Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών ο Βαρουφάκης

Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών ο Βαρουφάκης

Χαμός έξω από το υπουργείο Οικονομικών, μόλις εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης - Δήλωσε: «Η μοναδική είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες όχι του ελληνικού λαού και πως αυτό θα ενισχύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση»

Παραίτηση-βόμβα έσκασε το πρωί της Δευτέρας λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Γιάννης Βαρουφάκης με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, κατόπιν υποδείξεως - όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ανακοίνωσή του- των δανειστών! Γράφει συγκεκριμένα: «Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών».

Η πρώτη του εμφάνιση μετά την παραίτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών όπου επικρατούσε πανικός από δημοσιογράφους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Η μοναδική είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες όχι του ελληνικού λαού και πως αυτό θα ενισχύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση» ενώ είπε απευθυνόμενος στους ρεπόρτερ ότι «ο επόμενος υπουργός θα είναι γνωστός σας».
Σήμερα το πρωί ο κ. Βαρουφάκης ανήρτησε το κείμενο της ανακοίνωσης για την παραίτησή του και στο προσωπικό του blog με τίτλο «Όχι πια υπουργός» (Minister no more).Αναλυτικά η ανακοίνωση
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. 
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. 
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!

Και στα αγγλικά
ANNOUNCEMENT BY THE MINISTER OF FINANCE, Mr YANIS VAROUFAKIS

The referendum of 5th July will stay in history as a unique moment when a small European nation rose up against debt-bondage.

Like all struggles for democratic rights, so too this historic rejection of the Eurogroup’s 25th June ultimatum comes with a large price tag attached. It is, therefore, essential that the great capital bestowed upon our government by the splendid NO vote be invested immediately into a YES to a proper resolution – to an agreement that involves debt restructuring, less austerity, redistribution in favour of the needy, and real reforms.

Soon after the announcement of the referendum results, I was made aware of a certain ‘preference’ by some Eurogroup participants, and assorted ‘partners’, for my... ‘absence’ from its meetings; an idea that the Prime Minister judged to be potentially helpful to him in reaching an agreement. For this reason I am leaving the Ministry of Finance today.

I consider it my duty to help Alexis Tsipras exploit, as he sees fit, the capital that the Greek people granted us through yesterday’s referendum.

And I shall wear the creditors’ loathing with pride.

We of the Left know how to act collectively with no care for the privileges of office. I shall support fully Prime Minister Tsipras,  the new Minister of Finance, and our government. 
The superhuman effort to honour the brave people of Greece, and the famous OXI (NO) that they granted to democrats the world over, is just beginning.


Σακελλαρίδης: Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο αντικαταστάτης του Βαρουφάκη
Σε δηλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετέφερε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού «για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» και ανακοίνωσε ότι ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη θα ανακοινωθεί μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Η δήλωση του κ. Σακελλαρίδη έχει ως εξής:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του.

ΣΧΟΛΙΑ (524)

Ολύμπιος

Και η δεξιά και η αριστερά, είναι όλοι τους προδότες. Αφού τα χρήματα υπάρχουν. Ο Σώρρας απέδειξε στο δηκαστήριο (μετά από μήνυση του Α. Γεωργιάδη) ότι τα 600 δις υπάρχουν, τότε λοιπόν γιατί δεν τα παίρνουν; Τουλάχιστον να ελέγξουν δημόσια να δουν αν υπάρχουν. Ο Σώρρας έχει στείλει εξώδικα και στον Τσίπρα και στον Βαρουφάκη όπως και σε όλα τα κόμματα, δεν ακούγεται όμως τίποτα. Γιατί δεν βγαίνει ένας πολιτικός να πει: "κύριοι ο Σώρρας είναι ψεύτης και απατεώνας". Τσιμουδιά! Αφήνουν κάποιους δημοσιογραφήσκους να κάνουν αυτό. Εμ το ΚΚΕ που ποτέ δεν συμφώνησε με τους υπολοίπους, γιατί δεν ξεκινά μια διαδικασία για να δούμε αν πράγματι υπάρχουν τα χρήματα; Αρα είναι όλοι, και οι 302, ψεύτες,απατεώνες, προδότες και ασπαζόμενοι με ευλάβεια τους κώλους (και τα παρελκόμενα) τών Ευρωπαίων μεγαλοτραπεζιτών. Είναι βλάκας ο Ελληνικός λαός (ειδικά οι μεγάλες ηλικίες) που τους ψηφίζουν.

v

Ο κ. Βαρουφάκης μας κατέστρεψε, ενώ με τους άλλους όλα πήγαιναν καλά...

Στ

Ο πιο "έγκυρος "υπουργός του κόσμου .υποσχεθηκε πως θα παραιτηθεί στο ναι και παραιτήθηκε στο οχι Χαχαχαχαχαχα

antihellinass

Κριμα.. Τωρα με ποιον θα σπαμε πλακα..? Παντως ο νεος Υπουργος μιλαει.. σαν αδερφη.. .

ΓιάΝΝΝης

Κύριε Βαρουφάκη μας κατέστρεψες ! Από μακριά κι αγαπημένοι

Έφυγε ο μπετόβλακας

που γέλαγε με τις ουρές στα ΑΤΜ το ούφο

τρακτερατος

Γιανη μ ενα ν τακανες ολα μου..

πολίτης

Στα τσακίδια! Κατέστρεψε μια χώρα! Έπρεπε να γίνει όλη αυτή η καταστροφή για να τολμήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας να τον απομακρύνει? Ας ελπίσουμε ότι κάποιο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε να είναι αναστρέψιμο...

fan

το τραγικο με τους τσιφτετελληνες είναι πως νομιζουν τον τσιπρα για πιο σοβαρο........!! αυτος τουλάχιστον ειχε πλακα ......................!!

Γιάννης

Τελικά ρε Γιάνη την ηχογράφησες την απόρητη συνομιλία των άλλων ευρωπαίων υπ.οικ., είναι παραμύθια όπως είπες μετά, ή ηχογράφησες τον εαυτό σου όπως είπες πιο μετά. Αυτά με τα ισοδύναμα μέτρα με τις τουρίστριες κατάσκοπους πέρασαν τελικά σαν ισοδύνα; Αυτά ρε χαρισματικέ για τα δύκτια 5g που ακόμα και στην Αμερική είναι ακόμα επιστημονική φαντασία πέρασαν; Α ρε Γιανάκη οι φωτογραφήσεις με τις ψαρούκλες στην Ακρόπολη και τη φερετζέ της φτερούς Δανάη να τη σηκώνεις να πετάει δε πήγαν τσάμπα. Είσαι πολύ κουλ ατομάρα, οκλαδόν ατομάρα, με σηκωμένους γιακάδες, με ουαου, με τουιτέρια. Με τις μπυράκλες σου στη Ρήγα και τα λουκάνικα όταν με τις πομφολογίες σου είχες σπάσει όλων τα νεύρα που ήταν στο επίσημο δείπνο. Πως το λεγες αυτό που έκλεψες απ το Mark Twain στο τουιτερ: rumors of my resignation are largely exaggerated. Και σ' αυτό μέσα έπεσες visiting προφέσορ (τουρίστας) του Τέξας, άντε κάνε μια βίζιτα από εκεί ακόμα και μετά βουρ στο σιρκουι των σχολιαστών και παπαρολόγων από το οποίο ξεπήδηξες έμπιστε του ΓΑΠ. Σε πέντε μήνες μια οικονομία με ελαφριά πλεονάσματα και τη ταχύτερα αναπτυσόμενη στην Ευρώπη τη χρεοκόπησες. Άξιος

την κεφαλήν επί πίνακι

Δεν παραιτήθηκε τα γομάρια δεν έχουν ευαισθησίες. Ζήτησε η Σαλώμη την κεφαλήν του Γιάνη επί πίνακι, και ο Ηρώδης έκανε το χρέος! για το χρέος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης