Eξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια;

Eξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια;

Το θέμα έθεσε στο τραπέζι ως πιθανό μέρος της λύσης του προβλήματος των επισφαλών δανείων ο Γκίκας Χαρδούβελης

Eξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια;
“Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών είναι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που προωθεί η κυβέρνηση”.

Με την φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης άφησε ανοικτό ένα... νέο παράθυρο για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των επισφαλών δανείων που αποτελούν βρόγχο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ανοικτή, ζέουσα πληγή για τις τράπεζες.

Από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε συνολικά στις προτεραιότητες του υπουργείου και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που περίπου το 30%-35% των δανείων είναι σε καθυστέρηση. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση σε αυτό δεν είναι αδρανής. Προχωράμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μάλιστα, στις συζητήσεις που κάναμε στο Παρίσι, εμείς ήμασταν οι επισπεύδοντες σε αυτό το σημείο. Θέλουμε γρήγορα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» για να απελευθερωθούν πόροι και δανειακά κεφάλαια προς τις υγιείς επιχειρήσεις. Και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να το πετύχει γρήγορα. Σε εθελοντική βάση είναι όλο αυτό».

Ο υπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας της οικονομίας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:,
Κλείσιμο

«Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πολύ γενικότερο. Αναφέρθηκαν οι προσπάθειες της ΕΚΤ, που έκανε κάτι που εμείς ως Έλληνες το ζητούσαμε, τουλάχιστον προσωπικά πολλές φορές το είχα ζητήσει και γραπτώς. Το πρόβλημα στην ευρωζώνη δεν είναι τα επιτόκια ή η προσφορά ρευστότητας. Αυτή υπάρχει. Αν δει κανείς την ευρωζώνη ως σύνολο, η ΕΚΤ δίνει άφθονη ρευστότητα. Το πρόβλημα υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της ευρωζώνης που δεν πάει, όπως είναι η Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι πώς μία Κεντρική Τράπεζα που έχει στην επίβλεψή της όλες τις χώρες, θα μπορέσει να ρίξει ρευστότητα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτό σκέφτεται να λύσει η ΕΚΤ με ένα μηχανισμό, το λεγόμενο asset-backed securities, κάτι που είχα προτείνει, ως ακαδημαϊκός, πριν από δύο χρόνια και έχει δημοσιευτεί. Τώρα το σκέφτονται και ελπίζουμε ότι αυτή η αγορά θα δημιουργηθεί και στην Ελλάδα. Αλλά το πρόβλημα της ρευστότητας δεν είναι μόνο τι κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τις τράπεζες, πόσα χρήματα διοχετεύει. Είναι πολύ πιο σύνθετο. Δεν είναι μόνο τα επιτόκια και η αρχική προσφορά χρήματος. Είναι και η ρευστότητα που μπορεί να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης