Μ. Σάλλας: Χρειαζόμαστε νέο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία

Μ. Σάλλας: Χρειαζόμαστε νέο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία

Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς προτείνει «να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους ακινήτων να συμψηφίσουν στο μέλλον όλον ή μέρος του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων τους»

Μ. Σάλλας: Χρειαζόμαστε νέο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία
Πρόταση – ανάσα για την αγορά ακινήτων με συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ με φόρο μεταβίβασης, από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει «να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους ακινήτων να συμψηφίσουν στο μέλλον όλον ή μέρος του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων τους». Και εξηγεί ότι με τον τρόπο αυτό «δεν θίγονται τα σημερινά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχει η δυνατότητα ετεροχρονισμένης αποκατάστασης μέρους της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων». «Θα μπορούσε αυτό το δικαίωμα να είναι και μεταβιβάσιμο για τις συγκεκριμένες χρήσεις. Ετσι, μεταξύ των άλλων, θα βοηθούσε και στην επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων» προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς ανοίγει επίσης τα χαρτιά του για την οικονομία, το χρέος, τις τράπεζες και τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει την εκτίμηση ότι ο δημόσιος τομέας και τα μεγάλα έργα υποδομών -μεταφορές, ενέργεια, επικοινωνίες- είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα βασιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», να κινηθεί η πολιτεία με ταχύτερους ρυθμούς, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης παραγωγικών υποδομών, αλλά και να θεσμοθετηθεί ένας σταθερός και αξιόπιστος φορολογικός νόμος, με ρήτρες για την εφαρμογή του, «που να δίνει τη βεβαιότητα στον επενδυτή, για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια, ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται δεν πρόκειται να αλλάξει ή να χειροτερεύσει».

Ο κ. Σάλλας σχολιάζει επίσης ότι η αποκλιμάκωση του επιτοκίου δανεισμού αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ««το μεγάλο ύψος του χρέους αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στη πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. Κατά τη γνώμη μου, τόσο η δομή όσο και η αρχιτεκτονική του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθούν σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο λεγόμενος ‘δημοσιονομικός χώρος’. Δηλαδή περιθώριο χρηματοδότησης στοχευμένων και μακρόπνοων αναπτυξιακών δράσεων». «Μια ρεαλιστική προσέγγιση» συνεχίζει ο κ. Σάλλας, «που δεν ακούγεται πρώτη φορά και θα την εκτιμούσαν πιστεύω ιδιαίτερα οι raters και οι διεθνείς αγορές, περιλαμβάνει:

α) Επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης δανείων, μεταφέροντας το 50% της κάθε ετήσιας χρεολυτικής υποχρέωσης 30 χρόνια μετά.
Κλείσιμο

β) Μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο κρατικό χρέος, πλην ΔΝΤ και εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων για περίοδο μεγαλύτερη από 10 χρόνια.

γ) Ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής για χρήση στην περίπτωση κατά την οποία η άντληση από την αγορά κεφαλαίων θα ξεπερνούσε ένα προσυμφωνημένο ύψος επιτοκίου, ανεξάρτητα αν ο λόγος απόκλισης των επιτοκίων οφείλεται στη χώρα μας ή στις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει όμως να κινηθούμε ‘νευρικά’». «Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός για το τραπεζικό μας σύστημα. Αντιθέτως, είναι προϋπόθεση για τη δυναμική επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς θα προσδώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται και θα σηματοδοτήσει την μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο τραπεζικό σύστημα και των επενδυτικών funds στις δυνατότητες της οικονομίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά τα αποτελέσματα των stress tests με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ότι «η αποκατάσταση της ομαλής ροής ρευστότητας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, όσο θα αναβαθμίζεται η χώρα».Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Μιχάλη Σάλλα στο τι φταίει που η Ελλάδα έφτασε σε αυτό τo σημείο. Οπως λέει «φταίνε πολλά , αλλά αν έπρεπε  να επικεντρωθώμόνο σε ένα, θα έλεγα ότι φταίει το κακοστημένο πελατειακό κράτος. Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε το κράτος».

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης