Νέα πρόταση από δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, όλα στον υψηλό ΦΠΑ

Νέα πρόταση από δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, όλα στον υψηλό ΦΠΑ

Στόχος να εισπραχθούν 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ - Εκτός από εξαιρέσεις που μεταπίπτουν σε ΦΠΑ 13% και 6% - Στο 13% παραμένουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ -  Ελάχιστα διαφορετικό το νέο κείμενο από την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών, λέει η Αθήνα - Χθες το βραδυ το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση

Νέα πρόταση από δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, όλα στον υψηλό ΦΠΑ
Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους» λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές.

Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

Εις ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.
Κλείσιμο

Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.

Η απόφαση των «Θεσμών» να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία ελληνική πρόταση ήταν που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς και οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να επιτεθεί στους δανειστές λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων Θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του -σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση- ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΔΝΤ
Διαβάστε αναλυτικά τι ζητά από την ελληνική πλευρά το ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Δημοσιονομικά


    Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
    100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
    Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
    Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
    Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
    Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
    Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
    Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών


Συντάξεις


    Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων. Αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
    Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
    Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
    Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
    Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
    Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
    Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
    Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
    Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεω


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης