«Δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε με μια ακόμη υποβάθμιση»!

«Δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε με μια ακόμη υποβάθμιση»!

Σαφέστατο μήνυμα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα την  ύστατη έστω στιγμή, η χώρα θα βρεθεί σε αδυναμία να δανειστεί, έστειλε ο  διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος  Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική Οικονομία. 

Ένταση προκλήθηκε μάλιστα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια  επιτροπή, όταν ο κύριος Προβόπουλος  προειδοποίησε: «αν συνεχιστεί η υποβάθμιση τη

«Δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε με μια  ακόμη υποβάθμιση»!

Σαφέστατο μήνυμα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα την  ύστατη έστω στιγμή, η χώρα θα βρεθεί σε αδυναμία να δανειστεί, έστειλε ο  διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος  Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική Οικονομία. 

Ένταση προκλήθηκε μάλιστα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια  επιτροπή, όταν ο κύριος Προβόπουλος  προειδοποίησε: «αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οργανισμούς, θα βρεθούμε σε ισορροπία τρόμου καθώς δεν θα παίρνουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ γιατί κινδυνεύουν να μην γίνονται δεκτά τα ομόλογα, κρατικά και μη.  Ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό. Από τον Μάρτιο του 2010 θα είναι πλέον υποχρεωτικές δύο αξιολογήσεις και θα γίνεται αποδεκτή η χειρότερη».  

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον διοικητή της ΤτΕ: «Με αυτά που λέτε, μας λέτε ότι κινδυνεύουμε με πτώχευση.  Με αυτό που κάνετε υποβοηθάτε να ανεβαίνει το ελληνικό spread». «Με ακούσατε να μιλάω για πτώχευση;  Είπα εγώ αυτή την λέξη;» ανταπάντησε ο κ.Προβόπουλος που συμπλήρωσε: «Μήπως θυμάστε την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανέφερε την λέξη πτώχευση, και μας μπερδεύετε»; 

Ο κ.Προβόπουλος  προέβλεψε ότι του χρόνου η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ. Απέφυγε όμως οποιαδήποτε εκτίμηση για το τελικό ύψος του ελλείμματος, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: «υποχρεώσεις νοσοκομείων, επιστροφές φόρων και χρέη σε κατασκευαστικές δεν επιτρέπουν να έχουμε γνώση για αυτά τα στοιχεία.  Για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση του ελλείμματος» τόνισε ο ίδιος. 

Ο κύριος Προβόπουλος  επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελλείμματα. «Και τον προηγούμενο Πρωθυπουργό είχα ενημερώσει ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό εκείνην την ημέρα πριν κάνει το διάγγελμα στις 2 Σεπτεμβρίου.  Στον κ.Παπανδρέου μετέφερα επίσης τον προβληματισμό μου και συνοδευόταν στη συνάντηση εκείνη από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και την κ.Λούκα Κατσέλη». 

Σύμφωνα με τον  κύριο Προβόπουλο, ως σήμερα οι ελληνικές  τράπεζες έχουν αντλήσει περίπου 40 δισ. ευρώ ρευστότητα από έκτακτα μέτρα (της ΕΚΤ).  Με αυτή την ρευστότητα οι τράπεζες αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.  Διευκολύνουν δημόσιο.  Όπως ανέφερε, «οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα προσπαθούν να μεγαλώσουν και την κερδοφορία τους». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα «υπερκέρδη» των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε πως τα κέρδη των τραπεζών «δεν είναι αυξημένα».  

Ο κ.Προβόπουλος  ζητά να κοπούν μαχαίρι οι κρατικές δαπάνες, αντί να μπουν περισσότεροι φόροι. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι πρέπει να κόβονται 2 ευρώ από κρατικές δαπάνες, για κάθε 1 ευρώ πρόσθετων φόρων. Χαρακτηρίζει μάλιστα σπάταλο και υδροκέφαλο το ελληνικό κράτος: «καταφανώς σπαταλώνται κρατικοί πόροι (σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικά διατιθέμενων). Την ίδια στιγμή, σωρεύονται τεράστια ελλείμματα και χρέη, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.  

Σε εμφανή αντίθεση με την κυβέρνηση ως προς το «πόσα μπορεί να κόψει» από τα 60 δισ. ευρώ που ξοδεύει το χρόνο το Κράτος, ο κ.Προβόπουλος ανέλυσε και πού χάνονται τόσα λεφτά: στον τομέα υγείας τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικό σε τιμές 20πλάσιες σε σχέση με τις τιμές που προμηθεύονται άλλες χώρες.  Από το σύνολο των δαπανών για τα νοσοκομεία μπορεί να αφαιρεθεί ένα κόστος γύρω στα 20 δισ. 

Κλείσιμο

Στον τομέα  της Φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ο κ.Προβόπουλος τόνισε: «αν ήμασταν σε θέση να συλλάβουμε συνολικά την φοροδιαφυγή 35 δισ. ευρώ θα είχαμε στα Ταμεία. Δεν γίνεται αυτό σε ένα χρόνο, αλλά σταδιακά». 

Ο κ. Προβόπουλος δείχνει επίσης κόψιμο αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων: με βάση τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε πως «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό». Όπως τόνισε «με μεγάλη χαρά άκουσα ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει προϋπολογισμό από μηδενικής βάσεως του χρόνου.  Θα χρειαστεί όμως να δείξει μεγάλη αυστηρότητα»…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης