Αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τα stress test των τραπεζών

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τα stress test των τραπεζών

Αγώνας δρόμου μέχρι τον Δεκέμβριο για την αξιολόγηση της Τρόικας και για την συμφωνία για την επόμενη ημέρα

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τα stress test των τραπεζών
“Επιτέλους μία καλή είδηση” σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ανακοίνωση των stres test των ελληνικών τραπεζών και προέβλεπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα βελτιώσουν το κλίμα στην οικονομία.

Η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου μέχρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση και να έχει επιχειρήματα για την προεδρική εκλογή και ενδεχομένως για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθήσουν αν δεν τελεσφορήσει η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τα stress test ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και πρόσθεσε: “Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς”.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την πολιτική διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα του μνημονίου. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός και μίλησε για “συνετή έξοδο προς την κανονικότητα”.

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο της “εξόδου στην κανονικότητα” είναι η προληπτική γραμμή στήριξης των πιστωτών. Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ποσά για ανακεφαλαιοποίηση στην προληπτικη γραμμή θα διατεθούν τα περίπου 12 δισ. ευρώ που μένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα ποσά εάν δίχως δική της ευθύνη αποκλειστεί από τις αγορές. Το πρόγραμμα θα είναι ενιαίο και θα συνοδευτεί από δύο εξαμινιαιούς ελέγχους από την ΕΕ με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Από εδώ και μετά αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει κατ' αρχήν να ολοκληρώσει την εξ εξελίξει αξιολόγηση με την Τρόικα που έχει πάρει διαφορετική τροπή από εκείνη που θα επιθυμούσε. Ήδη ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Η αρχική εκτίμηση πάντως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο ήταν ότι η αξιολόγηση θα είχε κλείσει μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ώστε μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα και για την βιωσιμότητα του χρέους. Με τις καθυστερήσεις όμως που υπήρξαν η Τρόικα θα έλθει για συνέχιση της αξιολόγησης την δεύτερη εβδομάδα εφόσον η κυβέρνηση εν τω μεταξύ έχει ικανοποιήσει τις προυποθέσεις που στέλνει με e-mail. Μία από αυτές ήταν η ομογενοποίηση των δύο σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια και για τα χρέη προς το δημόσιο που προκάλεσαν ταραχή στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Μέσα στις προυποθέσεις που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που ήδη προκαλεί αναταράξεις στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου -η σχετική εκστρατεία κατά των συνδικαλιστών έχει αρχίσει από μερίδα του Τύπου- αλλά και το εργασιακό που αναμένεται ότι επίσης θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικές εντάσεις και κοινωνική δυσαρέσκεια. Το πιο δύσκολο σημείο είναι το ασφαλιστικό. Η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αλλαγές θα αποφασιστούν αλλά η κυβέρνηση ζητά πίστωση χρόνου ώστε να αρχίσει η εφαρμογή τους μετά την προεδρική εκλογή. Πάντως το θέμα είναι ανοικτό και ήδη έχει συσχετιστεί με τις αναλογιστικές μελέτες που θα δημοσιευθούν μέσα στο Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα με την αξιολόγηση της Τρόικας να τρέξει και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα. Γιατί φυσικά η προληπτική γραμμή στήριξης εκτός από εποπτεία θα έχει και μία σειρά ουσιαστικές προυποθέσεις και όρους που θα πρέπει να τηρηθούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει η νέα συμφωνία που δεν θα λέγεται μνημόνιο να είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται διαφαίνεται πια το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην υπογραφεί και η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το περίγραμμά της ως δίλημμα πρώτα προς τους βουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία και ακολούθως προς τους πολίτες αν δεν βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μία τέτοια προοπτική περιέγραψε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Εν ολίγοις το δίλημμα θα είναι “σύνεση και σταθερότητα με την παρούσα κυβέρνηση και την συμφωνία της με την ΕΕ ή περιπέτεια με άγνωστη έκβαση με τον ΣΥΡΙΖΑ”. 

Την ίδια ώρα, σε συνέχεια ορισμένων δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα και με τη Συγκεντρωτική Έκθεση για τη Συνολική Αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουδεμία από τις 4 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων. 

Δείτε εδώ όλη την έκθεση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης