Στήνουν «καρτέρι» στην αγορά για έσοδα

Στήνουν «καρτέρι» στην αγορά για έσοδα

«Στην κόψη του  ξυραφιού» κινείται πλέον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.  

Παρότι ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιάννης Παπαθανασίου επιχειρεί να καθησυχάσει την αγορά ότι δεν επίκειται μπαράζ εισπρακτικών μέτρων μετά το Σεπτέμβριο (για να μην ταράξει ως τότε και «τα μπάνια του λαού»), η κατάσταση στην οικονομία γίνεται όλο και πιο δύσκολη: τα έσοδα μειώνονται, οι δαπάνε

Στήνουν «καρτέρι» στην αγορά για έσοδα

«Στην κόψη του  ξυραφιού» κινείται πλέον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.  

Παρότι ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιάννης Παπαθανασίου επιχειρεί να καθησυχάσει την αγορά ότι δεν επίκειται μπαράζ εισπρακτικών μέτρων μετά το Σεπτέμβριο (για να μην ταράξει ως τότε και «τα μπάνια του λαού»), η κατάσταση στην οικονομία γίνεται όλο και πιο δύσκολη: τα έσοδα μειώνονται, οι δαπάνες αυξάνονται και το έλλειμμα διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, παρά τα εισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Στο υπουργείο  Οικονομικών έχουν αντιληφθεί ότι, από ένα σημείο και πέρα, δεν  έχει πια νόημα να προσθέτει φορολογικά βάρη, όταν δεν μπορεί να εισπράξει τα αντίστοιχα έσοδα. Για το λόγο αυτό δίνει έμφαση σε δύο τομείς: τον περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών αφενός και, κυρίως, στην αποκάλυψη και σύλληψη της φοροδιαφυγής. 

Στη βάση αυτή ο  υφυπουργός Οικονομικών κύριος Αντώνης  Μπέζας έδωσε ο ίδιος αυστηρές και λεπτομερείς εντολές για το πώς θα οργανωθούν ειδικά συνεργεία της εφορίας που θα πραγματοποιούν εφόδους σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα συνεργεία θα εργάζονται νύχτα και μέρα μέσα στο κατακαλόκαιρο, με ωράριο και υποχρεώσεις που καθόρισε ο κύριος Μπέζας. Για να φέρει χρήμα στα κρατικά ταμεία, δίνει εντολή να γίνεται έλεγχος ακόμα και στους πελάτες των καταστημάτων.  

Στο στόχαστρο  έχουν μπει οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ευβοίας, Χαλκιδικής, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, αλλά και Πρέβεζας –στην πολιτική «γειτονιά» δηλαδή του υφυπουργού που ίσως την επέλεξε επειδή κάτι γνωρίζει. 

Πώς οργανώνονται τα έλεγχοι  

Κλείσιμο

Σε κάθε ειδικό συνεργείο ορίζεται ένας Συντονιστής- Επόπτης. Ακόμα στις περιπτώσεις απουσίας τους όμως ή άλλου «κωλύματος» (ασθένεια, απουσία λόγω κανονικής άδειας), αναπληρώνονται άμεσα από τους  προϊσταμένους των ΔΟΥ.

Οι υπάλληλοι  κάθε Ειδικού Συνεργείου θα κατανέμονται σε διμελή ή τριμελή  συνεργεία.  

Κάθε εβδομάδα θα γίνεται ανασύνθεση των επιμέρους  συνεργείων και εναλλαγή των συμμετεχόντων σ΄ αυτά υπαλλήλων, για να μη δημιουργούνται σχέσεις «οικειότητος» μεταξύ των ελεγκτών αλλά και των ελεγχομένων. Υπάλληλος που δεν εκτελεί σωστά ή με τον προσήκοντα τρόπο τα καθήκοντά του πρέπει να αποκλείεται από τη συμμετοχή του στα επιμέρους συνεργεία ελέγχου, με ευθύνη του Συντονιστή-Επόπτη. 

Οι έλεγχοι  θα διενεργούνται τρεις φορές  την εβδομάδα (απόγευμα από Δευτέρα  έως και Παρασκευή  κατά την  κρίση του Συντονιστή-Επόπτη, Σάββατο  πρωί και απόγευμα και Κυριακή  πρωί και απόγευμα). Οι έλεγχοι θα διενεργούνται με την άμεση εποπτεία και παρακολούθηση των Συντονιστών-Εποπτών που θα επιθεωρούν τους διενεργούμενους ελέγχους σε όλη τη διάρκειά τους, «ακόμη  και επιτοπίως». 

Τα καταστήματα των ΔΟΥ που ορίζονται ως έδρα των συνεργείων αυτών, θα παραμένουν ανοικτά κατά τις ημέρες και ώρες διενέργειας των ελέγχων. 

Πώς και τι θα ελέγχουν  

Η όλη διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να ολοκληρώνεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Θα διενεργείται έλεγχος αν εκδόθηκαν τα οριζόμενα  τιμολόγια, αποδείξεις κλπ για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών. 

Για  το σκοπό  αυτό κάθε συνεργείο, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο.  

Εφόσον διαπιστώνεται  η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου  ή η ανακριβής έκδοση αυτού, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας  ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία  της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).  

Ειδικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λ.π.), είναι απαραίτητη πάντα η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λ.π. 

Αντίστοιχα και για κάποιους άλλους επιτηδευματίες, απαιτείται η είσοδος στην επαγγελματική εγκατάσταση (π.χ. επιχειρήσεις με πρόσθετα βιβλία, ήτοι συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ.).  

Στη συνέχεια  θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν ο Φ.Π.Α.  και οι παρακρατούμενοι και επιρριπτόμενοι φόροι (Φ.Μ.Υ., αμοιβές τρίτων κ.λπ). Σε περίπτωση  ηλεκτρονικής  υποβολής των περιοδικών  δηλώσεων Φ.Π.Α. θα αναζητείται το πιστοποιητικό επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο  σύστημα TAXIS και εφόσον παρουσιάζουν χρεωστικό υπόλοιπο το αντίστοιχο αποδεικτικό καταβολής του φόρου στη συνεργαζόμενη Τράπεζα. 

Σημειώνεται ότι  όταν ο προληπτικός έλεγχος διενεργείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια(βιβλία Γ΄ κατηγορίας Κ.Β.Σ.) σε ημέρες και ώρες που το λογιστήριο αποδεδειγμένα δε λειτουργεί, ο έλεγχος   πρέπει να περιορίζεται  στην ορθή έκδοση  των πάσης φύσεως φορολογικών στοιχείων και να μη ζητά για θεώρηση τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, ούτε  να καταλογίζονται παραβάσεις μη  επίδειξης λογιστικών βιβλίων. Στην περίπτωση αυτή αν απαιτηθεί έλεγχος των τηρούμενων βιβλίων, αυτός πρέπει να γίνει  σε εργάσιμη για το τμήμα του λογιστήριου ημέρα και ώρα.  

Διευκρινίζεται  ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τα πρόσθετα βιβλία π.χ. βιβλίο κίνησης  πελατών («πόρτας»), μαθητών, πελατών κλπ.  

«Ραντεβού» στη ΔΟΥ για νέους ελέγχους 

Στις περιπτώσεις  που διαπιστώνεται η μη απόδοση (ή η ανακριβής απόδοση) Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων, θα υποδεικνύεται εγγράφως στον υπόχρεο να προσέλθει άμεσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να εκπληρώσει τις  φορολογικές υποχρεώσεις του υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις.  

Για την υπόδειξη αυτή θα ενημερώνεται άμεσα εγγράφως και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προγραμματίσει και διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους σε περίπτωση μη υποβολής   των προαναφερόμενων δηλώσεων. 

Σε περίπτωση  που  από  τις υποβληθείσες δηλώσεις  Φ.Π.Α.( εκκαθαριστικές ή περιοδικές)  επιχειρήσεων  που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες  που   υπόκεινται  σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α.( π.χ. φαρμακεία , εστιατόρια κ.λ.π.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης  του Φ.Π.Α. στο χαμηλότερο συντελεστή, θα ενημερώνεται άμεσα  εγγράφως η αρμόδια Δ.Ο.Υ.  για τις περαιτέρω δικές της ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί  ελέγχων και αρμοδιοτήτων.          

Σημειώνεται ότι η μη επιτόπια επίδειξη των δηλώσεων Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων  φόρων δεν αποτελεί κατ΄ αρχήν  παράβαση. Στις   περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται επίσης εγγράφως, να προσκομίσει τις δηλώσεις  στην έδρα του ειδικού συνεργείου ελέγχου σε χρόνο (ημέρα κ.λ.π.) που θα ορίζεται σαφώς σημείωμα. Σε  περίπτωση που δεν προσκομισθούν οι  σχετικές δηλώσεις  θα ενημερώνεται άμεσα εγγράφως η αρμόδια Δ.Ο.Υ.   για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης