Ο Ισραηλινός γκουρού της γεωργικής έρευνας και το ελληνικό ενδιαφέρον του

Ο Ισραηλινός γκουρού της γεωργικής έρευνας και το ελληνικό ενδιαφέρον του

Η στροφή της Ελλάδας στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία είναι μονόδρομος ώστε να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία 

Το Volcani Center αποτελεί μια πρόκληση για αυτά που η χώρα μας όφειλε να κάνει κι ακόμα δεν έκανε. Μια χώρα σαν το Ισραήλ, με ελάχιστους φυσικούς και κυρίως αγροτικούς πόρους, μέσα από την έρευνα και την επένδυση κατόρθωσε να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης και σήμερα να εξάγει τεχνογνωσία σε τρίτες χώρες.
 
Το ίδρυμα ερευνών γύρω από την γεωργία Volcani με την ίδρυση του το 1921 αποτέλεσε ένα εργαλείο στα χέρια των Ισραηλινών όχι μόνο για διατροφική αυτάρκεια αλλά και για την ίδια τη δημιουργία του Κράτους τους. Κι αυτό διότι οι πόροι της γης υπήρξαν κάτι το εξόχως σημαντικό σε μια προσπάθεια να σταθεί η νεαρή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1948 στα πόδια της.
 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και το Volcani εξελίχθηκε σε ένα ίδρυμα παγκόσμιου κύρους για τα αγροτο-κτηνοτροφικά πράγματα. Εμείς, πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Yoram Kapulnik στην Αθήνα. Ο ίδιος είχε έλθει για να μιλήσει για τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στον χώρο, σε ένα  κοινό που λόγω της κρίσης αναζητά διεξόδους. Γιατί κακά τα ψέματα: η στροφή της Ελλάδας στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία είναι μονόδρομος ώστε να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία αλλά και για να δημιουργηθεί ένας επιπρόσθετος πυλώνας αύξησης του ΑΕΠ μας σε μια περίοδο που η ΕΕ πιέζει για κάτι τέτοιο.
 
«Η Ελλάδα έχει ιστορία στον τομέα της γεωργίας. Σαν λαοί έχουμε ομοιότητες ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή» αναφέρει ο κ. Kapulnik στην ερώτηση μας για τις διαφορές αλλά και ομοιότητες των προβλημάτων της γεωργίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο γνωστός καθηγητής εκτιμά πως υπάρχουν λόγοι συνεργασίας και ανάπτυξης αυτών σε διμερές επίπεδο κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον έφεραν στη χώρα μας. «Η χώρα σας όπως και η δική μας θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε δυνατό πόρο. Για παράδειγμα η Ελλάδα βασίζεται πολύ στην παραγωγή ελαιολάδου και της ελιές. Πρόκειται για μια κερδοφόρα δραστηριότητα. Εμείς ως ίδρυμα ψάχνουμε και ήδη εφαρμόζουμε τρόπους γρηγορότερης και οικονομικότερης συλλογής καρπών. Το ίδιο κάνουμε και στα σταφύλια αλλά και σε άλλες πρώτες ύλες. Όλα πλέον έχουν αυτοματοποιηθεί. Όλα γίνονται μέσω της τεχνολογίας. Η Ελλάδα λοιπόν δεν πρέπει να απέχει από αυτή τη νέα εποχή και από την προοπτική που ανοίγεται» τονίζει.
 
Start up λογική και στη γεωργία
 
Μέσω ομαδικής δουλειάς και διαρκούς έρευνας σε όλα τα επίπεδα, το ινστιτούτο Volcani κατορθώνει να βρίσκει λύσεις μέσω έρευνας σε επίπεδα τεχνολογίας ακόμα και γενετικής. «Κοιτάζουμε όλα τα επίπεδα και πιθανά πεδία ενδιαφέροντος. Σε κάποια πεδία η κυβέρνηση μας στηρίζει ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουμε επαφή και με ιδιωτικά κεφάλαια καθώς οι τεχνολογίες και καινοτομίες μας απευθύνονται στην αγορά. Όμως σε μεγάλο βαθμό στην πατρίδα μας, εκτός από την επιτυχία στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών με την ύπαρξη ενός απίστευτου ρεύματος start up επιχειρήσεων, το ίδιο συμβαίνει και στον αγρο-κτηνοτροφικό τομέα. Έχουμε πάρα πολλές επιχειρήσεις που βάσει έρευνας έχουν επενδύσει και κερδίσει από τη γεωργία» αναφέρει ο κ. Kapulnik.
 
Ο ισραηλινός ερευνητής θεωρεί πως και στην Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα για αυτά τα θέματα και πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Υπάρχει πεδίο συνεργασίας και σύγκλισης. Για παράδειγμα πληροφορούμαστε πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα σας είναι οι μεγάλες απώλειες υδάτων. Υπάρχει ένα ποσοστό απώλειας 78%. Εμείς, μέσα από ερευνητικές διαδικασίες έχουμε κατορθώσει να εφαρμόζουμε προγράμματα που μηδενίζουν τις απώλειες και κατευθύνουν τα ύδατα στις καλλιέργειες. Εξάλλου το Ισραήλ είναι μια χώρα με ανεπάρκεια φυσικών πόρων πολύ δε περισσότερο νερού. Αυτές οι τεχνολογίες όμως θα είναι χρήσιμες και σε μια αγροτική οικονομία όπως της δικής σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα μας είναι εξαιρετικοί. Γνωρίζουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις όπως κι εμείς. Αυτό που εμείς στο Ισραήλ κατορθώσαμε είναι δια της καινοτομίας να μειώσουμε τις απώλειες, να αναδείξουμε ένα νέο και κερδοφόρο μοντέλο γεωργίας και να κρατήσουμε υψηλή ποιότητα και στάνταρτς. Όλοι εξάλλου γνωρίζουν το πόσο έχουν αυστηροποιηθει οι διεθνείς κανονισμοί ποιότητας πολύ δε περισσότερο για να πραγματοποιουνται εξαγωγές τροφίμων» υπογραμμίζει ο Διευθυντής του Volcani Center.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

5
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

1
92c7ae63ae7f8a3866b3919bf0ef0eb8_XL

Σε ιστορικά υψηλά για το πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 440 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου.

4773603

«Υποχρεωτική η αιτιολόγηση της απόλυσης», ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων - «Δέσμευση και όχι προεκλογική παροχή» η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε η υπουργός Εργασίας

9