Λαγκάρντ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Ζητά μέτρα για ασφαλιστικό και τράπεζες

Λαγκάρντ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Ζητά μέτρα για ασφαλιστικό και τράπεζες

«Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα» ξεκαθαρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ - «Η ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» - Σαπέν: Tο ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Λαγκάρντ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Ζητά μέτρα για ασφαλιστικό και τράπεζες
Το... μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φαίνεται ότι αποτελεί η Ελλάδα και κυρίως το χρέος της, όπως απέδειξε και η σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την έναρξη της Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

Ποιο ήταν το πρώτο θέμα, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η κυρία Λαγκάρντ; Μα, φυσικά ποια είναι η άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το θεωρεί βιώσιμο.

Κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη η απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου: «εάν το Ταμείο δεν "δει" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα»!

Κλείσιμο
Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Επισήμανε, δε, ότι απαραίτητη προϋποθέση, προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.




Το πρώτο σκέλος αφορά στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Όσο για ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η «ελάφρυνση», η κυρία Λαγκάρντ είχε την... καλοσύνη, να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόφαση.

«Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει μόνο ρόλο... παρατηρητή»!



Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης