«Πάγωσαν» oι επενδυτές μετά την ποινική δίωξη για το sale & leaseback των 28 ακινήτων

«Πάγωσαν» oι επενδυτές μετά την ποινική δίωξη για το sale & leaseback των 28 ακινήτων

Οι ιδιωτικοποιήσεις, με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καλούνται να φέρουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, υπό το νέο καθεστώς, όπως συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα

«Πάγωσαν» oι επενδυτές μετά την ποινική δίωξη για το sale & leaseback των 28 ακινήτων
Τον ασκό του Αιόλου για τον άκρως ευαίσθητο και πολυσυζητημένο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ανοίγει η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς να ασκήσει ποινική δίωξη για τη συμφωνία, ύψους 261,3 εκατ. ευρώ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που αφορά την πώληση κι επαναμίσθωση των 28 δημοσίων ακινήτων στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Grivalia Properties AEEAΠ.

Η κίνηση αυτή από την εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ελένη Ράικου, μετά και τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ιδιωτικοποιήσεις, με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καλούνται να φέρουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, υπό το νέο καθεστώς, όπως συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο
newmoney.gr
Κλείσιμο
στελέχη της αγοράς που βρίσκονται κοντά σε ξένα funds, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, έχει εκληφθεί θετικά από μερίδα ξένων κεφαλαίων για το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, αναμένοντας ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής από την ελληνική Πολιτεία. «Η άσκηση ποινικής δίωξης για μία συμφωνία, όμως, η οποία εθεωρείτο τετελεσμένη και είχε ελεγχθεί, πρίν από την υπογραφή της, από μία ανώτατη δικαστική αρχή, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διασφάλιση όλων των πλευρών, αν μη τι άλλο, δε δημιουργεί και το πλέον ευνοϊκό κλίμα όχι μόνο για τους ξένους, αλλά και τους ίδιους τους Ελληνες επενδυτές, (σ.σ. όπως στην προκειμένη περίπτωση) για τη συμμετοχή τους σε επόμενους διαγωνισμούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ως προς την ίδια τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τις δύο εταιρείες, αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζεται, επί του παρόντος, από τις χθεσινές εξελίξεις, δεδομένου ότι η ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Διαφθοράς στρέφεται κατά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για μή επωφελή αξιοποίηση των 28 ακινήτων. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες, φέρονται να έχουν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και την περίπτωση αναστροφής της συμφωνίας.

Επιπλέον, μία ενδιαφέρουσα παράμετρος αποτελεί και το τι έχει διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα, δεδομένης και της «στάσης πληρωμών» από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου, με μισθώματα που δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Εθνικής Πανγαία, στην κυριότητα της οποίας έχει περιέλθει και το γνωστό πρώην ακίνητο Κεράνη, επί της λ. Θηβών (το οποίο ήταν στο ένα από τα δύο 'πακέτα' των 14 δημοσίων ακινήτων και παραμένει τα τελευταία, πολλά χρόνια κενό, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει ουκ ολίγα κονδύλια για την ανακαίνισή του), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των οφειλομένων μισθωμάτων από το Δημόσιο αντιστοιχούν ήδη στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η σύμβαση για το sale & leaseback των 28 δημοσίων ακινήτων είχε γίνει το Μάϊο του 2014, με την ελληνική Πολιτεία να δεσμεύεται ότι θα επαναμισθώσει τα εν λόγω κτίρια για περίοδο 20 ετών. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ. Της υπογραφής είχε προηγηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έδωσε τον Μάρτιο του 2014 το «πράσινο φως» για τη συναλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης