«Να γίνετε Ιρλανδία, για να μην γίνετε … Αργεντινή»!

«Να γίνετε Ιρλανδία, για να μην γίνετε … Αργεντινή»!

Πολύ σκληρά μέτρα, τύπου Ιρλανδίας, ζήτησε ευθέως από τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει «συνταγή Ιρλανδίας», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανήλθε στο ζήτημα και, μιλώντας στα μέλη του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει στην ελληνική Οικονομία, έδειξε ότι η Ελλάδα θα είναι, για τα καλά πια,  στο στόχα

«Να γίνετε Ιρλανδία, για να μην γίνετε … Αργεντινή»!

Πολύ σκληρά μέτρα, τύπου Ιρλανδίας, ζήτησε ευθέως από τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει «συνταγή Ιρλανδίας», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανήλθε στο ζήτημα και, μιλώντας στα μέλη του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει στην ελληνική Οικονομία, έδειξε ότι η Ελλάδα θα είναι, για τα καλά πια,  στο στόχαστρο των ευρωπαίων.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ που δεν θα μπορούσε να γίνει πιο «συγκεκριμένος» για τι σκέφτεται για τη χώρα μας: «Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση πήρε πάρα-πάρα πολύ σκληρές αποφάσεις. Και καλά έκανε. Και καλά έκανε! Αυτού του είδους, πολύ γενναίες αλλά απολύτως αναγκαίες αποφάσεις, θα μπορούσε να λάβει, στη δική της περίπτωση, η Ελλάδα».

Παρά πάντως τις επίμονες προσπάθειες αρκετών ευρωβουλευτών που, προκειμένου για τη χώρα μας, προσπαθούσαν «να του βάλουν στο στόμα» το παράδειγμα της Αργεντινής, ο κ.Τρισέ δεν ενέδωσε στον … πειρασμό. «Ανέφερα ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν μέτρα ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, φέρνοντας σαν παράδειγμα και τι έκανε η Αργεντινή στη δική της περίπτωση. Δεν είχα όμως στο μυαλό μου την Ελλάδα» διευκρίνισε ο ίδιος.

Υπό τη σκιά των δηλώσεων αυτών, η κυβέρνηση χαράσσει τη δική της πολιτική, βασιζόμενη και στη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, την οποία απέσπασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, στα συμβούλια Εκοφίν και Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει μέτρα σε δύο κατευθύνσεις. Για να φτάσει να εξοικονομεί έως και 20 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2012 ή 2013, «ποντάρει πολλά» στη φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία και εξετάζει το αμερικανικό σύστημα, στο διάλογο που ξεκινά τις ερχόμενες μέρες.

 Για να κλείσει άμεσα «τρύπες» όμως, και να φέρει χρήμα στα κρατικά ταμεία, σχεδιάζει και αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

Τι θα πει «συνταγή Ιρλανδίας»

Όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (http://www.protothema.gr/content.php?id=53201) στα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ιρλανδία -τα  οποία στις Βρυξέλλες θεωρούν «πυξίδα» και για τη χώρα μας-  περιλαμβάνονται:

-        Μείωση μισθών και συντάξεων 7,5% σε μόνιμη βάση. Λόγω κρίσης άλλωστε, η μείωση μισθών στην Ευρώπη δεν θεωρείται πια «ταμπού», αφού η Λετονία τους μείωσε 15% και η Ουγγαρία κατήργησε τον 13ο μισθό…

Κλείσιμο

-        Πάγωμα προσλήψεων και μείωση προσωπικού στο δημόσιο, με έξοδο από την υπηρεσία για προσωπικό ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς αναλογιστική μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα.  Λαμβάνουν αμέσως 10% του εφάπαξ και το υπόλοιπο στα 60 ή 65.

-        Μείωση 50% των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια.

-        Επανακαθορισμός της υψηλότερης αμοιβής στο Δημόσιο (πχ δικαστικών).

-        Πλαφόν στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα, σε σύνδεση με τις αμοιβές στην υπόλοιπη ΕΕ.

-        Μείωση 50% του επιδόματος ανεργίας, σε νέους κάτω των 30.

-        Κατάργηση επιδομάτων και στοχοθετημένη παροχή κοινωνικής πρόνοιας με άλλους τρόπους (παροχές σε είδος όπως ιδρύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ευγηρίας κλπ).

-        Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης.

-        Περιορισμό εκπτώσεων φόρου για στεγαστικά δάνεια, και ως προς το ποσό και ως προς τη διάρκεια (μόνο για τα 7 πρώτα χρόνια της σύμβασης).

-        Κατάργηση της επιδότησης στα δάνεια κατοικίας, λόγω πτώσεων επιτοκίων και τιμών των ακινήτων.

-        Αύξηση φόρου τόκων στις καταθέσεις έως και σε 25%.

-        Επιπλέον εισφορά 1% σε όλα τα ασφάλιστρα.

-        Αύξηση  ειδικών φόρων κατανάλωσης 25 λεπτά στα τσιγάρα και 5 λεπτά στο λίτρο ντίζελ. 

Πάντως, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, οι περικοπές ξεκίνησαν «από ψηλά». Συνδυάστηκαν με μείωση των μελών της κυβέρνησης, αλλά και των αποδοχών των αξιωματούχων κατά 10%+10% (σ.σ.: μείωση 20% «μια και έξω» ανακοίνωσε πάντως οικειοθελώς και στη χώρα μας ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος, για τον εαυτό του).

Επίσης, βουλευτές που ανέστειλαν προσωρινά την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χάνουν τις μισθολογικές ωριμάνσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης