Γιατί «τρέχουν» μετά τα stress tests Εθνική και Eurobank

Γιατί «τρέχουν» μετά τα stress tests Εθνική και Eurobank

Ποιες οι προτεραιότητες μετά την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ

Γιατί «τρέχουν» μετά τα stress tests Εθνική και Eurobank
Στη βάση των ευρημάτων των stress tests, είναι τώρα , σύμφωνα με πληροφορίες, η προτεραιότητα των διοικήσεων. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης έως το 2017 αποκτούν καθοριστική σημασία, καθώς, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, τα κενά που κατεγράφησαν από τις ελληνικές τράπεζες, καλύπτονται μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους. Τα εν λόγω σχέδια εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες και μάλιστα ανά τρίμηνο ελέγχονται για την πρόοδό τους.

Τα αποτελέσματα των stress tests είναι, χωρίς τον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας και για τις τέσσερις τράπεζες, γεγονός που θα βοηθήσει στην κάλυψη των κενών. Σε κάθε περίπτωση, καθώς η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον Νοέμβριο την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, οι διοικήσεις θα είναι στο μικροσκόπιο της κεντρικής τράπεζας για την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Οι διοικήσεις θα κριθούν κυρίως για τη διαχείριση που θα κάνουν στα προβληματικά δάνεια και για τη δυνατότητα να μειώσουν την έκθεση στο εξωτερικό.

Το τελευταίο αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα, καθώς, στα σχέδια αναδιάρθρωσης, όλες οι τράπεζες ήδη έχουν δεσμευτεί για πώληση των δραστηριοτήτων σε διάφορες χώρες. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό κυρίως για τα Βαλκάνια που δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αν δεν πουληθούν θυγατρικές και περιουσιακά στοιχεία, ο κίνδυνος να ζητηθεί από την ΕΚΤ αύξηση κεφαλαίου είναι υψηλός. Μετά τα stress test η συζήτηση για τα κεφάλαια κλείνει και το βασικό πλέον στοιχείο είναι το πώς οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε πραγματική οργανική κερδοφορία. Όποια τράπεζα πείσει τις αγορές ότι δεν βγάζει νέες ζημίες, θα ξεχωρίσει.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης