 

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΑΓΡΟΤΗΣ

Αγρότης με εισόδημα 10.000 θα πρέπει να πληρώσει.. 2.000 ευρω ΟΓΑ + 2.600 ευρω εφορία + 2.600 προκαταβολή φόρου + ΕΛΓΑ 500 ευρω + 600 ευρω τελος επιτυδευματος + 500 (το ελάχιστο βάζω) χαράτσι ανα στρέμμα + 200 λογιστης και χαρτούρα.. = 9.000 ΜΕ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΔΕΗ ΟΤΕ...ΖΩΑΡΑ

Αλλήθεια

Οι 300 που ταχουν φυλαγμένα;

Εφοριακος

Μπουρδες!!! Αμα μπω για ελεγχο και σου πω ανοιξε το και δεν μου το ανοιξεις δυο πραγματα θα συμβουν 1. Εισαγγελεας 2. Ανοιγμα θυριδων

Ελα μεγαλε

Για κανε ντε μια δοκιμη να σε δουμε

Αισχίνης

3.Καρπαζιές... Μάντεψε ποιός θα τις φάει!

nai kala

Αρλουμπες. Σημερα δεν εχει βγει νομος, αυριο βγαινει και τα ανοιγουν αμα γουσταρουν. Χθες σου ελεγαν να δηλωσεις υπαιρθιους κ να πληρωσεις κατι μικρο, ετσι σημερα ξερουν ποιοι τους εχουν και σου λενε τωρα πληρωνε κιαλλα.. Σημερα σου λενε φορο 20% πχ, στηνεις εταιρεια στην ελαδα αυριο σου λενε 80% και την πατησες. Τετοιο μπουρ*ελο δεν εμπιστευεται κανεις. Αυριο κανουν κουρεμα στους λογαριασμους για να πληρωθουν οι αχρηστοι πελατες, και βγαζουν την ιδια στιγμη νομο που μπλοκαρει κ αυτες τις εταιρειες κ δεν μπορεις να βγαλεις τα λεφτα σου μεχρι να ερθει ενας κλεφτης απο το "κρατος" και να σου ανοιξει ΑΥΤΟΣ την βαλιτσα και παρει ο,τι γουσταρει πρωτα. Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ. Μεχρι να αλλαξει κυβερνηση κ σταθεροποιηθουν τα πραγματα πηγαινοντας προς κατευθυνση χτησιματος ΑΕΠ (δηλ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ, ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ) για την ωρα να παρουν ενα τηλεσκοπιο ολοι μηπως δουνε παλι χρηματα...

XYZ

Όσο υπάρχουν οι Νεοκομμουνιστές στην "κυβέρνηση" (και ο σύντροφος Ψεκασμένος) ΔΕΝ υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες ούτε εκεί. Τα αδηφάγα λαμόγια των κρατιστών του Συριζιστάν περιμένουν κάθε ευκαρία για στυγνό χαράτσι! Η καλύτερη λύση είναι το εξωτερικό! Τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψουμε σε μια Ευρωπαικού τύπου Κυβέρνηση με το Μητσοτάκη, πολύ σύντομα.

ΘΑΨΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ

ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ.ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΥΡΙΑ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ.ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.

Epwnvmus

Εννοείται οτι καποια στιγμη θα βγει νόμος ή διάταξη για να ανοίξουν κ να ελεγχθούν αυτα τα χρηματοκιβώτια. Η, θα γίνει ΤΟ κόλπο, ενα τεραστιο ριφιφί με λεία καποια δεκάδες εκατομμυρια! Έχω φίλους, γνωστούς κ συναδέλφους που χρονια τωρα εχουν τα μετρητακια τους σε τέτοιες εταιρίες. Προς το παρόν ολα οκ..

Κωστας

Και ενα ωραίο πρωινό θα τα αρπάξει ο ιδιοκτήτη της εταιρίας και άντε υστερα να τον ψάχνετε στο εξωτερικό ..

Navaho

Είτε στο θέμα περιουσιολογίου, είτε στο θέμα δέσμευσης για οποιοδήποτε λόγο ή τέλος πάντων ότι καθεστώς διέπει τις τραπεζικές θυρίδες, φαντάζομαι θα καλύπτει και αυτές. Έτσι κι αλλιώς εποπτική αρχή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Το θέμα είναι ότι είναι πανάκριβες και οι τραπεζικές έχουν φουλάρει ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pr10_3

Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της Goutis Estate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μεγάλωσε η ιστορία της ανθρωπότητας

4715016__1_

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε εκτενή ανάλυσή του για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές ωθούν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά

9
dei_main

Η διοίκηση της εταιρείας έβγαλε ανακοίνωση μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου - Κατέρρευσε η μετοχή της εταιρείας με πτώση 17,32% -  Με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ κλείνει το α' τρίμηνο ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ  του 2018