Θετικό το EuroWorking Group, επιφυλάξεις από αρκετούς ΥΠΟΙΚ

Θετικό το EuroWorking Group, επιφυλάξεις από αρκετούς ΥΠΟΙΚ

Αρνητικό κλίμα βλέπει το Reuters, λόγω των γερμανικών αντιδράσεων - Ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι ο Σόιμπλε κρατά σκληρή στάση εν αντιθέσει με τη Μέρκελ που είναι θετική - Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η εισήγηση των «θεσμών»

Θετικό το EuroWorking Group, επιφυλάξεις από αρκετούς ΥΠΟΙΚ
Στο Eurogroup θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται ότι έχει περάσει από τα τεχνικά κλιμάκια (Euroworking Group) η ελληνική πρόταση. Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ξεκινάει στις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, παρά τη θετική υποδοχή στις Βρυξέλλες, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις. H Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραμένει επιφυλακτική, δηλώνουν κοινοτικές πηγές. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο. «Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα: «Οι υπουργοί θα συζητήσουν στο Eurogroup την αξιολόγηση των θεσμών. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς ανοικτό». Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής «Bild» που θέλει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις «ανεπαρκείς».  Σημαίνων παράγοντας του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, χαρακτηρίζει τις προτάσεις ως «αστείες». Το κείμενο σχολιάζει ακόμη, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να «ξεγελάσει» τους θεσμούς, παραδίδοντας παλιές προτάσεις. Αναφέρεται δε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ-Σοιμπλε με την καγκελάριο να θέλει να δώσει πράσινο φως στην Ελλάδα και τον υπουργό να κρατά σκληρή στάση. 

Η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκαλύπτει σήμερα μέρος του τρισέλιδου κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup.

Οπως σημειώνει, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Σε έγγραφο που παρουσιάζει η κυριακάτικη έκδοση της FAZ, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Κλείσιμο

«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν». Παράλληλα, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, “δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών" δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Οι Θεσμοί λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν», τονίζει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης «στα περισσότερα νησιά» ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να επιλέξει καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Συνολικά η αποτίμηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση».

Σημειώνουν ότι «πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές ώστε να υπάρχει σαφής θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πλην του συνταξιοδοτικού, γίνεται ρητή αναφορά  στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει το πόρισμα. Ωστόσο πριν περάσουν απ' την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από «στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς», καταλήγει η εισήγηση των θεσμών στο Eurogroup.

Πηγή Newmoney.gr - των Στέλιου Μορφίδη, Χριστίνας Ρωμηού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης