Ρέγκλινγκ: Οι αγορές ανησυχούν περισσότερο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις

Ρέγκλινγκ: Οι αγορές ανησυχούν περισσότερο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις

Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη συνέχιση των προγραμμάτων προσαρμογής απ' ότι σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ρέγκλινγκ: Οι αγορές ανησυχούν περισσότερο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις
«Είναι λογικό ότι οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όταν η αντιπολίτευση έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διαχειριστεί το μέλλον. Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία οι κυβερνήσεις άλλαξαν, όμως τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν, έγιναν μικρές αλλαγές αλλά οι νέες κυβερνήσεις στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση, ως εκ τούτου οι αγορές κατευνάστηκαν. Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις έμειναν ημιτελείς. Οπως χαρακτηριστικά λέει «στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα από τη μία έχει ανέβει 48 θέσεις από το 2010, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, όμως από την άλλη ακόμη παραμένει στην 61η θέση από τις 189 χώρες, έχοντας μία από τις χαμηλότερες θέσεις σε όλη την Ευρώπη».

«Αυτό νομίζω αντικατοπτρίζει και η τελευταία απόφαση του Eurogroup, που επαίνεσε την πρόοδο αφενός, αλλά σημείωσε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν έχει τελειώσει ακόμη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα» προσθέτει και εξηγώντας γιατί οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην προοπτική της εξόδου από το Μνημόνιου τονίζει: «Ενας άλλος λόγος είναι ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν καλύψει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες πριν βγουν από το Μνημόνιο, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ελλάδας». Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας λέει ότι σε Πορτογαλία και Ιρλανδία «υπήρχε μια ευρεία συναίνεση ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν οι χώρες. Ενιωσαν ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί είχαν την κυριότητα του προγράμματος και όλοι αγκάλιασαν τις επίπονες, όμως αναγκαίες, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».
Κλείσιμο

Σχετικά με την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ESM εκτιμά πως η πρόσβαση σε ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή είναι η καλύτερη μετάβαση για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην αξιολόγηση από την τρόικα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις είναι πάντα δύσκολες και οι καθυστερήσεις είναι συχνό φαινόμενο. Εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα σκληρής στάσης της τριμερούς, λέγοντας ότι πάντα υπάρχει αριθμός αβεβαιότητας στις προβλέψεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης