Μοντέλο αυθαιρέτων για την κύρωση των δασικών χαρτών - Τι θα πληρώσουν οι πολίτες

Μοντέλο αυθαιρέτων για την κύρωση των δασικών χαρτών - Τι θα πληρώσουν οι πολίτες

H νέα ρύθμιση προβλέπει υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού με το οποίο θα επικυρώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης στην οποία έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης 

Μοντέλο αυθαιρέτων για την κύρωση των δασικών χαρτών - Τι θα πληρώσουν οι πολίτες
Υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού με το οποίο θα επικυρώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης στην οποία έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία επιδιώκει να τρέξει τους δασικούς χάρτες αλλά και να αντλήσει πόρους που θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση του έργου.

Το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο «αντιγράφει» τα αντίστοιχα δικαιλογητικά των αυθαιρέτων (σ.σ. πιστοποιητικό εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου ως αποδεικτικό στοιχείο ότι μία ιδιοκτησία δεν έχει πολεοδομικές παραβάσεις), θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει Κτηματολόγιο από την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής.

Το πιστοποιητικό αυτό θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνεται ο χάρτης. Σε διαφορετική περίπτωση οι πράξεις θα κρίνονται ανίσχυρες και άκυρες. Το ύψος του τέλους που θα επιβαρύνει τις συναλλαγές των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με την πολιτεία θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μία από τις προβλέψεις της επικείμενης τροποποίησης του νόμου 3889/2010 της Τίνας Μπιρμπίλης που επιχειρεί το υπουργείο και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν περιέλθει σε τέλμα και υπάρχουν ισχυρές πιέσεις να «τρέξουν». Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί μόλις το 0,56% των δασικών χαρτών της ελληνικής επικράτειας, ενώ έχει αναρτηθεί το 1,12%. Συνολικά οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί φθάνουν στο 22,57% και υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,18%.

Στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα κτηματολόγιο αλλά και να οριοθετηθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για την επενδυτική αξιοποίηση πολλών περιοχών, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα και την περιουσία του δημοσίου. Εσχάτως μάλιστα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους δασικούς χάρτες και ως «εργαλείο» για την κατοχύρωση περιουσιακών στοιχείων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Πρόκειται για περιοχές που φύτρωσαν αυθαίρετοι οικισμοί και σήμερα διεκδικούν διευθέτηση του προβλήματος με την αρωγή της πολιτείας.



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης